در حال حاضر پادشاهی عربستان سعودی در حال گذراندن یک تحول اقتصادی استراتژیک است که چالش‌های منحصربه‌فردی را از یک سو برای بازار کار و از سوی دیگر برای نظام آموزشی ایجاد می‌کند. رشته داروسازی نیز از این تغییر مستثنی نیست. مانند سایر کشورهایی که تاکنون جهت مهاجرت داروسازان بررسی کردیم، ابتدا انواع روش‌های مهاجرت به کشورهای عربی را معرفی خواهیم کرد و سپس به بررسی ویزا، درآمد و مدارک لازمه می‌پردازیم.

مهاجرت به کشورهای عربی

تعداد دانشکده‌های داروسازی در عربستان سعودی به‌سرعت در حال گسترش است. یک دانشکده در سال ۲۰۰۰، ۹ دانشکده در سال ۲۰۰۸، ۱۸ دانشکده در سال ۲۰۱۰ و ۲۷ دانشکده در سال ۲۰۱۷ بنا شد که اکثر آن‌ها دولتی هستند. در نتیجه تعداد داروسازانی که تحصیلات خود را در کالج‌های دولتی به پایان می‌رسانند، به‌سرعت در حال افزایش است. این رقم از ۱۵۰ تا ۲۵۰ فارغ‌التحصیل در سال ۲۰۰۰ به ۹۴۵ فارغ‌التحصیل در سال ۲۰۱۵ رسیده‌است.

همچنین بخوانید: پرفروش‌ترین شرکت‌های داروسازی در سال ۲۰۲۲

مهاجرت کاری

امروزه فارغ از رشته داروسازی، مهاجرت به کشورهای حوزه خلیج فارس از طریق کار، به دلیل ارزش بالای پول این کشورها و هم‌جواری آن‌ها با ایران، مورد توجه بسیاری از ایرانیان قرار گرفته‌است. به‌منظور اخذ ویزای کاری، متقاضی می‌بایست از یک کارفرمایی در این کشورها پیشنهاد کاری (job offer) داشته باشد که این امر مستلزم داشتن تخصص و سابقه کار به همراه مدرک تحصیلی مرتبط است. جهت جستجوی کار در این کشورها می‌توان از طریق مؤسسات معتبر کاریابی بین‌المللی در این کشورها اقدام نمود. لیست این مؤسسات به شرح زیر است:

  • مؤسسه معتبر کاریابی بیت BAYT
  • مؤسسه معتبر کاریابی CAREER JET
  • مؤسسه معتبر کاریابی هیز HAYS
  • مؤسسه معتبر کاریابی نادیا
  • مؤسسه معتبر کاریابی BAC
  • مؤسسه معتبر کاریابی CHARTERHOUSE
  • مؤسسه معتبر کاریابی مایکل پیچ

مهاجرت به کشور امارات از طریق ویزای کاری، امن‌ترین راه ممکن است. البته در مقایسه با سایر روش‌ها، هزینه بیشتری هم خواهد داشت. برای اخذ ویزا، افراد باید تحت معاینه پزشکی قرار گیرند و آن‌هایی که HIV مثبت و هپاتیت مثبت باشند، از این کشورها اخراج خواهند شد. لازم به ذکر است حداکثر سن مورد پذیرش برای این ویزا ۵۰ سال است.

همچنین بخوانید: شرکت سیناژن | بزرگترین شرکت زیست‌فناوری خاورمیانه

شرکت در آزمون‌ها

اما در مورد مهاجرت داروسازان به کشورهای عربی، افراد باید در آزمون‌های برگزارشده توسط دولت این کشورها شرکت کرده و موفق به کسب نمره بالا و مورد قبول شوند. در همین راستا باید مدارک خود را برای چند کارفرمای مناسب نیز ارسال کنند. پس از پذیرش کار، باید برای دریافت ویزای کاری اقدامات لازم انجام شود. البته لازم به ذکر است که دریافت ویزای کاری کشور امارات بسیار ساده است و تنها به جمع‌آوری و ترجمه مدارک نیاز دارد. در کل می‌توان گفت این کشورها شرایط ایده‌آلی برای جذب نیروی کادر درمان فراهم کرده‌اند.

