نیاز به افزایش بهره‌وری، تولید و بهینه‌سازی فرایندها در صنعت داروسازی همواره مورد توجه بوده و با پیشرفت تکنولوژی ماشین‌آلات جدیدی به بازار آمده است. یکی از این ماشین‌آلات، دستگاه پرکن مایعات یا Liquid Filling است که در صنایع بسیاری مانند صنایع غذایی و دارویی استفاده می‌شود. در این نوشته ابتدا به معرفی دستگاه می‌پردازیم و سپس در مورد انواع و نحوه کار آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید!

دستگاه پرکن مایعات دارویی چیست؟

استفاده از دستگاه پرکن مایعات باعث افزایش دقت در بسته‌بندی و همچنین افزایش بهره‌وری خطوط تولید می‌گردد. یکی از مهم‌ترین نیازهای خطوط تولید در زمان بسته‌بندی، ریختن مایعات در ظروف و بطری‌هاست که با استفاده از این دستگاه، این عمل با دقت و سرعت بالا و به‌صورت ساده، مؤثر و بدون دردسر انجام می‌شود. از این دستگاه جهت پرکردن انواع مایعات غلیظ و رقیق در ظروف مختلف استفاده می‌شود. بطری‌ها و ظروف از روی تسمه نقاله عبور می‌کنند و از طریق نازل‌ها با مایع پر می‌شوند. سرعت متغیر و نازل‌های قابل تنظیم ارتفاع آن را برای انواع مختلف بطری‌ها مناسب می‌کند.


 پرکن مایع دارویی

دستگاه پرکن مایعات دستگاهی است که مقدار دقیقی از محصول مایع را در ظروفی مانند بطری‌ها، پاکت‌ها و یا قوطی‌ها توزیع می‌کند. این ماشین‌ها در انواع مختلف با مکانیسم‌های متفاوت عرضه می‌شوند و می‌توانند به‌صورت دستی، نیمه‌اتوماتیک یا تمام‌اتوماتیک باشند. لازم به ذکر است که این دستگاه قابل تنظیم بوده و هزینه‌ نگهداری کمی دارد.

یک دستگاه پرکن مایع داروسازی باید بتواند چندین استاندارد و قوانین کیفیت، از جمله محدودیت‌های FDA را رعایت کند.

همچنین بخوانید: آشنایی با دستگاه پماد/ کرم پرکنی (Ointment/ Cream Filling Machine)

انواع دستگاه پرکن مایعات دارویی

دستگاه‌های پرکن مایعات دارویی انواع مختلفی دارند. همان‌طور که گفته شد، دستگاه‌هایی که در بخش داروسازی استفاده می‌شوند، بسیار دقیق و کارآمد ساخته شده‌اند. بسیاری از ویژگی‌های این دستگاه‌ها آن‌ها را قادر می‌سازد تا طیف وسیعی از فعالیت‌ها، از جمله دربندی ویال‌ها را نیز انجام دهند. بیشتر دستگاه‌های پرکننده سریع، سازگار و مقرون‌به‌صرفه هستند.

به‌طور کلی این دستگاه در انواع زیر تولید می‌شود:

1- دستگاه پرکن مایع دستی

2- دستگاه پرکن مایع نیمه‌اتوماتیک

3- دستگاه پرکن مایع تمام‌اتوماتیک

4- دستگاه پرکن مایع In line (درون خط)

5- دستگاه پرکن مایع روتاری

6- دستگاه پرکن مایع پیستونی

دستگاه پرکن مایعات دارویی

دستگاه پرکن دستی

همان‌طور از عنوانش پیداست، به‌صورت دستی کار می‌کنند و نیازی به منبع برق ندارند. معمولاً برای بسته‌بندی نیمه‌جامداتی با ویسکوزیته بالا مانند کرم‌ها، ژل‌ها و شامپوها استفاده می‌شوند. با این حال برای مواد با ویسکوزیته متوسط نیز مناسب هستند.

دستگاه‌های پرکننده دستی برای تولید در مقیاس کوچک یا آزمایشگاه‌ها ایده‌آل هستند. برای پرکردن ویال و بطری با ظرفیت حدود ۶۰۰ میلی‌لیتر استفاده می‌شوند و سرعت پرکردن 900- 15 بطری در ساعت را دارند.

