دستگاه بلیسترینگ از جمله ماشینآلاتی است که میتواند برای مهر و موم کردن موادی مانند غذا، دارو و محصولات مصرفی مختلف استفاده شود. دو روش اصلی وجود دارد که یک دستگاه بلیسترینگ میتواند از آن استفاده کند: شکلدهی حرارتی و شکلدهی سرد. برخی از دستگاهها تنها قادر به استفاده از یکی از این روشها هستند، در حالیکه برخی دیگر، دستگاههای چند منظوره هستند. اکثر دستگاههای بلیسترینگ از پلی وینیل کلرید (PVC) برای بستهبندی استفاده میکنند، اگر چه میتوان از مواد دیگری نیز استفاده کرد. در ادامه با این دستگاهها بیشتر آشنا میشویم. با ما همراه باشید!
انواع بستهبندی بلیسترینگ
همانطور که گفته شد دو روش اصلی بستهبندی توسط دستگاه بلیسترینگ عبارتند از:
- شکلدهی حرارتی
- شکلدهی سرد
1. شکلدهی حرارتی:
تکنیکی است که شامل گرم کردن صفحات PVC قبل از قرار دادن در دستگاه بلیسترینگ میشود. هنگامی که یک ورق وارد دستگاه بلیسترینگ حرارتی میشود، نرم و انعطافپذیر است و با اعمال فشار میتوان آن را به شکل قالب درآورد. در برخی موارد، علاوه بر اعمال فشار، از مهر مکانیکی استفاده میشود، به ویژه زمانی که شکل قالب پیچیده باشد.
2. شکلدهی سرد:
تکنیکی است که شامل هیچگونه استفاده از گرما نمیشود. برخلاف روش شکلدهی حرارتی که از PVC شفاف استفاده میکند، در این تکنیک از ورقههای نازک که حاوی آلومینیوم هستند استفاده میشود. به منظور ایجاد بستهبندی از این ورقها، دستگاه بلیسترینگ معمولاً از مهر استفاده میکند تا آن را به شکل مدنظر درآورد. ورقهای نازک حاوی آلومینیوم پس از برداشتن مهر تمایل به کشش دارند و شکل خود را حفظ میکنند. این نوع بستههای بلیستر معمولاً برای مواد دارویی استفاده میشود، زیرا ورقهای نازک حاوی آلومینیوم از ورود رطوبت به بستهبندی جلوگیری میکنند.
همچنین بخوانید: آشنایی با انواع دستگاهها و تجهیزات خشککننده در صنعت داروسازی
اهمیت بستهبندی بلیستر در صنعت داروسازی
بستهبندی بخش ضروری از سیستم تحویل دارو و همچنین یک عنصر حیاتی در بازاریابی است. همانطور که بازارها گسترش مییابند، نیازهای مصرفکنندگان نیز رشد میکند. شرکتهای داروسازی برای محافظت و ترویج محصولات بیشتر به بستهبندی خود متکی هستند. بسیاری از مزایای ذاتی طراحی بستههای بلیستر با تقاضاهای فعلی صنعت داروسازی مطابقت دارد. بنابراین، بستههای بلیستر تبدیل به گزینههای ترجیحی و سریعالرشد بستهبندی برای صنعت داروسازی شدهاند و همچنان خواهند بود. ساخت بستههای بلیستر مانند سایر روشهای بستهبندی پلاستیکی پیچیده نیست، پس هزینه تولید، کمتر از سایر روشها است.
یکی از بزرگترین جذابیتهای بسته بلیستر این است که بستهبندی مهر و موم شده است. به همین دلیل، بیشتر در صنایع پزشکی و دارویی بهکار میرود.
مزیت اصلی بستهبندی بلیستر
در صنعت داروسازی، بستهبندی بلیستر از داروها و محصولات در برابر موارد زیر محافظت میکند:
- آسیب فیزیکی
- آسیب مکانیکی
- آلودگی و تخریب بیولوژیکی
- جعل یا دستکاری
- هر عامل خارجی که به طور نامطلوبی بر خواص دارو تأثیر میگذارد و آن را تغییر دهد.
آشنایی با بخشهای مختلف صنعت در دوره جامع ورود به صنعت داروسازی استوآپ
چرا بستهبندی بلیستر توسط شرکتهای داروسازی ترجیح داده میشود؟
در حالیکه محافظت و حفظ یکپارچگی محصول، مزیت اصلی بستهبندی بلیستر است، دلایل بیشتری وجود دارد که شرکتهای داروسازی آن را انتخاب میکنند. از جمله:
- قابلیت مشاهده محصول به وضوح
- آببندی با کیفیت خوب و تست نشتی آسان
- تولید آسانتر در حجم و سرعت بالا
- مقرون به صرفه
- قابلیت استفاده از طیف وسیعتری از رنگ و طرحها
- بازدارنده از دستکاری
- افزایش انطباقپذیری بیمار که میتواند تعداد قرصهای مصرفشده را مشاهده کند.
- بهبود عمر مفید محصولات
- وزن سبک، بنابراین به طور قابل توجهی هزینههای حملونقل را کاهش میدهد.
- دقت دوز
- به راحتی با فشار دادن بلیستر، قرص یا کپسول جدا میشود.
سخن پایانی
صنعت داروسازی با چالشهایی از جمله افزایش هزینهها، مقررات انطباق، ترکیبات دارویی جدید، بازارهای رو به رشد، کمبود فضای ذخیرهسازی و… مواجه است. بنابراین بستهبندی پیشرفته به شرکتهای داروسازی کمک میکند تا با این چالشها روبرو شوند. بلیسترینگ روشی نوآورانه و دارای اهمیت است و میتواند به حل این چالشها کمک کند. زیرا شرکتها برای محافظت و ترویج محصولات خود، افزایش انطباق بیماران، گسترش بازارها و ایجاد اعتبار برند، بیشتر به بستهبندی و برچسبگذاری تکیه میکنند.
برای آشنایی بیشتر با دستگاه بلیسترینگ ویدیو زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
منابع:
www.aboutmechanics.com | www.plasticingenuity.com | www.nichrome.com | www.ppma.co.uk