امروزه با توجه به گسترش محصولات آرایشی و بهداشتی، استفاده از پمادها و کرمها به طرز چشمگیری افزایش یافته است. یکی از اصلیترین تجهیزاتی که در کارخانههای تولید کرم و پماد مورد استفاده قرار میگیرد، دستگاه پماد/ کرم پرکنی است. این دستگاه برای پر کردن انواع کرم، پماد و خمیردندان به کار میرود. در این نوشته به مکانیسمهای پرکردن، آببندی، ویژگیها و اساس کار این دستگاه میپردازیم. با ما همراه باشید!
دستگاه پماد/ کرم پرکنی چیست؟
دستگاه Ointment/ Cream Filling در صنایع مختلفی از جمله داروسازی، تولید مواد غذایی و مواد شیمیایی به کار میرود. اما برای صنایع دارویی و آرایشی ارجحیت بیشتری دارد. طیف گستردهای از دستگاههای پرکننده شامل: دستگاه پرکن و دربندی لوسیون (ماشین آببندی پرکننده لوسیون)، دستگاه پرکن پماد، پرکننده تیوب و … بهدلیل استفاده گسترده همواره تقاضای زیادی دارند. چه در صنعت داروسازی و چه در صنعت آرایشی و بهداشتی، مصرفکنندگان معمولاً ترجیح میدهند دارو را به شکل کرم، لوسیون یا پماد استفاده کنند.
این دستگاه برای پرکردن مایعات ویسکوز یا خمیرها مانند خمیردندان، کرم، پماد لوسیون در یک لوله پلاستیکی به کار میرود، از این رو عمل sealing و filling را باهم انجام میدهد. دستگاه پرکن با توجه به نوع محصول مورد نظر، متفاوت است زیرا اکثر آنها در مقدار تعیینشده اندازهگیری میشوند.
اساس کار دستگاه Ointment/ Cream Filling Machine
نوع خودکار این دستگاه شامل یک صفحه چرخان گرد در ایستگاههای مختلف است که تیوبها در آن قرار میگیرند. در ایستگاه اول عملیات پرکردن انجام میشود. ایستگاههای بعدی عمل تازدن را روی تیوب انجام میدهند و پس از آنکه این کار دو بار انجام شد، به سمت ایستگاه بعدی حرکت میکند. عمل کدگذاری در این ایستگاه انجام شده و در نهایت تیوبی که پر شده است، از دستگاه خارج میشود.
بهطور کلی هدف از کارکردن با دستگاه Ointment/ Cream Filling پُرکردن تیوبها با مایعات غلیظ است. این دستگاهها دارای دو نوع خطی یا روتاری میباشند. در واقع خطی یا روتاری بودن به نحوه قرارگیری بستهبندیها جهت پرشدن مرتبط است. به دلیل اهمیت تولید انبوه لوازم آرایشی و بهداشتی این دستگاه امروزه دارای فروش قابل توجهی است. اگر نگاهی به بستهبندیهای پمادها کنید، میبینید که اغلب دارای بستهبندی تیوبی هستند.
همچنین بخوانید: آشنایی با انواع میکسرها در صنعت داروسازی
مراحل عمل دستگاه
مرحله اول در ظرف فاز آب انجام میشود و موم و روغن در ظرف فاز مومی دیگری مخلوط میشوند.
1- هر دو ظرف به کمک همزنهای موتوری با اعمال حرارت مخلوط میشوند. در نهایت فیلتر شده و توسط سیستم خلاء از طریق لولههایی به ظرف دیگری منتقل میشوند.
2- مخلوط حرارت میبیند و در حین افزودن دارو به آن با سرعت بالا برای همگنشدن و امولسیونشدن، هم زده میشوند تا اجزا به طور یکنواخت توزیع شوند.
3- یک پمپ برای انتقال محصول به مخزن ذخیرهسازی و پرکن استفاده میشود.
4- یک پمپ اندازهگیری محصول را به قیف دستگاه پرکن منتقل کرده و سپس از غلتک سهگانه برای انتقال آب اضافی محصول نهایی در لولهها استفاده میشود.
5- لولهها در دستگاه پرکننده بارگذاری میشوند، جایی که پیستون مقدار محاسبهشده پماد/ کرم را که از طریق یک نازل به داخل لوله میرود، ارسال میکند.
6- لوله از ایستگاه پرس، crimping و کدگذاری عبور میکند.
7- پس از بیرون ریختن محصول از دستگاه پرکن، آببندی و برش انجام میشود و سیستمها بهطور خودکار تمامی ظروف مورد استفاده در فرآیندها را شستوشو میدهند.
مکانیسمهای پرکردن در دستگاه پماد/ کرم پرکنی
Gravity filling: این تکنیک به نیروی جاذبه اجازه میدهد تا مایع را به داخل تیوب بکشد، بنابراین با ذخیره مایع در بالای بطریهایی که باید پر شوند، عمل میکند.
Piston filling: از این روش معمولاً برای محصولات چسبناکی استفاده میشود که ذرات بزرگی دارند. برای مایعات گرانقیمت که لازم است ضایعات کم باشد، این روش کاربردی است.
Volumetric filling: با استفاده از یک پمپ پیستونی، حجم مشخصی از محصول بهطور دقیق در تیوب پر میشود.
Vacuum filling: هنگامی که نازل پرکننده داخل تیوب خالی قرار میگیرد، sealer آببندی میشود و هوای داخل بطری توسط پمپ خلاء خارج میگردد. هنگامی که بطری پر است، نازل پرکننده محصول را وارد مخزن جمعآوری میکند و به سطح پرشدن (که از پیش تنظیم شده است)، میرساند.
Pump filling: بهترین تکنیکی است که برای موادی مانند موم و عسل یا هر مادهای که ویسکوزیته بالای دارند، به کار میرود.
مکانیسمهای sealing در این دستگاه
Ultrasonic Sealing Method
Hot Jaw Sealing
Impulse Sealing Mechanism
Hot Air Sealing Mechanism
همچنین بخوانید: آشنایی با دستگاه گرانولاتور و انواع روشهای گرانولاسیون
مزایای دستگاه پماد/ کرم پرکنی
1- افزایش سرعت تولید: این دستگاه به تولیدکنندگان اجازه میدهد تا محصولاتی مانند کرمها و لوسیونها را در تیوب بهسرعت پر کرده و با سرعت و دقت بالا راندمان تولید را افزایش میدهد.
2- قابلاعتماد و سازگار: اگر تیوبها بهصورت دستی پر شوند، ممکن است منجر به تغییرات زیادی در میزان محتوای پرشده شود. با این حال، دستگاه از نظر پر کردن، قوام و قابلیت اطمینان بالایی را ارائه میدهد.
3- کاهش هزینه کار: اگر لولهها با کمک نیروی انسانی پر شوند، شرکت به افراد زیادی برای اجرای این کار نیاز خواهد داشت و هزینه تولید افزایش مییابد. استفاده از دستگاه Tube Filling این هزینهها را حذف میکند، از این رو راهحلی مقرون بهصرفه است.
4- کاهش هدررفت محصول: دقت و کارایی بالای دستگاه به کاهش هدر رفت محصول کمک میکند.