دستگاه پرکن پیستون تک‌سر

دستگاه پرکن پیستون تک‌سر یک دستگاه دستی است. این دستگاه بیشتر برای مایعات کف‌دار و غلیظ مانند مایع شست‌وشوی دست مناسب است. پیستون قسمت اصلی است و وظیفه برداشت مایعات از مخزن و هل‌دادن آن‌ها به سمت نازل پرکننده را دارد. چندین شیر در قسمت‌های مختلف دستگاه وجود دارد که حرکت و سرعت مایع را کنترل می‌کند.

دستگاه پرکن مایعات دارویی

دستگاه پرکن نیمه‌اتوماتیک

این دستگاه‌ها در مقایسه با انواع دستی، سریع‌تر هستند و برای فرایندهای تولید در مقیاس متوسط و کوچک با حجم بالا مناسب خواهند بود. دستگاه‌های نیمه‌اتوماتیک با قطعات نازل، سرنگ و پیستون طراحی شده‌اند و می‌توان از آن‌ها برای بسته‌بندی انواع مایعات استفاده کرد. دستگاه‌های نیمه‌اتوماتیک دارای محدوده پرکردن 100 – 5 میلی‌لیتر و سرعت پرکردن ۸۰۰ بطری در ساعت هستند.

دستگاه پرکن مایعات دارویی

دستگاه پرکن مایع دیجیتال

دستگاه پرکن مایع دیجیتال یک دستگاه نیمه‌اتوماتیک است که برای پرکردن مقدار دقیق مایع در بطری‌ها و ظروف استفاده می‌شود. این دستگاه بر اساس اصل پرکردن پمپ دنده‌ای کار می‌کند. مناسب برای انواع مایعات با چگالی‌های مختلف، این دستگاه پرکن مایع دیجیتال ظرفیت پرکردن 100 تا 500 بطری در ساعت را دارد. مخزن در انتها وصل می‌شود؛ در حالی که بطری‌ها از جلو پر می‌شوند. مقدار مایعی که باید پر شود و فاصله زمانی بین هر بطری از طریق صفحه کلید دیجیتال پانچ می‌شود.

همچنین بخوانید: آشنایی با انواع میکسرها در صنعت داروسازی

دستگاه پرکن تمام‌اتوماتیک

این دستگاه‌ها برای عملیات در مقیاس بزرگ و در شرکت‌هایی با نیازهای تولید بالا استفاده می‌شوند. ماشین‌های پرکننده خودکار معمولاً با سیستم‌های نوار نقاله با سرعت متغیر و برای بسته‌بندی مایعات با تمام سطوح ویسکوزیته و حتی آن‌هایی که ذرات معلق دارند، استفاده می‌شوند.

برخی از تولیدکنندگان نیز دستگاه‌های خودکار خود را بر اساس نوع و حجم ظرف پرکننده پیکربندی می‌کنند و همچنین می‌توانند نازل‌های پرکننده را روی ماشین‌ها اضافه کنند. دستگاه‌های پرکن خودکار می‌توانند 10 – 5 میلی‌لیتر از یک محصول را پر کنند. سرعت پر کردن این دستگاه، ۶۰۰۰ بطری در ساعت است.

دستگاه‌های پرکن حجمی هشت‌سر و شش‌سر اتوماتیک، دو نمونه از تجهیزات پرکن مایعات دارویی هستند. این دستگاه‌ها علاوه بر پرکننده‌های اتوماتیک، دارای درپوش‌های ایستگاهی و پیش‌تغذیه‌کننده نیز هستند. تجهیزات اضافی متعددی مانند سیستم‌های نوار نقاله، میزهای گردان، درزگیرهای القایی و درپوش‌های ضربه‌ای نیز وجود دارد.

دستگاه پرکن و دربندی مونوبلوک

دستگاه پرکن مونوبلاک تمام‌اتوماتیک است و دستگاه دربندی و آب‌بندی به خود دستگاه پرکن متصل می‌شود. این دستگاه ترجیحاً برای بطری‌های گرد و بیضی استفاده می‌شود و ظرفیت تولید آن به عوامل مختلفی مانند ماهیت مایعات، قطر بطری، ارتفاع بطری و… بستگی دارد. با تکنولوژی فلومتر، حجم مایعی که باید پر شود، بدون تغییر هیچ بخشی از دستگاه به‌راحتی قابل تغییر است. دستگاه مونوبلاک دستگاه جمع‌وجوری است، به این معنی که برخلاف سیستم خطی سنتی می‌تواند بدون نیاز به فضای زیاد، کارآمدتر باشد. این دستگاه نیازی به کنترل دائمی انسان ندارد و به هر نحوی پایدار است.

