همان‌طور که می‌دانید، تاکنون درمان‌های زیادی برای دیابت نوع دو ارائه شده است. اما این بار سراغ نوع یک این بیماری رفته‌ایم و به معرفی استارت‌آپی به نام Encellin می‌پردازیم که تمرکز اصلی آن بر درمان بیماری‌های مزمن مربوط به اختلالات غدد درون‌ریز به‌ویژه دیابت نوع 1 است. با ما همراه باشید!

راهی نوین برای کنترل دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 یک بیماری خودایمنی است و پیشرفت آن در هر فردی متفاوت است. مدیریت دیابت نوع 1 در هر سنی دشوار است و در کودکان و نوجوانان دشوارتر. این بیماری بر تمام جنبه‌های زندگی فرد مبتلا اثر می‌گذارد، از آن‌چه می‌خورند تا زمانی که می‌خورند، زمانی که ورزش می‌کنند و … . از آن‌جایی که تشخیص این بیماری در سنین 13 یا 14 سالگی اتفاق می‌افتد و نوجوان در این سن تلاش می‌کند با تغییرات فیزیکی و عاطفی دست و پنجه نرم کند، چالش‌های زیادی با این بیماری خواهد داشت.

Encellin

در حال حاضر یکی از راه‌های کنترل این بیماری تزریق انسولین و پایش منظم قند خون است که خود چالش‌های فراوانی دارد. اما محققان در حال اتخاذ رویکردهای مختلفی برای توسعه راه‌های جدید و نوآورانه جهت کمک به افراد مبتلا به دیابت نوع 1 هستند. افراد گمان می‌کنند دیابت صرفاً یعنی میزان قند خون بیمار بالاست و بدن با کمبود انسولین روبه‌روست. در حالی که داروهایی مانند انسولین پویا نیستند و اگر فرد بیش از حد آن را مصرف کند (به‌ویژه در شب) کشنده خواهد بود.

همچنین بخوانید: انسولین رگولار و NPH | شباهت‌ها و تفاوت‌ها

شرکت Encellin

یکی از شرکت‌هایی که امروزه در این زمینه در حال فعالیت است، استارت‌آپ Encellin می‌باشد. Encellin در سال ۲۰۱۶ و بر اساس فناوری توسعه‌یافته در آزمایشگاه دکتر Tejal Desai در دانشگاه کالیفرنیای سانفرانسیسکو تأسیس شد. کل بودجه این شرکت 8.16 میلیون دلار بوده و تیمی متشکل از متخصصان است که روی بررسی و پیشرفت درمان‌های نسل بعدی تمرکز دارند.

تحقیقات سلول‌های بنیادی راه را برای درمان‌های پویا باز می‌کند و می‌توان داروهای زنده‌ای را ارئه داد که در زمان‌های مناسب به نیازهای بیمار پاسخ می‌دهد. این‌جا جایی است که Cell Encapsulation Device (CED) وارد عمل می‌شود.

Encellin

Encellin چگونه فعالیت می‌کند؟

سلول، ماشین هوشمند اصلی است و همه داروها، دستگاه‌ها و حتی رویکردهای سلامت دیجیتال در تلاش هستند تا عملکردهای سلولی را منعکس کنند. سلول‌ها نقش‌های پیچیده‌ای در تضمین سلامت و ایمنی ما ایفا می‌کنند و هنگامی که سلول‌ها از دست بروند یا آسیب‌ ببینند، بدن نمی‌تواند به‌درستی عمل کند. راه‌حل Encellin یک ایمپلنت کم‌تهاجمی است که در صورت نیاز درمان را ارائه دهد.

فناوری Encellin و رویکرد بیمارمحور آن یک فناوری جدید کپسوله‌سازی سلول را با سلول‌درمانی برای درمان بیماری‌های مزمن مربوط به اختلالات غدد درون‌ریز، ترکیب می‌کند. Encellin در حال توسعه یک کپسول است که می‌تواند با سلول‌های بنیادی بارگیری شده و سپس در بدن کاشته شود.

