کنترل میکروبی

آلودگی محصولات دارویی توسط میکروارگانیسم‌های، یک خطر بزرگ در صنعت داروسازی است زیرا ممکن است بر یکپارچگی محصول و ایمنی بیمار تأثیر بگذارد. برای جلوگیری از وقوع چنین آلودگی­‌هایی، شرکت‌های داروسازی در سراسر جهان ملزم به رعایت مقررات سخت‌گیرانه و روش‌های کنترل کیفیت قوی هستند که توسط سازمان‌های دولتی مربوطه خود صادر می‌شوند. این فرآیندها و رویه‌های نظارتی شامل روش‌های کنترل کیفیت مختلفی هستند، مانند مواردی که در فارماکوپه ایالات متحده (USP)، فارماکوپه اروپا (EP) و فارماکوپه ژاپن (JP) توضیح داده شده است. هنگامی که این روش‌­ها به‌درستی دنبال شوند، می­‌توانند به شناسایی آلودگی میکروبی قبل از توزیع محصول کمک کنند، بنابراین از مشکلات بازگردانده­‌شدن محصول جلوگیری می­‌کنند. در ادامه با کنترل میکروبی بیشتر آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید!

کنترل میکروبی

مراحل کنترل میکروبی

کنترل کیفیت میکروبیولوژیکی بخش مهمی از فرآیند تولید دارو است. شرکت­‌های داروسازی باید با آزمایش کامل مواد خام، تجهیزات، سطوح محیطی و آماده­‌سازی نهایی برای آلاینده­‌‎های میکروبی که ممکن است به‌طور ناخواسته در طی فرآیند تولید یا پس از آن وارد شده باشند، از کیفیت و ایمنی محصولات خود محافظت کنند. در حال حاضر، تعدادی از سنجش‌های کنترل کیفیت میکروبیولوژیکی که توصیه می‌شود شامل آزمایش ارتقای رشد، آزمایش شمارش میکروبی، و آزمایش اثربخشی ضد میکروبی می­‌باشد. برای مثال، آزمایش ارتقای رشد، یک سنجش رایج کنترل کیفیت است که برای تعیین خواص تغذیه‌ای محیط کشت تولیدشده استفاده می‌شود. این آزمایش انجام می‌شود تا اطمینان حاصل شود رشد میکروبی می‌تواند به­‌خوبی اتفاق بیفتد.

کنترل میکروبی

اگر مشخص شود که دسته‌ای از محیط‌ها قادر به پیش­‌برد رشد میکروبی نیستند، نتایج تمام سنجش‌هایی که برای آن‌ها در نظر گرفته شده است، غیرقابل اعتماد خواهد بود. در نتیجه آزمایشات انجام­‌شده با شکست مواجه خواهند شد.

همچنین بخوانید: آشنایی با صنعت بسته‌بندی و انواع آن در داروسازی

پرسنل و کنترل میکروبی

به­‌غیر از تجهیزات، مواد اولیه و سطوح، مورد دیگری که خطر بزرگی برای امنیت میکروبی محصول ایجاد می­‌کند، پرسنل و کارکنان شرکت دارویی هستند. درواقع، پرسنلی که در بخش تولید کار می‌­کنند همچنان بزرگترین تهدید برای تولید دارو هستند. انسان­‌ها راکتورهای زیستی شگفت‌­انگیزی هستند. بر اساس برخی گزارش‌­ها، 90 درصد سلول­‌های بدن انسان ماهیت میکروبیولوژیکی دارند. علاوه بر این، حتی با قوی‌ترین برنامه‌های آموزشی، پرسنل اتاق تمیز و سایر محل­‌های نیازمند استریل­‌بودن، عموماً از طریق بی‌تفاوتی به برنامه­‌ها، عدم پایبندی را رقم می‌­زنند.

کنترل میکروبی

سخن پایانی

کنترل کیفیت بخشی ضروری از مراحل تولید شرکت داروسازی است. درواقع کنترل کیفیت نه تنها محصول تولیدشده را با استاندارد­ها تطابق می­‌دهد، بلکه خطر مصرف را برای مصرف­‌کننده نهایی به‌شدت پایین می‌آورد.

منابع:

pharmtech | atcc