دستگاه پرکن مایع آسپتیک

دستگاه پرکن آسپتیک برای نگهداری محصولات مایع استریل‌شده، به‌ویژه داروها، در ظروف استریل‌شده و در شرایط استریل استفاده می‌شود. این فرایند به محیطی تمیز و بدون آلودگی نیاز دارد تا محصول در قفسه ماندگاری بالایی داشته باشد و نیازی به یخچال نیز نداشته باشد. ظروفی که باید پر شوند، به‌صورت خطی و روی هم چیده می‌شوند. سپس یک نازل آن‌ها را یکی‌یکی پر می‌کند. پس از پرکردن ظروف، تقریباً بلافاصله یک درپوش روی دهانه ظرف فشار داده می‌شود و این اطمینان را حاصل می‌کند که هیچ ذره خارجی در محصول وجود ندارد.

همه این ماشین‌ها دارای ویژگی‌های مشترکی مانند عدم وجود سنسور پر کردن، تسمه نقاله کنترل سرعت، تمیزکردن آسان قطعات هستند که می‌توان آن‌ها را به‌صورت جداگانه جدا کرد. همچنین برخی از آن‌ها دارای نازل برای پیش تمیزکردن ظرف با نیتروژن هستند. پس از پلمب‌شدن، درب بطری مهروموم شده و برچسب‌گذاری می‌شوند.

دستگاه پرکن مایعات دارویی

مزایای دستگاه پرکن مایع دارویی

یکی از مزیت‌های اصلی دستگاه‌های پرکن مایعات دارویی، قابلیت لیبل‌گذاری آن است. برچسب‌ها برای اطمینان از کالیبره‌بودن محتویات داروها (صرف‌نظر از نحوه بسته‌بندی آن‌ها) ضروری هستند و با کاهش احتمال خطاهای تولید و بسته‌بندی، می‌توانند به شرکت‌های داروسازی در افزایش درآمد و کاهش هزینه‌های خود کمک کنند.

یک قطعه پیچیده از ماشین‌آلات که می‌تواند طیف وسیعی از اقلام دارویی را پر کند، دستگاه پرکننده مایع دارویی است. ممکن است برای هر برنامه‌ای منحصربه‌فرد طراحی شود و در هر دقیقه صدها ویال پر شود. یک شرکت داروسازی موفق به تجهیزات پرکننده با دقت بالا نیاز دارد.

همچنین بخوانید: آشنایی با دستگاه کپسول‌ پُرکنی (Capsule Filling Machine)

اجزای دستگاه پرکن مایعات دارویی

قطعات به‌کاررفته در دستگاه تماماً استیل است.

منبع تغذیه این دستگاه از ۳ فاز درست شده و همچنین دارای صفحه‌ نمایشگر اتوماتیک است.

این دستگاه دارای یک مخزن بزرگ است که این مخزن حجم‌های مختلفی از 5 میلی‌لیتر تا 20 لیتر دارد.

دستگاه پرکننده مایعات دارای یک ریل تماماً استیل و اتومات برای عبور محصولات است که قابلیت تنظیم دستی هم دارد.

کل این دستگاه‌ها به علت قرارگیری چرخ‌های مختلف در زیر آن قابلیت جابه‌جایی آسانی دارد.

این دستگاه دارای نوار غلتکی شکل و قابل تنظیم است.

مفهوم علامت‌های تجاری روی صفحه نمایشگر دستگاه

Ind: نشانگر وضعیت کار فوری و نمایش ساعت.

Weight: وزن ورودی دیجیتال‌، فرمول‌های مختلف ذخیره شده است.

Filling: وزن ناخالص / وزن خالص (لایه‌برداری خودکار در هر بشکه) روش پر‌کردن

Track: ردیابی خودکار صفر‌، مقدار سطل و تجمع وزن

Reset: شروع به تنظیم مجدد خودکار‌

Settings: تنظیمات کارخانه را می‌توان با عملکرد اشتباه بازیابی کرد

Movement: حرکت انعطاف‌پذیر، پیکربندی ضد انفجار‌، عملکرد ساده

Error:‌ تصحیح خودکار خطای وزن

منابع:

adinath | lodhapharma