صنعت داروسازی مانند صنایع دیگر همواره دستخوش تغییر بوده است. به‌طور کلی صنعت داروسازی با صنعت شیمی گره خورده است؛ اما در دهه‌های اخیر، انسان دنبال دارو‌هایی بوده که بیشتر با بدن انسان تطابق پیدا کنند و دارای عوارض جانبی کمتری باشند. به عبارت دیگر، می‌توان گفت داروهای جدید و مشتق‌شده گاهی از خود بدن انسان (که امروزه تحت عنوان پروتئین‌های نوترکیب، هورمون‌های نوترکیب، مونوکلونال آنتی‌بادی و… شناخته می‌شوند) به لطف صنعت بیوتکنولوژی دارویی پا به عرصه بازار گذاشته‌اند. در ادامه با این صنعت بیشتر آشنا می‌شویم و موقعیت‌های شغلی آن را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید!

صنعت بیوتکنولوژی دارویی

صنعت بیوتکنولوژی دارویی، به لطف استفاده از ابزارهای شبیه‌سازی نظیر محیط‌های سیلیکونی و نرم‌افزارهای متفاوت، توانسته است هزینه تولید را منطقی‌تر کند و همچنین برای شرکت‌هایی که از این لفظ در محصولات خود استفاده می‌کنند، سودآوری نسبتاً خوبی داشته باشد. همچنین می‌توان گفت که این صنعت نوعی صنعت مفید است و استفاده از آن در سیاست‌های توسعه پایدار سازمان ملل متحد می‌گنجد.

بازیگر اصلی

با توجه به آمار، بیشترین رشد صنعت بیوتکنولوژی دارویی در حوزه آسیا – اقیانوسیه در حال رخ‌دادن است و همچنین بزرگ‌ترین بازار در اختیار آمریکای شمالی قرار دارد. بازاری که حدود 500 میلیارد دلار ارزش دارد و پیش‌بینی می‌شود ارزشش تا پایان سال 2027 به بیش از 651 میلیارد دلار برسد. شرکت Merck به‌عنوان پیشروترین شرکت در صنعت بیوتکنولوژی شناخته می‌شود و بعد از آن AbbVie ،Amgen ،Eli Lilly و Johnson & Johnson از دیگر شرکت‌های موفق این حوزه به شمار ‌‌‌می‌آیند.

همچنین بخوانید: پرفروش‌ترین شرکت‌های داروسازی در سال ۲۰۲۲

موقعیت‌های شغلی

می‌توان گفت که طیف وسیعی از موقعیت‌های شغلی در صنعت بیوتکنولوژی دارویی وجود دارد؛ به دلیل اینکه ذاتاً صنعتی میان‌رشته‌ای است و حاصل تبادل علم بوده است. در این روند سرسام‌آور افراد متفاوتی از علوم پزشکی، علوم پایه و مهندسی تا مدیریت نیاز است. البته لازم به ذکر است که هرساله با آمدن فیلد‌های تحقیقاتی جدید و پدید آمدن دارو‌های نوین، طیف‌های وسیعی نیز در این صنعت به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم درگیر می‌شوند. در ادامه چند عنوان شغلی پایه برای این صنعت آورده شده است.

اصول خالص سازی پروتئین‌ها و طراحی فرآیند پالایش در دوره مستر کلاس ۷۵ ساعته بیوتکنولوژی

کارشناس بیوشیمی:

حضور این افراد یک نیاز مبرم برای تولید دارو‌های پیچیده است، زیرا برای اثربخشی یک دارو دانستن برهم‌کنش‌های شیمیایی مولکول‌ها و فرایند‌های متابولیسمی، فرایندی الزامی برای تولید و طراحی دارو‌ها است. همچنین افراد حرفه‌ای و باتجربه نیز می‌توانند مسیر‌های طراحی و تولید دارو را پیشنهاد بدهند.

کارشناس بیوشیمی

میکروبیولوژیست:

این افراد نیز با مطالعه ساختار و درک فرایند‌های میکروارگانیسم‌ها می‌توانند در تولید داروهای مشتق‌شده از میکروارگانیسم‌ها نقش داشته باشند.

میکروبیولوژیست

کارشناس رگولاتوری:

متخصصان رگولاتوری به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا برای محصولاتشان تأییدیه بگیرند. آن‌ها به دانشمندان توصیه می‌کنند از مقررات برای توسعه دارو پیروی کنند و با مقامات دولتی در مورد سازگاری دستگاه‌ها و مواد مشورت می‌کنند. همچنین، آن‌ها اطمینان حاصل می‌کنند که برچسب‌های تولیدی همه دستگاه‌ها و مواد را به‌درستی نشان می‌دهند. در واقع این افراد با درک نظام سلامت نسبتاً پیچیده هر کشور، به شرکت‌ها راه درست را نشان می‌دهند.