ویزای

روند دریافت ویزای کاری به‌عنوان داروساز جهت فعالیت در کشورهای عربی به‌قرار زیر است:

  1. پیشنهاد کاری
  2. شرکت در آزمون پرومتریک داروسازی
  3. کسب تأییدیه دیتافلو
  4. سابقه کار
  5. شرکت در آزمون مصاحبه
  6. دریافت مجوز از سازمان بهداشت

آزمون پرومتریک

آزمون پرومتریک، رشته‌های مختلفی در زمینه بهداشت و درمان را تحت پوشش قرار می‌دهد. این آزمون شامل رشته‌های داروسازی، پزشکی و دندانپزشکی نیز می‌شود. هدف اصلی از برگزاری آن، تعیین اعتبار و ارزش دانش افراد در بازار کار و ارائه فرصتی مناسب به افراد برای یافتن موقعیت‌های شغلی و مهاجرتی خوب، است. از جمله کشورهای آسیایی برگزارکننده این آزمون می‌توان به مالزی، ترکیه، ارمنستان، گرجستان، نپال، چین، فیلیپین، قطر، عمان، امارات و سنگاپور اشاره کرد. حداقل نمره مورد قبول برای موفقیت در آزمون پرومتریک عمان برای داروسازان، نمره ۵۵ است. هرچند شرکت در این آزمون نیازمند داشتن مدرک زبان انگلیسی نیست، اما برای آن که بتوانید به سؤالات پاسخ دهید باید به زبان انگلیسی مسلط باشید. شما می‌توانید در هر سال ۳ بار در آزمون پرومتریک شرکت کنید.

تأییدیه دیتافلو

دیتافلو در واقع تأییدیه سوابق کاری و تحصیلی فرد است. به‌صورت کلی برای دیتافلو موارد زیر مورد بررسی قرار می‌گیرد:

  • مدرک تحصیلی
  • گواهی عدم سوءپیشینه
  • سوابق کاری

سوابق کاری یکی از مهم‌ترین مواردی است که برای دیتافلو اهمیت دارد و با توجه به حرفه متقاضی، سابقه کاری مورد نیاز برای گرفتن تأییدیه، مورد بررسی قرار می‌گیرد؛ مثلاً: دکتر داروسازی که متقاضی کار در کشور قطر است، باید حداقل سه سال سابقه کاری داشته‌ باشد. سابقه کاری مورد نیاز برای هر حرفه متفاوت بوده و افراد باید سقف تجربه کاری مورد قبول را داشته باشند. در نهایت داروسازان با مهاجرت به این کشورها از طریق کار، می‌توانند پس از مدتی برای دریافت اقامت و تابعیت اقدام کنند.

همچنین بخوانید: مهاجرت داروسازان به سوئیس | راه‌ها و شرایط

دریافت مجوز از سازمان بهداشت

در امارات متحده عربی افراد برای فعالیت در حرفه خود، باید از سازمان دولتی مربوطه مجوز دریافت کند. به‌طور مثال برای کادر پزشکی که مایل به کار در ابوظبی هستند، این مجوز باید از طریق سازمان بهداشت ابوظبی (HAAD) اخذ شود. پس از تماس با HAAD شما در حرفه خاص خود طبقه‌بندی می‌شوید و از شما خواسته می‌شود در آزمون HAAD شرکت کنید. یک آزمون HAAD برای پزشکان، پرستاران، داروسازان، دندانپزشکان و فیزیوتراپیست‌ها وجود دارد.

