در این مقاله ما قصد داریم در مورد زیست‌حسگرهای دارویی صحبت کنیم، یک فناوری پیشرفته که پتانسیل ایجاد تحول در توسعه دارو و پزشکی شخصی دارد. ما کاربرد این فناوری در حیطه‌های مختلف پزشکی را معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا به دنیای فناوری حسگرهای زیستی و تأثیر آن بر صنعت داروسازی بپردازیم.

زیست‌حسگرها

زیست‌حسگرهای دارویی

زیست‌حسگرهای دارویی ابزار‌های تحلیلی هستند که یک جز بیولوژیکی را با یک آشکارساز فیزیکوشیمیایی ترکیب می‌کنند تا اطلاعات کمی یا نیمه‌کمی در مورد حضور یا غلظت یک ترکیب دارویی خاص را ارائه دهند. یک مبدل که پاسخ بیولوژیکی را به یک سیگنال قابل اندازه‌گیری تبدیل می‌کند، در طراحی این نوع حسگر­ها استفاده می‌شود. این، امکان تجزیه و تحلیل کمی ترکیبات دارویی مختلف از جمله داروها، پروتئین‌ها و سایر مولکول‌های زیستی را فراهم می‌کند.

همچنین بخوانید: افزایش ایمنی درمان با استفاده از هوش مصنوعی

انواعی از زیست‌حسگرها

برخی از رایج‌ترین حسگرهای زیستی مورد استفاده در صنعت داروسازی شامل:

  1. زیست‌حسگرهای الکتروشیمیایی: این حسگرهای زیستی از یک الکترود برای تشخیص و اندازه‌گیری حضور مولکول هدف، مانند دارو یا نشانگر زیستی، در نمونه استفاده می‌کنند. از آنها برای تشخیص بیماری‌ها و شرایط مختلف استفاده می‌شوند.
  2. زیست‌حسگرهای نوری: این حسگرها از روش‌های مبتنی بر نور، مانند فلورسانس یا تشدید پلاسمون سطحی، برای شناسایی و تعیین کمیت مولکول‌های هدف استفاده می‌شود. معمولا از آنها برای مطالعه برهمکنش­های مولکولی استفاده می‌شوند.
  3. زیست‌حسگرهای پیزوالکتریک: این حسگرهای زیستی تغییرات جرم یا ویسکوزیته را روی سطح کریستال کوارتز اندازه‌گیری می‌کنند تا حضور مولکول‌های هدف را تشخیص می‌دهند. اغلب از آن­ها برای مطالعه برهمکنش‌های پروتئین-لیگاند و کینتیک اتصال دارو استفاده می‌شود.
  4. زیست‌حسگرهای حرارتی: این نوع از حسگرها تغییرات دما ناشی از واکنش‌های بیوشیمیایی خاص را تشخیص ‌می‌دهند و امکان اندازه‌گیری فعالیت آنزیم، متابولیسم دارو و سایر فرآورده­های بیولوژیکی فراهم می‌کنند.
زیست‌حسگر‌ها

توسعه و طراحی دارو

از این زیست‌حسگر‌های دارویی برای نظارت بر سطوح دارو‌ها و متابولیت‌های آن‌ها در نمونه‌های بیولوژیکی مانند، خون یا ادرار، در طول مطالعات بالینی استفاده می‌شود. این امر به محققان کمک می‌کند تا فارماکوکینتیک و فارماکودینامیک دارو و همچنین مشخصات ایمنی و اثر بخشی آن­ها را در پروسه مطالعات توسعه دارو درک و تحلیل کنند. علاوه بر این بایوسنسور‌ها نقش مهمی در شناسایی ناخالصی‌ها یا آلاینده‌ها در محصولات دارویی ایفا می‌کنند که به کنترل کیفیت و ایمنی سنجی فرآورده‌ها کمک بزرگی می‌کنند.

کمک به پزشکی شخصی

از دیگر زمینه‌هایی که حسگر‌های زیستی دارویی در آن سهم قابل توجهی دارند، پزشکی شخصی است. بایوسنسور‌ها درمان بیماران را بهینه‌سازی می‌کنند؛ در واقع با ارائه اطلاعات دقیقی از سطح داروی درمانی در نمونه­های بیولوژیکی بیمار و تعیین دقیق بیومارکر­های هدف امکان تجویز رژیم­های درمانی مخصوص هر بیمار را فراهم می‌کند. در نهایت این امر موجب کاهش هزینه‌های مراقبت بهداشتی و اثرات نامطلوب درمان خواهد شد.

تحلیل و تعیین مقدار

زیست‌حسگرها در تجزیه و تحلیل کمی دارو‌ها در ماتریس‌های پیچیده، مانند نمونه‌های بیولوژیکی و یا نمونه‌های محیطی، امکان توسعه تکنیک­‌های تحلیلی دقیق‌تر و کارآمد‌تر را فراهم‌ می‌کند. درواقع با مقدار کمی از نمونه و کاهش زمان تجزیه و تحلیل، راندمان کار را افزایش می‌دهد.

همچنین بخوانید: پیشگیری و درمان اختلالات پزشکی با ژن درمانی

نانوتکنولوژی و توسعه دانش طراحی زیست‌حسگرها

پیشرفت‌های نانوتکنولوژی عملکرد حسگر‌های زیستی دارویی را افزایش داده است و حساسیت، انتخاب‌پذیری و کوچک­‌سازی این حسگر‌ها را بهبود می‌بخشد. علاوه بر این، به‌روزماندن در دستورالعمل­‌ها و استانداردهای نظارتی برای حسگرهای زیستی در صنعت داروسازی برای اطمینان از انطباق و تضمین کیفیت ضروری است. سازمان‌­هایی مانند سازمان غذا و دارو (FDA) و سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) راهنمایی‌­هایی را در مورد توسعه، اعتبارسنجی و استفاده از حسگرهای زیستی برای کاربردهای دارویی ارائه می‌­دهند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به‌طور کامل تکنولوژی مدرن حسگرهای زیستی را در صنعت داروسازی معرفی کنیم. توسعه دانش در طراحی حسگرهای زیستی منجر به افزایش کارایی تکنیک‌های درمانی خواهد شد و درمانی مؤثر­تر را به جامعه بیماران تقدیم می‌کند.

منابع:

pubs | researchgate | FreeBiosensors | BiosensorsforProteinDetection