در سال‌های اخیر، توسعه فرمولاسیون و روش‌های آن به شدت گسترش یافته است. هدف از این توسعه، رسیدن به حداکثر اثرات درمانی است. فناوری Fluid-bed یکی از ابزارهایی است که برای ایجاد و گسترش مفاهیم نوین در بخش فرمولاسیون به‌کار می‌رود. Fluid-bed در صنایع مختلف و به ویژه صنعت داروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این نوشته قصد داریم شما را با انواع Fluid-bed آشنا کرده و در پایان معیارهای انتخاب Fluid-bed مناسب برای گرانولاسیون را بررسی می‌کنیم.

همچنین بخوانید: تشخیص سلامت روان در 10 دقیقه | معرفی استارت‌آپ Senseye

فناوری Fluid-bed برای گرانولاسیون، لایه‌بندی (layering) و پوشش‌دهی (coating) طیف وسیعی از ذرات با اندازه‌های مختلف استفاده می‌شود. همچنین این فناوری برای خشک کردن نیز استفاده می‌شود. این تکنیک می‌تواند چندین مواد اولیه را مخلوط، گرانوله و خشک کند. به همین دلیل جابه‌جایی مواد و زمان فرآیند را کاهش می‌دهد.

انواع Fluid-bed

برحسب محل و نحوه قرارگیری اسپری، سه الگو در فرآیند Fluid bed وجود دارد:

تکنولوژی Fluid-Bed

روش Top spray بیش از 30 سال است که در صنایع مختلف استفاده می‌شود. در این روش گرانول‌های بسیار پخش شونده‌ای تولید می‌شود. این گرانول‌ها ساختار متخلخل دارند که موجب افزایش تر شوندگی می‌شود. کاربرد این گرانول‌ها در مواد غذایی پودری، محصولات شیمیایی و… است.

روش Bottom spray برای active layering و coating با هدف اصلاح یا کنترل رهایش دارو در صنایع داروسازی بسیار محبوب است. زیرا فیلم‌هایی برتر از سایر روش‌های coating تولید می‌کند.

روش Tangential spray نیز در granulating و pelletizing کاربرد دارد.

همچنین بخوانید: اینترنت اشیاء (IOT) و کاربردهای آن در صنعت داروسازی

انتخاب فرایند مناسب برای گرانولاسیون

انتخاب یک فرایند Fluid-bed مناسب برای گرانولاسیون یا پوشش‌دهی خاص به عوامل مختلفی بستگی دارد. هر روشی مزایا و معایب خودش را دارد. برخی از شاخص‌های مورد استفاده در انتخاب روش درست Fluid-bed در ادامه مشاهده می‌کنید:

  • ظرفیت مورد نیاز: برای مواردی که نیازمند ظرفیت بزرگ هستند، روش Top spray نسبت به سایر روش‌ها ارجحیت دارد.
  • خواص فیزیکی مواد اولیه: برای گرانولاسیون محصولی که حاوی چندین مواد اولیه با تفاوت چگالی قابل ملاحظه‌ای هست؛ روش Tangential spray مخلوط کنندگی بهتری را نسبت به سایر روش‌ها فراهم می‌کند.
  • ویژگی‌های مورد انتظار از محصول نهایی: در کاربرد پوشش‌دهی (coating) که نیازمند درجه بالایی از تکرارپذیری و کیفیت بالای فیلم است -مانند آنچه در رهایش کنترل‌شده دارو داریم- روش Bottom spray سودمند است.
  • بهره‌وری: این فاکتور به کاربرد مدنظر ما بستگی دارد. مثلا روش Top spray بالاترین ظرفیت را در اختیار ما قرار می‌دهد. در حالیکه زمان رسیدن به سطح پوشش‌دهی (coating) مورد نظر در آن بیشتر است.

منبع:

ijpsdr