“!The Future of Medicine is 3D”
وبسایت شرکت پُرآوازه FabRx در تکنولوژی پرینتر سهبعدی دارو را که باز کنید، جمله بالا خودنمایی میکند. این استارتآپ در سال 2014 توسط افراد برجسته دانشگاه UCL (University College London) با هدف پرینت سهبعدی اشکال دارویی خوراکی تأسیس شد و از ابتدای تأسیس تاکنون، انواع مختلفی از پرینترهای سهبعدی را تولید کرده است.
این شرکت جوایز و کمک هزینههای دریافتشده را در پروژه ساخت اولین پرینتر سهبعدیِ تولید داروهای شخصیسازیشده استفاده کرد و در سال 2020 اولین پرینتر سهبعدی زیستی و دارویی را روانه بازار کرد. این پرینتر در بیمارستانها، داروخانهها و مراکز تحقیقاتی آزمایش شده و مناسب تولید دارو در مقیاسهای کوچک است. همچنین قادر به پرینت سهبعدی داروهای شخصیسازیشده با شکل، اندازه، ترکیب دارویی و پروفایل رهش مدنظر است.
همچنین بخوانید: درمان دیابت نوع یک با CED | استارتآپ Encellin
پرینت سهبعدی داروها با دوز مورد نیاز بیمار
این شرکت برای فرمولهکردن طیف وسیعی از داروها (از ترکیبات کوچک مولکول تا مولکولهای بزرگ و بیولوژیک) از سیستمی به نام M3DIMAKER™ استفاده میکند که به داروساز توانایی انتخاب دوز دارویی مدنظر نسخه پزشک را میدهد؛ درنتیجه داروها به راحتی با دوز مورد نیاز بیمار پرینت خواهند شد. این سیستم علاوه بر مقرونبهصرفه بودن و بازدهی بالا، کوچک و قابل حمل است و توسط اصولGMP تأیید شده است.
تولید نسل جدید داروها با تکنیک SLS
«تولید قرص ویژه نابینایان، مبارزه با داروهای تقلبی، رفع چالش رژیمهای درمانی پلیفارمسی و جلوگیری از سوءمصرف اپیوئیدها همه به کمک پرینت سهبعدی دارو». این عنوان شاید در نگاه اول شبیه تیترهای عجیب روزنامهها باشد، اما این استارتآپ با تکنولوژی پرینت سهبعدی، نسل جدیدی از داروها را تولید کرده که تولیدشان با روشهای مرسوم امکانپذیر نیست. برای مثال کالج دانشگاهی لندن به همراه تیم FabRax و با استفاده از تکنیک SLS، قرصهایی را تولید کردهاند که در سطح خود دارای حروف بریل بوده؛ پس برای افراد کمبینا و نابینا بسیار کاربردی است و منجر به کاهش خطاهای دارویی میشود. تیم FabRx به همراهی UCL و با استفاده از تکنولوژی DPE، یک استراتژی فرمولاسیون جدید نیز برای داروهای با امکان سوءمصرف، طراحی کردهاند. همچنین از تکنیک SLS برای تولید پلیپیلها یا همان پلیپرینتلتها (پرینتلت: قرص چاپ سهبعدی) استفاده میکنند. با تماشای ویدیو زیر با استارتآپ FabRx بیشتر آشنا شوید.
کشورهای کمدرآمد یا با درآمد متوسط، سالانه حدود 30.5 میلیون دلار بهعلت استفاده از داروهای غیراستاندارد و تقلبی ضرر میکنند. برای حل این مشکل، FabRx یک روش منحصربهفرد ردیابی طراحی کرد. در این روش QR Code و جوهرهای هوشمند مستقیماً روی سطح قرصها پرینت شده تا همیشه از اعتبار دارو مطمئن باشیم.