همچنین بخوانید: آشنایی با دپارتمان رگولاتوری در شرکت‌های داروسازی

تحلیلگر مالی بازار دارویی:

این افراد داده‌ها و دارایی‌های مالی یک شرکت را تجزیه‌وتحلیل می‌کنند تا به آن‌ها در تصمیم‌گیری بهتر کمک کنند. کار به‌عنوان یک تحلیلگر مالی دارویی یک فرصت ارزشمند است، زیرا تحلیلگران مالی نقشی حیاتی در رشد شرکت‌ها دارند. یک تحلیلگر مالی دارویی روندهای بازار و محیط تجاری فعلی را مطالعه می‌کند تا به شرکت در تصمیم‌گیری برای آینده کمک کند. افرادی که مایل به کار به‌عنوان تحلیلگر مالی دارویی هستند، باید دانش جامعی در مورد امور مالی و حسابداری داشته باشند.

مهندس بیوانفورماتیک:

مهندسان بیوانفورماتیک ابزارهای نرم‌افزاری را می‌نویسند که توسط محققان یا تحلیلگران استفاده می‌شود. یک مهندس بیوانفورماتیک باید ساختارهای داده، الگوریتم‌ها، محاسبات با کارایی بالا را بتواند پایه‌ریزی بکند. با این حال، تمایل به یادگیری علم و مهارت‌های برنامه‌نویسی خوب ممکن است برای شروع این نقش کافی باشد. این مورد به‌صورت مفصل در آینده بحث خواهد شد.

نقش مهندس بیوانفورماتیک در صنعت بیوتکنولوژی دارویی

دانشمند پژوهشگر:

دانشمندان پژوهشگر برای کشف و ایجاد داروهای جدید آزمایش‌هایی انجام می‌دهند. آن‌ها آزمایش‌هایی را با مواد طبیعی انجام می‌دهند تا اثرات و واکنش‌های یک داروی جدید را تعیین کنند. آن‌ها آزمایش‌های بالینی را برنامه‌ریزی و اجرا می‌کنند. کار به‌عنوان یک دانشمند تحقیقات دارویی چالش‌برانگیز است و آن‌ها باید دانش جامعی از زیست‌شناسی و شیمی داشته باشند. این نقش مستلزم توجه گسترده به جزئیات است.

نقش پژوهشگر در صنعت بیوتکنولوژی دارویی

نماینده معرفی و فروش دارو:

صنعت بیوفارما به نمایندگان فروش دارو برای آموزش متخصصان پزشکی در مورد اهمیت محصولات پزشکی نیازمند است. این نمایندگان داروسازان، پرستاران و سایر متخصصان پزشکی را از آخرین محصولات پزشکی مطلع می‌کنند. برای کار به‌عنوان یک نماینده فروش دارویی موفق، باید دانش عمیقی در مورد ارتباط با مصرف‌کنندگان داشت. آن‌ها باید جزئیات مربوط به داروها و دستگاه‌ها را به اشتراک بگذارند و در مورد استفاده از آن‌ها آگاه باشند.

نقش نماینده معرفی و فروش دارو در صنعت بیوتکنولوژی دارویی

لازم به ذکر است که نمایندگان فروش دارو در آمریکا دارای سخت‌ترین موقعیت شغلی هستند، زیرا به دلیل شفاف‌بودن ساختار‌های مالی نظام سلامت در آمریکا و همچنین گارد پزشکان نسبت به داروی جدید در بازار، این افراد نیز باید دانش علمی و برقراری ارتباطات را به‌صورت موازی پیش ببرند. اما در دیگر کشور‌ها که عمدتاً شامل کشور‌های آسیای غربی می‌شود، کار نسبتاً راحت‌تر است و متأسفانه می‌بینیم که گاهی خود تجویزی از جانب افراد فاقد صلاحیت بالینی صورت می‌گیرد.

همچنین بخوانید: شرکت سیناژن | بزرگترین شرکت زیست‌فناوری خاورمیانه

مدیر داده‌های بالینی:

این افراد از دانش مراقبت‌های بهداشتی برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و روندهای بالینی استفاده می‌کنند. آن‌ها پایگاه‌های داده بالینی را طراحی و تأیید می‌کنند و با توسعه و اجرای طرح‌های تجزیه‌وتحلیل، از ثبت دقیق اطلاعات و نتایج آماری اطمینان حاصل می‌کنند. آن‌ها کیفیت داده‌ها را تضمین می‌کنند و به دنبال راه‌هایی برای بهبود فرایندها هستند. به عبارت دیگر، شاید بتوان گفت که این افراد در نقطه حساسی قرار دارند، زیرا خروجی کار این افراد ارتباط مستقیمی با موفق‌بودن و کم‌عوارض‌بودن داروی نهایی خواهد داشت.

داروساز (شامل تخصص‌های مختلف و شاخه‌های آن):

این افراد نیز در طیف‌های مختلفی از تولید تا تضمین کیفیت و همچنین طراحی دارو مشغول به کار هستند. نکته جالب اینجاست که نگرش میان‌رشته‌ای و داشتن دید کلی نسبت به حیطه‌های مختلف باعث موفقیت این افراد در این صنعت شده است.

داروسازی و بیوتکنولوژی

موقعیت‌های شغلی جذاب دیگری وجود دارد که در این مقاله نمی‌گنجد. در آینده به‌صورت مفصل با موقعیت‌های شغلی جدید و جذاب که در صنعت بیوتکنولوژی دارویی و به‌صورت کلی در صنعت داروسازی پدید می‌آید آشنا می‌شویم.

منابع:

www.biospace.com | www.mordorintelligence.com