اینترنت اشیاء (Internet of Things) به ارتباط اینترنتی بین اشیاء و تجهیزاتی می‌گویند که در محیط پیرامون ما قرار دارند. این لوازم یا اشیاء متصل به شبکه اینترنت می‌توانند با استفاده از نرم‌افزار‌های موجود در تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها، رایانه‌ها، گجت یا ابزارک‌ها، ساعت‌های هوشمند، تلویزیون‌ها و هر شیء دیگری کنترل و مدیریت شوند.

اینترنت اشیاء

عبارت IOT اساساً برای دستگاه‌هایی استفاده می‌شود که اولاً، به‌طور معمول و در حالت عادی، امکان اتصال آن‌ها به اینترنت وجود نداشته باشد (به‌عنوان مثال یخچال در حالت عادی معمولاً به اینترنت متصل نیست) و ثانیاً، بتوانند با شبکه‌ای از دیگر اشیاء متصل به اینترنت، مستقل از اقدامات انسانی، تعامل داشته باشند.

ادغام اینترنت اشیاء و صنعت داروسازی

متصل کردن اشیاء به اینترنت و افزودن حس‌گر (Sensors) به آن‌ها، سطحی از هوشمندی دیجیتال را به آن‌ها اضافه می‌کند. IOT، دنیای اطراف ما را هوشمند‌تر و واکنش‌گراتر و جهان دیجیتال و فیزیکی را با یکدیگر ادغام می‌کند. از این تکنولوژی در حوزه­‌های مختلفی استفاده می‌شود.

مانند سابق، بحث ما بررسی این فناوری و کاربرد آن در صنعت داروسازی است.

همچنین بخوانید: طراحی دارو با هوش مصنوعی | داستان استارت‌آپ AccutarBio

کاربردهای اینترنت اشیاء

ابزارآلات صنعتی

IOT به بهبود عملکرد ماشین آلات صنعتی کمک می­‌کند. سنسورهای اعمال شده بر روی تجهیزات صنایع دارویی، اطلاعات و عملکرد دستگاه را ارزیابی کرده و همه را مجموعاً در یک پنل مدیریتی، به سرپرست مربوطه ارائه می­‌دهد. IOT می­‌تواند به سرپرستان درمورد شرایط غیرعادی دستگاه هشدار دهد. نکات لازم برای نگه­داری دستگاه نیز به کاربر ارائه می‌­شود. همچنین اینترنت اشیاء قابلیت خاموش‌شدن خودکار را برای شرایط بحرانی فراهم می‌کند.

اینترنت اشیاء

ارزیابی مواد اولیه با اینترنت اشیاء

یکی دیگر از مزایای IOT در صنعت داروسازی ارزیابی مواد اولیه از جهت کمی و کیفی است. IOT، دستگاه‌­ها را به اینترنت و شبکه متصل کرده و دستگاه­‌های متصل می‌توانند به‌راحتی در دسترس بودن مواد و میزان آن در سیستم تولیدی را ارزیابی کنند. این اتفاق به کنترل بهتر موجودی و کاهش هزینه‌­ها با کنترل تولید زباله کمک می‌­کند. IOT همچنین می­‌تواند در حفظ کیفیت و سرعت تولید کمک‌­کننده باشد.

لجستیک و حمل و نقل

پس از تولید محصولات، کالاهای نهایی از محل تولید به بازار حمل می‌­شوند. در این‌جا نیز سنسورهایی تعبیه شده­‌اند که محصولات نهایی و زنجیره تأمین را ردیابی می‌کنند. سیستم­‌های تعبیه‌شده در اینترنت اشیا به شناسایی دسته‌بندی کالا کمک می‌کنند. اینترنت اشیاء به بررسی تاریخ انقضا محصول نیز کمک می­‌کند. اگر دسته‌­ای از کالاها برای خروج از کارخانه و حمل و نقل فراخوانی شوند، سیستم­‌های تعبیه‌شده می­‌توانند با مکان‌یابی کالای موردنظر و سپس انتقال خودکار آن به‌وسیله دستگاه­‌های ترانسپورتر به زنجیره تأمین کمک کنند.

همچنین بخوانید: هوش مصنوعی در کشف و توسعه داروها | داستان استارت‌آپ بنولنت

بهینه‌سازی آزمایشات بالینی

قبل از تولید هر داروی جدید و ارائه آن به بازار، دارو باید چندین مرحله آزمایشی را طی کند. کارآزمایی‌های بالینی نیز توسط دستگاه‌های متصل به اینترنت اشیا مدیریت می‌شوند. تکنیک‌های اینترنت اشیا به نظارت بر اثرات داروهای آزمایشی در کارآزمایی بالینی کمک می‌کنند.

این دسترسی بی‌درنگ به داده‌ها به شناسایی سریع‌تر واکنش‌های نامطلوب و خطرات مرتبط کمک می‌کند. در عین حال، به بهبود کیفیت داده­‌های آزمایش نیز کمک می­‌کند. سیستم­‌های اینترنت اشیاء، داده­‌ها را از شبکه جمع‌­آوری کرده و به نرم‌افزار یک‌پارچه منتقل می­‌کنند. این فرآیند به شناسایی شرایط بیمار و صدور هشدار کمک می­‌کند. نتیجه حاصله، بهبود کل فرآیند آزمایشات بالینی و کمک به بخش تحقیق و توسعه (R&D) شرکت دارویی است.

اینترنت اشیاء

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی اینترنت اشیاء و کاربردهای آن در صنعت داروسازی پرداختیم. لازم به ذکر است که کاربردهای IOT محدود به موارد ذکرشده نیست و قطعاً در سال­‌های پیش‌ِ­رو این تکنولوژی بیش از پیش در خدمت صنعت داروسازی قرار خواهد گرفت.

منابع:

wikipedia | faradars | analyticssteps