خط اولیه Encellin بر اختلالات غدد درون‌ریز با مکانیسم اثر مشخص تمرکز دارد. دو برنامه اصلی این شرکت بر هیپوگلیسمی (بالاترین نیاز بالینی برآورده‌نشده در دیابت نوع یک) و هیپوکلسمی (مشکل یک‌سوم بیماران دیالیزی) متمرکز است. این پلتفرم بر روی استفاده از سلول‌ها برای ارائه درمان‌های پیچیده با یک ایمپلنت متمرکز است.

همچنین بخوانید: سلول‌درمانی با استفاده از یک پلتفرم | استارت‌آپ Mogrify

CED چیست؟

Cell Encapsulation Device یک دستگاه کپسوله سلولی است که به سلول‌ها کمک می‌کند تا در بدن زنده بمانند. CED به سلول‌های محصورشده اجازه می‌دهد مانند کارخانه‌های مولکولی هوشمند عمل کنند و در صورت نیاز مواد درمانی را ترشح کنند (بنیان‌گذار این استارت‌آپ می‌گوید: چیزی شبیه درست کردن چای با چای کیسه‌ای است!).

CED یک دستگاه کپسوله‌سازی سلولی است، بنابراین این ماده می‌تواند اساساً سلول‌های بتا را از سیستم ایمنی محافظت کند و در عین حال به آن‌ها اجازه دهد تا با ترشح انسولین عمل خود را انجام دهند. در واقع سلول‌های بتای مشتق‌شده از سلول‌های بنیادی را در کپسولی قرار می‌دهند. این کپسول کوچک است و می‌توان آن را درست زیر پوست قرار داد. ایده این است که سلول‌ها بتوانند جریان خون را کنترل کنند و وقتی قند خون پایین است، انسولین ترشح کنند تا آن را به سطح طبیعی بازگردانند.

CED

با قراردادن این دستگاه در مکانی که در دسترس باشد، در صورت لزوم می‌توان آن را به راحتی حذف کرد، اما همچنین می‌توان آن را دوباره شارژ کرده و سلول‌های جدید را در آن قرار داد. پس باید گفت سلول‌های منابع مختلف را می‌توان در این دستگاه بارگذاری کرد و در یک گیرنده کاشت. پس از کاشت، سلول‌های درون CED قادر به تبادل بیومولکول‌های مورد نیاز برای ارائه یک درمان ویژه هستند.

مزایای محصولات Encellin

فناوری کپسولاسیون سلولی CED Encellin بر اساس بیش از 10 سال تحقیق از آزمایشگاه Desai در UCSF بر روی پالایش غشاهای نانو با ساختارهای منفذی تعریف شده است. این کپسول از مواد نانو و متخلخل اختصاصی ساخته شده است. به همین علت CED یک پلیمری سازگار و کم‌تهاجمی تلقی می‌شود. هنگامی که در زیر پوست قرار می‌گیرد، از عملکرد سلولی محصور خواهد ماند. Encellin سپس به سیستم‌های بیولوژیکی پیچیده‌تری مانند سلول‌های بنیادی، ژن‌درمانی، درمان جایگزینی آنزیم و سایر روش‌های مبتنی بر سلول خواهد پرداخت.

همچنین بخوانید: پرینتر سه‌بعدی دارو | داستان استارت‌آپ FabRx

شاید بتوان گفت هدف فناوری Encellin حذف نیاز به سرکوب سیستم ایمنی است و در نتیجه امکان پیوند تعدادی از انواع سلول‌های درمانی را فراهم می‌کند. که ممکن است بیمار را از مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بی‌نیاز کند. این سلول‌ها سلول‌های زنده، پاسخ‌دهنده و ذاتاً خودتنظیم‌کننده هستند، این کپسول دارو نیست که بتوان آن را بیش از حد مصرف کرد.

در آخر می‌توان گفت اگر این روش کارساز باشد، ممکن است از آن برای سایر شرایط متابولیک مانند اختلالات پاراتیروئید یا سایر غدد درون‌ریز نیز استفاده نمود.

منابع:

encellin | tracxn | cirm.ca