در این نوشته به معرفی داروی BESREMi و مکانیسم اثر آن در بیماری پلیسیتمی ورا خواهیم پرداخت. در ابتدا ببینیم که پلیسیتمی ورا (PV) چه نوع بیماری است؟ PV شایعترین نئوپلاسم میلوپرولیفراتیو کروموزوم منفی فیلادلفیا است که با افزایش تعداد هماتوکریت و پلاکت/ لکوسیت، افزایش خطر خونریزی و حوادث ترومبوآمبولیک و تمایل طولانی مدت برای میلوفیبروزیس و میلوفیبروز مشخص میشود. اینترفرون آلفا-b2 چندین دهه برای درمان PV استفاده شده است اما نیاز به دوز مکرر دارد و توسط همه بیماران نیز تحمل نمیشود.
Ropeginterferon alfa-2b در 12 نوامبر 2021 توسط FDA تأیید شد و در حال حاضر تحت علامت تجاری BESREMi توسط PharmaEssentia Corporation به بازار عرضه میشود.
همچنین بخوانید: درمانهای ضد سرطان | Docetaxel و Paclitaxel
فارماکودینامیک BESREMi
Ropeginterferon alfa-2b از طریق گیرنده اینترفرون آلفا/ بتا برای شروع سیگنالدهی JAK/STAT که منجر به اثرات درمانی آن میشود، عمل میکند. مانند سایر محصولات اینترفرون آلفا، روپژینترفرون آلفا-2b ممکن است مسمومیتهای مختلفی از جمله سمیت غدد درونریز، قلبی عروقی، ریوی، چشمی، دندانی/ پریودنتال، کلیوی و پوستی ایجاد کند. علاوه بر این، اینترفرون آلفا با سمیت کبدی، از جمله افزایش ALT، AST، GGT و بیلیروبین سرم همراه است. Ropeginterferon alfa-2b در بیماران مبتلا به نارسایی کبدی متوسط تا شدید منع مصرف دارد. درمان با اینترفرون آلفا موجب ترومبوسیتوپنی، لکوپنی، و تغییر سطوح لیپید از جمله چربی خون، هیپرتری گلیسیریدمی، و دیسلیپیدمی میشود. واکنشهای حساسیت مفرط، از جمله آنافیلاکسی نیز ممکن است در استفاده از داروی BESREMi رخ دهد.
استفاده از روپژینترفرون آلفا-2b در بیماران با سابقه اختلالات روانی شدید منع مصرف دارد. در نهایت، روپژینترفرون آلفا-2b میتواند به جنین آسیب برساند و باید با احتیاط در بانوان دارای پتانسیل باروری استفاده شود.
مکانیسم اثر BESREMi
مکانیسم اثر BESREMi نامشخص است، اینترفرون آلفا-2b به گیرنده اینترفرون آلفا/بتا (IFNAR) متصل میشود و JAK/STAT را فعال میکند. نتیجه کلی این دارو مجموعهای از اثرات ضد تکثیر سلولی، ضد رگ زایی و تعدیلکننده سیستم ایمنی، از جمله افزایش سلولهای T، ماکروفاژها و سلولهای کشنده طبیعی است.
همچنین بخوانید: مقایسه دو داروی شیمی درمانی | Cisplatin و Oxaliplatin
عوارض جانبی
تحریک پذیری (به راحتی ناراحتشدن)، بیقراری و آشفتگی، گیجی، افسردگی (احساس پستی، احساس بد نسبت به خود یا احساس ناامیدی)، رفتار تهاجمی و افکار صدمه زدن به خود یا دیگران یا افکار خودکشی میتواند از عوارض جانبی داروی BESREMi باشد.