در این مقاله ابتدا به معرفی بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک میپردازیم و درمانهای فعلی آن را مورد بررسی قرار میدهیم. در انتها داروی Saphnelo را معرفی خواهیم کرد که به تازگی توسط FDA تأیید شده است. با ما همراه باشید!
لوپوس اریتماتوز سیستمیک
لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، شایعترین نوع لوپوس است. SLE یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به بافتهای خودی حمله میکند و باعث التهاب گسترده و آسیب بافتی در اندامهای آسیب دیده میشود. میتواند مفاصل، پوست، مغز، ریهها، کلیهها و عروق خونی را تحت تاثیر قرار دهد. هیچ درمان قطعیای برای لوپوس وجود ندارد، اما مداخلات پزشکی و تغییرات سبک زندگی میتواند به کنترل آن کمک کند.
همچنین بخوانید: معرفی داروی Welireg | درمان بیماری ژنتیکی VHL
علل و علائم بیماری SLE
شدت SLE میتواند از خفیف تا تهدیدکننده زندگی تغییر کند. علل SLE ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که با عوامل محیطی، ژنتیکی و هورمونی مرتبط است. افراد مبتلا به SLE ممکن است علائم مختلفی از جمله خستگی، بثورات پوستی، تب و درد یا تورم در مفاصل را تجربه کنند. در میان برخی از بزرگسالان، دورهای از علائم SLE – به نام شعلهور شدن – ممکن است هر چند وقت یکبار اتفاق بیفتد، گاهی اوقات فاصله این شعلهورشدنها به سال میرسد. سایر علائم میتواند شامل حساسیت به خورشید، زخم دهان، آرتریت، مشکلات ریوی، مشکلات قلبی، مشکلات کلیوی، تشنج، روانپریشی و اختلالات ایمنی باشد.
درمانهای فعلی
درمان SLE اساساً شامل داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی است که فعالیت سیستم ایمنی را مهار میکند. هیدروکسی کلروکین و کورتیکواستروئیدها اغلب برای درمان SLE استفاده میشوند. برای درمان این بیماری، در سال 2011، FDA پس از 50 سال داروی جدیدی را به نام Belimumab تأیید کرد. هم اکنون و پس از 12 سال، سومین دارویی که از سال 2011 برای لوپوس اریتماتوز سیستمیک تأییدیه FDA را دریافت کرده، Saphnelo است که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
داروی Saphnelo
Saphnelo تزریقی یک داروی نسخهای است که برای SLE متوسط تا شدید در بزرگسالانی که سایر داروهای لوپوس را نیز دریافت میکنند، استفاده میشود. این دارو به وسیله کاهش پاسخ ایمنی و التهابی بدن، در بهبود علائم SLE کمککننده است. با این وجود هنوز مشخص نیست که Saphnelo در بیماران مبتلا به لوپوس فعال شدید کلیوی یا لوپوس فعال شدید سیستم عصبی مرکزی مؤثر است یا خیر.
مکانیسم Saphnelo
Saphnelo یک مونوکلونال آنتی بادی است که با مسدودکردن گیرندههای اینترفرون نوع I (IFNAR1) عمل میکند. اتصال دارو به IFNAR1، فعالیت گیرنده را مهار میکند و و رونویسی ژن واسطههای التهابی را کاهش میدهد. به این ترتیب، التهاب ایجادشده کاهش مییابد.
عوارض جانبی Saphnelo
شایعترین عوارض جانبی دیدهشده برای این دارو شامل عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی، برونشیت، واکنشهای محل تزریق، زونا و سرفه است. این دارو به دلیل سرکوبکردن سیستم ایمنی، میتواند عوارض جانبی شدیدتری را هم به جای بگذارد. از جمله این عوارض میتوان به عفونتهای خطرناک، واکنشهای آلرژیک و سرطان اشاره کرد.
هچنین بخوانید: کنترل بیماری پلیسیتمی ورا با داروی BESREMi
سخن پایانی
در این مطلب ابتدا به بررسی بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک پرداختیم. سپس دارویی که اخیراً توسط FDA برای این بیماری مورد تأیید قرارگرفته، Saphleno، مورد صحبت قرار گرفت. تأیید داروهای جدید با عملکرد بهبود یافته میتواند دست کادر درمان را برای اتخاذ روش درست، باز بگذارد.