فارماکومتریکس و مدل‌سازی بیماری‌، یکی از پوزیشن‌های دکتری تخصصی است و در کشورهای معدودی مانند آلمان ارائه می‌شود. فارماکومتریکس یکی از گرایش‌های بین‌رشته‌ای جذاب در داروسازی است که با استفاده از فرایند‌های بیولوژیکی، فارماکولوژیکی و مکانیسم‌های دارویی و همچنین استفاده از مدل‌های ریاضیات و آمار به نحوه درمان مؤثر و منطبق بر پارامتر‌های مختلف بیمار دست پیدا می‌کنند. همچنین متخصصان فارماکومتریکس قادر هستند تا دوز‌های دارویی و رژیم‌های دارویی را برای هر بیمار با استفاده از پروفایل فارماکوکینتیکی آن‌ها دریابند. در ادامه با این PhD بیشتر آشنا می‌شویم. با ما همراه باشید!

آشنایی با رشته فارماکومتریکس و مدل‌سازی بیماری

فارماکومتریکس در چه دانشگاه‌هایی ارائه می‌شود؟

این رشته توسط مؤسسه PharMetrX آلمان ایجاد شده و با همکاری دانشگاه postdam و دانشگاه freie برلین به‌صورت مشترک به آن پرداخته می‌شود. کلاس‌ها به‌صورت شناور بین دو دانشکده داروسازی بالینی MLU و دانشکده بیوانفورماتیک FUB ارائه می‌شوند.

همچنین بخوانید: مهاجرت داروسازان به آلمان | راه‌ها و شرایط

طول مدت این برنامه دکتری سه‌ونیم سال است که خود به دو بخش تقسیم می‌گردد:

  • ماژول تمرینی و آشنایی با مقدمات و کارآموزی در بخش مدل‌سازی شرکت‌های داروسازی که از این متخصصان استفاده می‌کنند.
  • پروژه تحقیقاتی روی یک موضوع خاص در فارماکومتریکس

کوریکولوم درسی فارماکومتریکس

کوریکولوم این PhD خود شامل دو بخش است:

۱) بخش آکادمیک

در این بخش دانشجویان با مفاهیم پیشرفته آنالیز جمعیتی، سیستم بیولوژی، فارماکوکینتیک فیزیولوژیک، فارماکودینامیک و همچنین با آنالیز داده و آمار پیشرفته آشنا می‌شوند.

۲) بخش صنعت

در بخش صنعت ابتدا با مفاهیم اکتشاف دارو آشنا شده و بعد از آن کارآموزی مرتبط با رشته خود را در شرکت‌های معروف مطابق قرارداد طی می‌کنند. معمولاً این‌ شرکت‌ها، شرکت‌های خوشنامی هستند که هزینه‌های بسیاری در کشف دارو انجام می‌دهند؛ چرا که حیطه کاری این متخصصان در مسیر اکتشاف دارو و استفاده از آن در جمعیت انسانی جای می‌گیرد. در واقع نتیجه نهایی کار متخصصان فارماکومتریکس این است که دارو در مراحل آزمایشی روی انسان می‌تواند ایمن‌بودن خود را ثابت کند و سپس به بقیه فاز‌های توسعه دارو برود.

همچنین بخوانید: صنعت داروسازی و راه‌های ورود به آن

پروژه‌های تحقیقاتی

دانشجویان در طول تحصیل به‌صورت پژوهش پروژه‌محور یا تحت عنوان تز (پایان‌نامه) مشغول به کار‌های پژوهشی می‌شوند. این پژوهش‌ها معمولاً تحت عنوان کشف و توسعه دارو بر اساس مدل (MID3) یا مدل‌سازی مراقبت از بیمار (MIPC) صورت می‌پذیرند که خود مقدمه‌ای بر داروسازی – پزشکی شخصی‌سازی‌شده محسوب می‌شوند.

به‌طور کلی این رشته ترکیبی از مهندسی آمار و داروسازی است که به بررسی متغیر‌های پیچیده در طراحی دارو می‌پردازد. اگر دوست دارید با رشته فارماکومتریکس و مدل‌سازی بیماری بیشتر آشنا شوید، مطالعه دو کتاب از springer را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

Systems Pharmacology and Pharmacodynamics

Quantitative Methods in Pharmaceutical Research and Development

نحوه جذب دانشجو

این مؤسسه هرسال بازه زمانی‌ای را برای اپلای اعلام می‌کند. همچنین لازم به ذکر است که سالانه حداکثر ۱۲ نفر را به‌صورت بورسیه می‌پذیرد. داوطلبان واجد شرایط باید در سایت این دانشکده برای انجام مصاحبه و ادامه فرایند ثبت‌نام، نام‌نویسی کنند. شهریه ثابتی نیز برای این دانشکده وجود ندارد و هرساله به دانشجویانی که پذیرش شده‌اند، با توجه به سرفصل‌های آموزشی میزان شهریه اعلام می‌شود.

منابع:

www.pharmetrx | www.sciencedirect.com