در یک کارخانه داروسازی، تجهیزات و ابزارآلات متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌عنوان مثال از سانتریفیوژ برای جداسازی مایعات از جامدات و همچنین برای جداسازی مایعات با چگالی متفاوت از یکدیگر استفاده می‌شود. یا برج‌های خنک‌کننده در متراکم کردن بخار و سردکردن مایعات کاربرد دارند. هر ابزار استفاده‌شده در صنعت داروسازی، حداقل در یکی از قسمت‌های کارخانه نقش کلیدی دارد. برخی ابزارآلات نیز در چندین بخش از یک کارخانه استفاده می‌شوند. هوای فشرده، یکی از مهم‌ترینِ این موارد در کارخانجات داروسازی می­‌باشد.

در واقع از این هوا در جای جای یک کارخانه داروسازی استفاده می­‌شود. به عنوان مثال در فرآیند قرص‌سازی، تمیز کردن و خشک کردن محصولات، بسته‌­بندی محصولات و در اتاق تمیز (Clean Room) از آن استفاده می‌­گردد. این هوا که باید تمیز، خشک و بدون روغن باشد، توسط دستگاه‌های مخصوصی تولید و در اختیار فرآیندهای صنعتی داروسازی قرار می‌­گیرد.

مراحل تولید هوای فشرده

مراحل تولید هوای فشرده

در تهیه و تولید این هوا، کمپرسور مخصوصی از نوع اسکرو (Screw) نقش دارد. درواقع این دستگاه انرژی الکتریکی را به انرژی پتانسیل ذخیره‌شده در هوا تبدیل می‌کند. در این فرآیند، هوای خارج پس از فیلتر شدن وارد دستگاه می­‌گردد. سپس در بخش ابتدایی دستگاه تحت فشار قرار می­‌گیرد. این فشار موجب بالا رفتن دمای هوا می­‌شود.

در سایر دستگاه­‌های کمپرسور هوا، روغن موجود، گرمای به وجود‌آمده را جذب و دمای هوا را کاهش می­‌دهد. اما برای صنعت داروسازی، همانطور که گفته‌‌ شد، هوای فشرده مورد استفاده باید عاری از روغن باشد. به همین خاطر، هوا با دمای بالا وارد بخش بعدی می­‌گردد. در این بخش که Intercooler نام دارد، خنک‌سازی هوا صورت می‌­گیرد و دمای هوا پایین می­‌آید. پایین‌آمدن دما، به خودی خود، منجر به فشرده­‌سازی بیشتر هوا می­‌گردد. البته این اتفاق باعث تولید قطراتی در هوای موجود می‌­شود. هرچند این قطرات در بخش بعدی از هوا حذف خواهند شد.

اگه دوست داری بدونی هر شرکت داروسازی متعلق به کدوم هلدینگه و شرایط کاری و استخدامیش چطوره، کلیک کن! دوره جامع ورود به صنعت داروسازی

در بخش سوم دستگاه، باز هم هوا فشرده‌­­تر می‌­گردد که مانند مرحله اول، این فشرده‌­سازی موجب افزایش دمای هوا می‌گردد. Aftercooler در این‌جا نقش خنک‌سازی مجدد هوا را بر عهده دارد. در همین بخش، قسمتی به نام تله آبگیر وجود دارد که قطرات تشکیل‌شده ناشی از خنک‌­سازی را از هوا حذف می­‌کند. در نهایت هوای فشرده‌شده مدنظر ما، از قسمت تخلیه دستگاه خارج می­‌گردد.

کاربرد هوای فشرده در صنعت داروسازی

هوای فشرده در داروسازی

هوای فشرده تولید‌شده توسط دستگاه، در بیشتر قسمت‌های صنعت دارو استفاده می‌­گردد. مثلا برای ساخت قرص و کپسول، مخلوط کردن پودر، فشرده­‌سازی آن و حتی پوشش‌دهی (Coating) استفاده می‌شود.

از دیگر کاربردهای آن می­‌توان به تمیز کردن اشاره کرد. در صنعت داروسازی، تمیز بودن سطوح و دستگاه­‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین خاطر از هوای فشرده برای تمیز کردن شیشه‌­ها، ویال­‌ها و آمپول­‌ها استفاده می­‌شود.

همچنین بخوانید: آشنایی با دپارتمان تولید در شرکت‌های داروسازی

در دستگاه‌­ها و سیستم‌­های بسته‌­بندی محصولات نیز، با ایجاد یک اتمسفر غنی از هوای فشرده خشک، به حفظ کیفیت بسته‌­بندی و داروی موجود در آن کمک می‌گردد. هوای مورد استفاده، تمیز و خشک است. به همین دلیل این هوا می‌­تواند به رطوبت­‌زدایی از محصولات کمک شایانی کند.

سیستم‌های بسته‌بندی محصولات دارویی

اتاق­‌های تمیز (Clean room) نیز از هوای­ فشرده‌شده‌ بی‌بهره نیستند. همانطور که می‌دانیم، اتاق تمیز فضایی محصور است که در آن ذرات مضر نظیر آلاینده‌ها و میکروب‌های موجود در هوا بسیار کنترل‌شده و اندک هستند. اتاق­‌های تمیز دارای کلاس‌های مختلفی هستند. هوای فشرده‌شده، در تمامی این کلاس‌ها کاربرد دارد. به عنوان مثال، می­‌تواند نقش حامل انرژی را در موتورها و پمپ‌ها ایفا کند.

منابع:

beko-technologies

sauertehran