«در جای خشک و خنک نگهداری شود» احتمالاً این جمله را به‌وفور بر روی بسته‌بندی اغلب داروها دیده‌اید. اما هیچ‌وقت از خود پرسیده‌اید نور چه تأثیری بر کیفیت دارو می‌تواند داشته باشد؟ در ادامه در مورد این موضوع صحبت می‌کنیم. با ما همراه باشید!

تجزیه نوری

نور دارای انرژی است و می‌تواند مولکول‌های دارو را فعال کند. تخریب نوری معمولاً به دلیل جذب با طول موج کوتاه بین 300 تا 500 نانومتر رخ می‌دهد. نور مرئی آبی، بنفش و فرابنفش باعث این تخریب می‌شود. به‌عنوان مثال، در صورتی که داروی افلوکساسین به‌مدت 240 ساعت در معرض نور مستقیم قرار بگیرد، 80٪ آن باقی خواهد ماند.

تأثیر نور

به زبان ساده می‌توان گفت: بارزترین نتیجه قرار گرفتن در معرض نور، کاهش قدرت دارو به دلیل تجزیه نوری است. قرارگیری در معرض نور به‌دلیل پتانسیل تخریب نوری یا سایر واکنش‌های شیمیایی که بر پایداری دارو تأثیر می‌گذارد، نگرانی به‌جایی در مورد تعداد زیادی از داروها است.

تأثیر نور بر محصولات حساس

بسیاری از محصولات دارویی، به نور حساس هستند و در صورتی که مستقیماً در معرض نور قرار گیرند، تخریب می‌شوند. در طول این تخریب، برخی از ناخالصی‌ها ایجاد می‌شوند و محصول دارویی ممکن است در طی تجزیه و تحلیل کنترل کیفیت شکست بخورد. همچنین این ناخالصی‌ها ممکن است به سلامتی بیمار نیز آسیب برساند.

همچنین بخوانید: اینترنت اشیاء در صنعت داروسازی | IOT

APIهای حساس به نور و محصولات دارویی باید در هنگام پردازش و توزیع، محافظت شوند. البته باید گفت منظور از نور صرفاً نور خورشید نیست، محصولات حساس ممکن است تحت تاثیر نور مصنوعی قرار گیرند. در واقع نور موجب القای برهم‌کنش بین مولکول­‌های ترکیبی می‌شود این به نوبه خود منجر به تشکیل یک ترکیب جدید به نام ناخالصی می‌شود.

برخی از داروها تحت تأثیر نور با طول موج خاصی قرار می‌گیرند که باید قبل از ایجاد فرمول مطالعه شود و محصول باید از آن نور محافظت شود. مواد کمکی که به فرمولاسیون اضافه شده است، اثر نور را بر روی یک داروی حساس به نور کاهش می‌دهند. فرمولاسیون باید از نظر پایداری نور آزمایش شود تا تأثیر نور بر محصول فرموله‌شده مشخص شود و اقدامات حفاظتی لازم انجام شود.

نور

چگونه از محصولات حساس به نور محافظت کنیم؟

در طول فرایند تولید، این محصولات باید از این تخریب نور محافظت شوند. چراغ‌­هایی با طول موج بلند (بیش از 500 نانومتر) در مناطق دانه‌بندی، فشرده‌سازی و بسته‌بندی استفاده می‌شود. نور قهوه‌­ای رنگ با طول موج بین 500 تا 800 نانومتر بهترین گزینه برای این منظور است. قرص‌­های حاوی محصولات حساس به نور باید با یک پوشش فیلم رنگی پوشانده شوند و بدین ترتیب در برابر نور محافظت شوند. تزریقات حاوی داروهای حساس به نور باید در ویال‌­ها یا ظروف کهربایی رنگ پر شوند. تجزیه و تحلیل محصولات حساس به نور باید با دقت انجام شود زیرا نور ممکن است باعث ایجاد خطا در نتایج تحلیلی شود. آماده‌سازی نمونه باید در ظروف شیشه­‌ای کهربایی رنگ انجام شود. علاوه بر این برای نگهداری این نمونه‌ها، باید از فویل آلومینیومی استفاده نمود.

منابع:

pharmaguideline | pubmed | ncbi