تهویه مطبوع دارویی ‌(HVAC=Heating, Ventilating and Air Conditioning)، جهت تأمین هوای پاک در محیط کارخانه داروسازی استفاده می­‌شود. کنترل شرایط زیست‌محیطی در صنعت داروسازی، برای یک فرایند تولید ایمن و قابل اعتماد، ضروری است. سیستم­‌های تهویه گرمایشی و تهویه مطبوع، ‌(HVAC) شرایط محیطی را در صنایع مختلف از جمله داروسازی، برای تولید دارو در یک مرکز دارویی فراهم می‌کنند. این سیستم­‌ها همچنین به از بین‌بردن آلودگی­‌ها و ذرات خارجیِ خطرناکِ موجود در هوای اطراف منطقه تولید کمک می‌کنند و هوایی تمیز و عاری از آلودگی را برای تولید محصولی ایمن و مطمئن در اختیار داروسازان قرار می‌دهند. یکی از مهم­ترین سیستم‌ها، واحد هواساز ‌(Air Handling Unit) است.

واحد هواساز

‌دستگاه هواساز یکی از تجهیزات مهم و مرکز تهویه مطبوع دارویی در صنعت داروسازی است و ساخت فرآورده­‌های دارویی بدون واحدهای هواساز تقریباً غیرممکن است. عملکرد‌ اصلی این دستگاه، تهویه ناحیه مورد نظر و کنترل بخش‌های داخلی اتاق تمیز ‌(Clean room) است. جریان هوا در تولید دارو، برای حفظ ایمنی و کیفیت محصولات مهم و ضروری است و هواساز نقش مهمی در حفظ این ایمنی و کیفیت ایفا می­‌کند. دما و رطوبت در یک اتاق تمیز توسط واحدهای تهویه هوا حفظ می­‌شود. فشار در اتاق تمیز هم توسط واحد هواساز تنظیم می­‌شود. فیلتر کردن هوا در اتاق­‌های تمیز نیز به حذف آلودگی کمک می‌کند.

عملکرد واحد هواساز

‌می‌­توانیم عملکرد دستگاه را به سه فاز کلی تقسیم کنیم که این مراحل عبارتند از:

  1. راه­‌اندازی: این مرحله شامل کارکردن فن­‌ها، برای شروع جریان هوا و به‌دست‌آوردن دما و فشار مورد نیاز در ناحیه است. مرحله راه­‌اندازی حدود 15 دقیقه طول کشیده و در این زمان، هوا در منطقه گردش می‌کند تا به دمای مورد نیاز برسد. پس از راه‌اندازی، دستگاه هواساز به­‌طور مداوم (تا زمانی که نیاز به خاموش‌شدن داشته باشد) کار می‌کند.
  2. بهره­‌برداری: در این مرحله، فن­­‌ها و فیلترها با سرعت مشخصی کار می‌کنند تا دما و رطوبت در محل تولید دارو حفظ شود. بالابر‌های برگشتی در ناحیه، نقش مهمی را در حفظ فشار لازم برای جلوگیری از آلودگی خارجی دارند.
  3. خاموش‌شدن: این مرحله، غیرفعال‌کردن فن­‌ها و فیلترها برای خاموش‌کردن واحد هواساز را شامل می‌شود. فرایند خاموش‌شدن 5 دقیقه زمان می‌برد و بعد از خاموش‌شدن واحد هواساز، برای راه‌­اندازی مجدد باید سیستم تهویه کارخانه را از نو تنظیم کرد. اهمیت واحد هواساز را در کارخانه‌های داروسازی می‌توان بر اساس کار این سیستم درک کرد؛ زیرا سیستم­ واحد هواساز مسئول تأمین هوا در کل کارخانه است. این سیستم جریان ثابتی از هوا را به ناحیه تولید ارائه می‌دهد؛ به همین دلیل رطوبت، دما و فشار هوا بدون هیچ­گونه نوسانی حفظ می‌­شود.

