در این نوشته به معرفی داروی BESREMi و مکانیسم اثر آن در بیماری پلی‌سیتمی ورا خواهیم پرداخت. در ابتدا ببینیم که پلی‌سیتمی ورا (PV) چه نوع بیماری است؟ PV شایع­‌ترین نئوپلاسم میلوپرولیفراتیو کروموزوم منفی فیلادلفیا است که با افزایش تعداد هماتوکریت و پلاکت/ لکوسیت، افزایش خطر خون‌ریزی و حوادث ترومبوآمبولیک و تمایل طولانی مدت برای میلوفیبروزیس و میلوفیبروز مشخص می‌شود. اینترفرون آلفا-b2 چندین دهه برای درمان PV استفاده شده‌ است اما نیاز به دوز مکرر دارد و توسط همه بیماران نیز تحمل نمی‌شود.

BESREMi

Ropeginterferon alfa-2b در 12 نوامبر 2021 توسط  FDA  تأیید شد و در حال حاضر تحت علامت تجاری BESREMi توسط PharmaEssentia Corporation به بازار عرضه می‌شود.

همچنین بخوانید: درمان­‌های ضد سرطان | Docetaxel و Paclitaxel

فارماکودینامیک BESREMi

Ropeginterferon alfa-2b از طریق گیرنده اینترفرون آلفا/ بتا برای شروع سیگنال‌دهی JAK/STAT که منجر به اثرات درمانی آن می‌­شود، عمل می­‌کند. مانند سایر محصولات اینترفرون آلفا، روپژینترفرون آلفا-2b ممکن است مسمومیت‌های مختلفی از جمله سمیت غدد درون‌­ریز، قلبی عروقی، ریوی، چشمی، دندانی/ پریودنتال، کلیوی و پوستی ایجاد کند. علاوه بر این، اینترفرون آلفا با سمیت کبدی، از جمله افزایش ALT، AST، GGT و بیلی‌روبین سرم همراه است. Ropeginterferon alfa-2b در بیماران مبتلا به نارسایی کبدی متوسط تا شدید منع مصرف دارد. درمان با اینترفرون آلفا موجب ترومبوسیتوپنی، لکوپنی، و تغییر سطوح لیپید از جمله چربی خون، هیپرتری گلیسیریدمی، و دیس‌لیپیدمی می‌شود. واکنش‌های حساسیت مفرط، از جمله آنافیلاکسی نیز ممکن است در استفاده از داروی BESREMi رخ دهد.

BESREMi

استفاده از روپژینترفرون آلفا-2b در بیماران با سابقه اختلالات روانی شدید منع مصرف دارد. در نهایت، روپژینترفرون آلفا-2b می­‌تواند به جنین آسیب برساند و باید با احتیاط در بانوان دارای پتانسیل باروری استفاده شود.

مکانیسم اثر BESREMi

مکانیسم اثر BESREMi نامشخص است، اینترفرون آلفا-2b به گیرنده اینترفرون آلفا/بتا (IFNAR) متصل می­‌شود و JAK/STAT را فعال می‌کند. نتیجه کلی این دارو مجموعه­‌ای از اثرات ضد تکثیر سلولی، ضد رگ زایی و تعدیل‌کننده سیستم ایمنی، از جمله افزایش سلول­‌های T، ماکروفاژها و سلول‌­های کشنده طبیعی است.

همچنین بخوانید: مقایسه دو داروی شیمی درمانی | Cisplatin و Oxaliplatin

عوارض جانبی

تحریک­ پذیری (به راحتی ناراحت‌شدن)، بی‌قراری و آشفتگی، گیجی، افسردگی (احساس پستی، احساس بد نسبت به خود یا احساس ناامیدی)، رفتار تهاجمی و افکار صدمه زدن به خود یا دیگران یا افکار خودکشی می‌تواند از عوارض جانبی داروی BESREMi باشد.

منابع:

drugbank | drugs.com