مهاجرت تحصیلی

نظام آموزشی این کشورها به نحوی است که دانشجویان از ابتدای دوران تحصیل آماده ورود به بازار کار می‌شوند. این افراد باید از شرایط خاصی همچون مدرک زبان، تمکن مالی و غیره بهره‌مند باشند.

مهاجرت تحصیلی به کشورهای عربی

دانشگاه‌های کشورهای حوزه خلیج فارس فقط افرادی را در رشته داروسازی پذیرش می‌کنند که دیپلم رشته تجربی داشته‌ باشند. به‌علاوه باید آزمون‌هایی را هم از سر بگذرانند. در این آزمون دانشجویانی که دارای صلاحیت تحصیل در رشته داروسازی در این کشور هستند، شناسایی می‌شوند. مقطع لیسانس رشته داروسازی در کل ۴ سال طول می‌کشد، گرچه برای دریافت حقوق و مزایای بالا در این رشته، باید مقطع فوق‌لیسانس و دکتری را نیز بگذرانند. یکی از نکات مهم دیگری که باید به آن توجه کرد، برخورداری از مدرک زبان آیلتس و تافل با نمره قبولی بالا است.

مهاجرت به کشورهای عربی

برخورداری از سوابق تحصیلی عالی نیز یکی دیگر از شرایط تحصیل در رشته داروسازی در مقطع کارشناسی است. مقطع کارشناسی ارشد در رشته داروسازی یک دوره 2 ساله بوده و مقطع دکتری که به‌عنوان آخرین دوره تحصیلی دانشجویان رشته داروسازی در نظر گرفته می‌شود، به‌صورت نهایی آخرین مطالبی را که باید درباره این رشته دانست، آموزش می‌دهد. البته مقطع دکتری داروسازی بیشتر جنبه عملی و پژوهشی دارد. به عبارتی دانشجویان داروسازی در مقطع دکتری باید پژوهش‌های زیادی انجام دهند و موفق به انتشار مقالات بین‌المللی شوند.

همچنین بخوانید: MBA داروسازی بخوانیم یا نه؟

تحصیل از طریق بورسیه

تحصیل از طریق بورسیه در رشته داروسازی نیز یکی دیگر از راه‌های مهاجرت به این کشورهاست که نسبت به مهاجرت تحصیلی عادی به میزان کمتری مشاهده می‌شود. این روش از تحصیل نیاز به برخورداری از تمکن مالی ندارد. مثلاً کشور عمان هرساله افراد زیادی را که از شرایط ویژه‌ای برخوردار هستند، بورسیه می‌کند. این موضوع به معنای پرداخت تمام هزینه‌های تحصیل افراد در رشته داروسازی است.

بورسیه

در بورسیه تحصیلی متقاضیان نیاز به پرداخت کوچک‌ترین هزینه‌ای برای پرداخت شهریه ندارند؛ زیرا تمام آن توسط دانشگاه موردنظر پرداخت خواهد شد. همچنین هزینه‌های سفر، مسکن، خوراک، پوشاک و بسیاری از موارد دیگر نیز در این روش بر عهده دانشگاه بورسیه‌کننده خواهد بود.

همچنین بخوانید: درآمد داروسازان در کشورهای مختلف چقدر است؟

درآمد داروساز در کشورهای عربی

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های اشخاص حین مهاجرت، این است که درآمد آنها در کشور مقصد چگونه خواهد بود. با توجه به ارزش بالای پول در کشورهای حوزه خلیج فارس، درآمد داروسازان در اکثر موارد بسیار بالاتر از حقوق آنها در ایران است. میزان حقوق دریافتی با توجه به سابقه کار، تخصص و سطح تحصیلات متفاوت خواهد بود؛ اما به‌طور میانگین چیزی حدود ۶۰۰۰ درهم امارات متحده عربی (AED) است. این مبلغ برای کشور عمان بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ ریال عمان است. 

درآمد داروسازان در کشورهای عربی

منابع:

haadexam.com | | safiranstudy.com