آلزایمر چیست؟

بیماری Alzheimer یک اختلال مغزی است که به آرامی حافظه و مهارت­‌های تفکر و در نهایت توانایی انجام ساده‌ترین کارها را از بین می‌­برد. افراد مبتلا به این بیماری همچنین تغییراتی را در رفتار و شخصیت خود تجربه می­‌کنند. حدود 6.5 میلیون نفر در ایالات متحده با بیماری آلزایمر زندگی می­کنند. در این میان بیش از 70 درصد 75 سال به بالا هستند. از حدود 55 میلیون نفر مبتلا به زوال عقل در سراسر جهان، 60 تا 70 درصد تخمین زده می­‌شود که به بیماری Alzheimer مبتلا باشند.

آلزایمر

علائم بیماری آلزایمر

از علائم بیماری آلزایمر می­‌توان به تغییرات در تفکر، یادآوری، استدلال و رفتار اشاره کرد. به همین دلیل است که گاهی اوقات آلزایمر را “زوال عقل” می­‌نامند. سایر بیماری‌­ها و شرایط نیز می­‌توانند باعث زوال عقل شوند که آلزایمر شایع‌­ترین علت زوال عقل در افراد مسن است. مشکلات حافظه اغلب یکی از اولین نشانه­‌های آلزایمر است. هرچند علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما عموماً شامل مشکلات زیر است:

  • بیماران در یافتن کلمات، مشکل بیشتری نسبت به افراد هم سن و سال دارند.
  • مسائل بینایی و فضایی مانند آگاهی از فضای اطرافشان دیگر علامت بیماران آلزایمری است.
  • همچنین این بیماران اختلال در استدلال یا قضاوت -که می­‌تواند بر تصمیم گیری­‌ها تأثیر بگذارد- را تجربه می­‌کنند.

همچنین بخوانید: معرفی داروی Welireg | درمان بیماری ژنتیکی VHL

علت بیماری

بیماری Alzheimer بخش طبیعی­‌ای از پیری نیست. این بیماری نتیجه تغییرات پیچیده‌ای در مغز است که سال‌ها قبل از ظاهرشدن علائم شروع می‌شود و منجر به از بین‌رفتن سلول‌های مغز و اتصالات آن‌ها می‌شود. اعتقاد بر این است که بیماری آلزایمر زمانی رخ می‌دهد که مقادیر غیرطبیعی آمیلوئید بتا (Aβ) در مغز شکل می‌گیرد که بر عملکرد و اتصال عصبی تأثیر می‌گذارد و منجر به از دست‌دادن تدریجی عملکرد مغز می‌شود. علت اکثر موارد این بیماری هنوز ناشناخته است، به جز 2-1% مواردی که تفاوت­‌های ژنتیکی قطعی شناسایی شده است. چندین فرضیه رقیب سعی در توضیح علت اصلی دارند. غالب‌­ترین فرضیه، همین فرضیه آمیلوئید بتا (Aβ) است.

تشخیص آلزایمر

برای تشخیص بیماری، پزشکان ممکن است در مورد سلامتی سؤالاتی بپرسند، آزمایش‌های شناختی انجام دهند و آزمایش‌های پزشکی استاندارد را برای تعیین تشخیص بیماری Alzheimer در فرد انجام دهند. اگر پزشک فکر ‌کند که ممکن است فرد مبتلا به آلزایمر باشد، ممکن است فرد را برای ارزیابی بیشتر به یک متخصص، مانند متخصص مغز و اعصاب ارجاع دهد. متخصصان ممکن است آزمایش‌های اضافی مانند اسکن مغز یا آزمایش‌های آزمایشگاهی مایع مغزی – نخاعی را برای کمک به تشخیص انجام دهند. این آزمایش‌ها نشانه‌های بیماری مانند تغییر در اندازه مغز یا سطوح پروتئین‌های خاص را اندازه‌گیری می‌کنند.

آلزایمر

درمان آلزایمر

در حال حاضر هیچ درمان قطعی­‌ای برای این بیماری وجود ندارد. اما داروهایی وجود دارند که می‌­توانند به‌طور موقت علائم را کاهش دهند. از جمله این داروها می‌­توان به مهارکننده­‌های استیل کولین استراز (AchE)، آنتاگونیست­‌های NMDA، ممانتین (Memantine) و … اشاره کرد. در سال‌­های اخیر، با پیشرفت تکنولوژی‌­های مربوط به کشف و توسعه دارو، ورود داروهای مؤثرتر بر علیه آلزایمر بیشتر شده است. داروهایی که می‌­توانند در کنترل بیماری نقش موثری را ایفا کنند. پیش از این در استوآپ درباره داروی Leqembi صحبت کرده بودیم. دارویی که یک مونوکلونال آنتی بادی علیه آمیلوئید بتا (Aβ) است که برای درمان بیماری آلزایمر استفاده می­‌شود.

همچنین بخوانید: کنترل آلزایمر با داروی Leqembi

سخن پایانی

در این مطلب، به بررسی بیماری آلزایمر، علت و علائم آن پرداختیم. همان‌طور که گفته شد، این بیماری درمان قطعی ندارد اما هم‌اکنون و با توسعه تکنولوژی­‌های کشف و طراحی داروها، امید است که درمان بیماری بتواند با پیشرفت خوبی روبرو شود.

منابع:

alz.org | wikipedia | myoclinic