همان‌طور که در پست‌های گذشته اشاره کردیم، علاوه بر معرفی دستگاه‌هایی که در صنعت داروسازی استفاده می‌شوند، از صفر تا صد یک خط تولید را مورد بررسی قرار می‌دهیم. خط تولیدی که در این نوشته در مورد آن صحبت می‌کنیم، خط تولید شربت است.

شربت

وقتی صحبت از خط تولید در شرکت داروسازی می‌شود، اولین نکته‌ای که به ذهن می‌رسد، GMP است. پیش‌فرض ما این است که در محیطی که مشاهده می‌کنیم، اصول GMP به‌طور کامل رعایت شده‌اند. مثلاً فضای کافی و تجهیزات مناسبی استفاده می‌شود و از پرسنل ماهر استفاده می‌کنند. همانطور که می‌دانید، عدم وجود آلودگی در خط تولید داروسازی اهمیت زیادی دارد که تا حد زیادی با کلین‌روم (Clean room) بودن فضا از بابت نبودن آلودگی خیال ما راحت می‌کند. تا اینجا پایه‌های الزامی خط تولید شربت هستند و حالا به اولین نقطه خط تولید یک شربت دارویی می‌رویم.

همچنین بخوانید: خط تولید قطره‌های چشمی | انواع و مراحل تولید 

خط تولید شربت

در ابتدا مواد اولیه مورد نیاز با توجه به مقدار مورد نظر و دستورالعمل ساخت (SOP)، برای یک بچ (Batch) تولیدی توزیع و در تانک‌های ساخت مخلوط، سپس در دستگاه هموژنایزر همسان می‌شود. حالا این ماده مخلوط‌شده، توسط کارشناس مربوطه مورد کنترل کیفی قرار می‌گیرد و زمانی که این شربت دارویی از آزمایشگاه تأییدیه گرفت، به‌وسیله شلنگ‌هایی به قسمت دیگری به نام دستگاه پرکن می‌رود. قبل از شروع جزئیات این دستگاه، اول باید بدانیم که چه نیازی به وجود این دستگاه است. همانطور که ابتدا گفته شد، یکی از اصول مهم در بسته‌بندی محصولات دارویی مثل شربت، رعایت بهداشت کامل، عدم تماس دست با مایعات و دوری از هرگونه آلودگی است. بنابراین باید از فرایندهای دستی در طول خط تولید جلوگیری کنیم. دستگاه پرکن شربت یا مایعات دارویی با همین هدف جایگزین فرایندهای دستی شده‌اند.

شربت

فرایند دستگاه‌های خط تولید شربت

این دستگاه‌های پرکن مایعات ماشین‌آلاتی هستند که که قابلیت پرکردن مایعات در داخل ظروف بدون تماس دست را دارند و به افزایش کارایی خط تولید کمک زیادی می‌کنند. از طرفی، این دستگاه‌ها با اندازه بطری‌ها انطباق دارند و تجهیزاتی مثل درب‌بند و نوار نقاله طبق همین اصل تنظیم می‌شود. دستگاه پرکن انواع مختلفی دارد.

همچنین بخوانید: آشنایی با دستگاه پرکن مایعات دارویی (Liquid Filling Machine)

این دستگاه‌ها چه زمانی استفاده می‌شوند؟

به‌طور کلی این دستگاه‌ها اتوماتیک یا نیمه‌اتوماتیک هستند. انتخاب هر کدام از این دستگاه‌ها به ظرفیت تولید بستگی دارد. زمانی که ظرفیت تولید شربت یا سایر مایعات دارویی بالا باشد، باید از دستگاه اتوماتیک استفاده کنیم که این دستگاه قابلیت پر کردن دو هزار بطری را در ساعت را دارد. مرحله جابه‌جایی ظروف در دستگاه نیمه‌اتوماتیک با اپراتور است و به همین دلیل نیمه‌اتوماتیک نامیده می‌شود.

در مرحله آخر بسته‌بندی و فرایندهای مربوط به آن را داریم. در نهایت، شربت در بطری یا جعبه بسته‌بندی و برای فروش و استفاده به بازار عرضه می‌شود.

برای آشنایی بیشتر با خط تولید شربت، ویدیو زیر را به شما پیشنهاد می‌دهیم (این ویدیو توسط تیم استوآپ تهیه و صداگذاری شده است):

منبع:

adinath