همچنین بخوانید: آشنایی با دستگاه آب‌ساز دارویی و مراحل تولید PW و WFI

‌اجزای اصلی AHU

در ادامه به معرفی کلی هریک از اجزای یک واحد هواساز می‌پردازیم.

واحد هواساز

1. محفظه

محفظه، پوشش عایق واحد هواساز است. اجزای واحد هواساز مانند فیلترهای هوا، کویل­های خنک‌کننده و گرمایش و دمنده درون محفظه قرار می‌­گیرند. این محفظه از تأثیر محیط بیرون بر روی سیم­پیچ‌های ‌(coil) سرمایش و گرمایش جلوگیری می­کند و باعث صرفه­جویی در انرژی می‌شود.

2. دمنده

دمنده، نوعی فن است که هوا را در مجاری، به سمت اتاق‌های محل تولید، هدایت می­‌کند. عموماً از دمند­ه‌های گریز از مرکز در واحدهای هواساز استفاده می­‌شود.

3. کویل خنک‌کننده

کویل­‌های خنک‌کننده موجود در سیستم هواساز هوا را خنک و مرطوب می­‌کند. چیلرها آب سرد تولید کرده و این آب سرد توسط پمپ­‌ها و از طریق سیم‌پیچ‌ها به گردش در می‌آید.

4. سیم‌پیچ گرمایش

مانند سیم‌پیچ‌های خنک­‌کننده، آب گرم در سیم‌پیچ‌های گرمایشی به گردش در آمده و آب گرم توسط بخار یا بخاری برقی تولید می­‌شود.

5. فیلتر هوا

سیستم هواساز برای تمیز کردن هوا فیلتر دارد. این فیلترها تمام ذرات گردوغبار را به دام می‌اندازد. فیلتر هوا دارای اندازه کمتر از 0.3 میکرون است و ذرات باکتری و قارچ را حذف می­کنند.

6. دامپر

دامپرها موانع بین تأمین هوا هستند. از این­ موانع برای کنترل جریان هوا در واحد انتقال هوا استفاده می‌شود.

7. داکت‌ها ‌(مجاری)

داکت­ها لوله‌های فلزی عایق‌شده هستند که از سیستم هواساز تا منطقه تولید کشیده شده‌اند. برای تأمین و برگشت هوا، از دو کانال مختلف استفاده می­‌شود. عایق­‌بندی، اثر محیط بر هوای عرضه و برگشتی را به حداقل می­‌رساند و به کاهش اتلاف انرژی کمک می­‌کند.

8. تخلیه میعانات

قطره‌های آب از سیم‌پیچ‌­ها پایین می‌چکد و در ظرف تخلیه جمع می‌شود. خط تخلیه آب را از ظرف تخلیه به بیرون محفظه می‌­برد.

همچنین بخوانید: آشنایی با دستگاه لیوفیلایزر | Freeze dryer

عملکرد هر یک از اجزای دستگاه هواساز

  1. دستگاه توسط یک واحد کنترل که بر الزامات خاص مورد نیاز ناحیه نظارت دارد، راه­‌اندازی می­‌شود.
  2. دمنده در دستگاه با سرعت بالا راه‌­اندازی می‌شود تا هوا شروع به گردش کند.
  3. ترموستات واحدی است که شروع به تنظیم دمای مورد نیاز در ناحیه می­‌کند.
  4. فیلترهای موجود در واحد، شروع به جذب ذرات گردوغبار و باکتری‌های موجود در هوا می­‌کنند که ممکن است باعث آلودگی محصولات تولیدشده در منطقه شود.
  5. سیستم خروجی در دستگاه، هوای خروجی را از فیلتر خارج کرده و در خارج از منطقه آزاد می­‌کند.
  6. واحد کنترل سیستم هواساز بر کیفیت هوای کارخانه نظارت می­‌کند و سرعت فن‌ها و تنظیمات ترموستات را بر اساس نیاز تنظیم می­‌کند.
  7. واحد جریان هوا تضمین می­‌کند که ناحیه دارای دمای مناسب و عاری از آلودگی است و ناحیه برای تولید محصولات باکیفیت مناسب است.

منبع:

airtecnics