سیستم­‌های دارورسانی نوین (NDDSs) به فرمولاسیون فرمی جدید از محصولات دارویی اطلاق می­‌شود که ویژگی‌­های بهینه‌­تری نظیر ذرات کوچک‌تر، نفوذپذیری بالاتر و یا هدف‌­گیری انتخابی محل اثر دارند.

دارورسانی نوین

یک سیستم دارورسانی جدید، یک رویکرد بدیع است که از فن‌آوری‌های جدید و ایده‌های نوآورانه برای تحویل مولکول‌های فعال در غلظت ایمن و در عین حال مؤثر برای ایجاد اثر دارویی مطلوب استفاده می‌کند. با توسعه استراتژی‌های جدید برای تحویل دارو، محققان، جایگزینی برای سیستم‌های دارورسانی سنتی پیدا کردند. در این مقاله به بررسی سیستم‌­های دارورسانی جدید خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید!

همچنین بخوانید: پیشگیری و درمان اختلالات پزشکی با ژن درمانی

سیستم­‌های دارورسانی نوین مبتنی بر نانوحامل هوشمند

منظور از “هوشمند” این است که سیستم دارورسانی می‌­تواند در پاسخ به محرک­‌های فیزیولوژیکی، داروی بارگیری‌شده را با روش دلخواه، آزاد کند. در این سیستم‌های دارورسانی، مولکول­‌های دارو بر روی حامل­‌های وزیکولی یا پلیمری بارگیری می­‌شوند. چند نمونه از نانوسیستم­‌های هوشمند شامل میسل‌های پلیمری، لیپوزوم‌ها، دندریمرها و نانوذرات هستند. از اهداف اصلی طراحی یک محصول نانودارویی موفق می­‌توان به ظرفیت بیشتر بارگذاری دارو، اندازه ذرات کوچک‌تر و ویژگی­‌های آزادسازی قابل کنترل دارو اشاره کرد.

انواع سیستم­‌های دارورسانی نوین مبتنی بر نانوحامل

لیپوزوم‌­ها

لیپوزوم­‌ها وزیکول­‌های چربی کروی شکل هستند (معمولا با قطر ذرات 500-500 نانومتر) که از یک یا چند لایه لیپیدی تشکیل شده‌­اند که در نتیجه امولسیون‌کردن لیپیدهای طبیعی یا مصنوعی در یک محیط آبی ایجاد می­‌شود. ساختار لیپوزومی بر اساس وجود مناطق داخلی و خارجی است که میل ترکیبی متفاوتی با مولکول­‌های دارو دارند. لیپوزوم‌­ها به نیوزوم­‌ها (Niosomes)، فیتوزوم‌­ها (Phytosomes)، اتوزوم‌­ها (Ethosomes) و انتقال دهنده‌­ها (Transfersomes) تقسیم‌­بندی می­‌شوند.

دارورسانی نوین

میسل­‌های پلیمری

پیکربندی میسل‌­های پلیمری از یک پوسته آب­دوست خارجی و یک هسته آبگریز مرکزی برای حمل داروهای نامحلول در آب تشکیل شده است. در این سیستم تحویل دارو، پوسته دارو نانوسیستم را می‌­پوشاند و از آن در برابر حمله سیستم ایمنی مراقبت می­کند. تفاوت عمده این نوع میسل­‌ها با میسل­‌های سورفکتانتی، این است که هسته مرکزی در این میسل­‌ها بسیار بزرگتر است که منجر به قدرت انحلال بالاتر می‌­شود.

دندریمرها

دندریمرها، مدل­‌های کمتر شناخته‌­شده‌­ای از سیستم­‌های دارورسانی مبتنی بر نانوحامل­‌ها هستند. آن‌ها با اکثر سیستم­‌های مبتنی بر نانوحامل دیگر در ساختار سه بعدی­‌شان متفاوت هستند. دندریمرها از یک هسته مرکزی تشکیل شده‌­اند که این هسته مرکزی با محیطی پر از شاخه­‌های متراکم پوشانده شده است. اخیرا دندریمرها برای ژن­رسانی به­‌کار گرفته شده‌اند.

داوررسانی نوین

نانوذرات

نانوذرات به دسته­‌های مختلفی بر اساس پیکربندی‌شان تقسیم می­‌شوند. از انواع نانوذرات می­‌توان به نانوکپسول­‌ها، نانوکره­‌ها، نانوحفره‌­ها و نانوپوسته­‌ها اشاره کرد. این ذرات عمدتاً دارای اندازه 20 تا 250 نانومتر هستند. کاربردهای زیادی برای سیستم­‌های دارورسانی با استفاده از نانوذرات وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌­توان به ژن‌درمانی، سرطان درمانی، درمان ایدز و پرتودرمانی اشاره کرد.

همچنین بخوانید: فارماکوژنومیکس چیست؟ | علم مطالعه تأثیر ژن­‌ بر پاسخ به دارو

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی تعریف سیستم دارورسانی جدید و همچنین ذکر تعدادی از این سیستم‌­ها پرداختیم. طراحی و استفاده از چنین سیستم­‌هایی می‌­تواند امید بزرگی را برای درمان بیماری­‌های صعب‌العلاج تقدیم جامعه پزشکی و بیماران کند.

منابع:

 Novel drug delivery systems