دانمارک کشوری است در شمال اروپا و پایتخت آن کپنهاگ است. جمعیت این کشور در سال 2019 حدود 8/5 میلیون نفر برآورد شده و زبان رسمی آنها دانمارکی است. این کشور دارای دولت رفاه است و از نظر کمبودن اختلاف درآمد مردم در رتبه اول جهان قرار دارد. دانمارک از نظر درآمد سرانه در رتبه هفتم جهان قرار دارد و مردم آن در بررسیهای سالانه، مکرراً بهعنوان راضیترین مردم جهان اعلام میشوند. همچنین در سال ۲۰۱۶ شرکت یونیورسام با انتشار شاخص سالانه شادی، کشور دانمارک را در رتبه نخست شادترین و راضیترین نیروی کار در دنیا قرار داد. این کشور بهعنوان کشوری با کمترین فساد اداری و اقتصادی در جهان شناخته میشود.
این روزها با توجه به نیازی که کشور دانمارک به کادر درمان دارد، بسیاری از متخصصان، پزشکان، داروسازان، پرستاران و… قصد مهاجرت و کار در این کشور را دارند. به همین بهانه در این مطلب میپردازیم به راهها و شرایطی که یک داروساز برای مهاجرت به دانمارک باید از سر بگذراند.
مهاجرت کاری
در ادامه به مدارک مورد نیاز و مراحلی که یک داروساز از این مسیر باید از سر بگذراند اشاره میکنیم. در دانمارک هیچ طرح ثبتنامی برای داروسازان و تکنسینهای داروخانه وجود ندارد. این بدان معنی است که داروسازان خارجی یا تکنسینهای داروخانه نیازی به ثبتنام در این کشور ندارند. اگر یک داروساز خارجی یا تکنسین داروخانه هستید و میخواهید در صنعت داروسازی در دانمارک کار کنید، نیازی به مجوز از آژانس دارویی دانمارک ندارید.
اما اگر شما بهعنوان یک داروساز یا تکنسین داروخانه در خارج از دانمارک واجد شرایط هستید و میخواهید در یک داروخانه محلی دانمارکی یا داروخانه بیمارستانی کار کنید، باید از آژانس دارویی دانمارک درخواست مجوز دهید.
درخواست و مدارک باید با استفاده از فرم تعیینشده برای آنها ارسال شود و نمیتوان آنها را بهصورت فیزیکی در آژانس دارویی دانمارک تحویل داد. پیش از درخواست، لطفاً به موارد زیر توجه کنید:
همچنین بخوانید: مهاجرت داروسازان به ایرلند | راهها و شرایط
مدارک زبان دانمارکی
یکی از شرایط مهاجرت به دانمارک یادگیری زبان آن است و متقاضی باید کاملاً به زبان دانمارکی مسلط باشد تا مراحل معادلسازی مدرک تحصیلی را انجام دهد. کشور دانمارک برای افرادی که اقامت دانمارک را دریافت کردهاند، امکان شرکت در کلاسهای زبان دانمارکی را با هزینه مناسب فراهم کرده است. همچنین داروسازان خارجی برای کار در یک داروخانه محلی یا داروخانه بیمارستانی، باید از مهارتهای زبان دانمارکی کافی برخوردار باشند؛ زیرا کارکنان داروخانه باید با دقت نسخهها را تکمیل و تأیید کنند و همچنین داروها را توزیع کرده و اطلاعات مورد نیاز را ارائه دهند. بنابراین شما باید دانش دانمارکی الزم را برای ارتباط مؤثر با مشتریان داروخانه، متخصصان بهداشت و مقامات و غیره داشته باشید.
آژانس دارویی دانمارک از داروسازان/ تکنسینهای داروسازی خارجی از کشورهای ثالث (کشورهای غیر اتحادیه اروپا/ منطقه اقتصادی اروپا) میخواهد قبل از شروع به کار در داروخانه یا بیمارستان محلی، آموزش مقدماتی بزرگسالان را با موفقیت گذرانده باشند. البته برای واجد شرایط بودن جهت پذیرش در دانشگاههای دانمارکی که صرفاً به زبان دانمارکی تدریس میکنند، باید آزمون تأییدشده ملی زبانهای خارجی را بگذرانید.
شرایط و مدارک مورد نیاز معادلسازی مدرک داروسازی
پس از آموزش زبان، نوبت آزمون علوم پزشکی است. این آزمون 3-2 بار در سال برگزار میشود.
فرایند معادلسازی از مهمترین شرایط مهاجرت است که بهصورت آزمونهای تئوری و عملی است. پس از تأیید مدارک و محرز شدن تسلط شما به زبان دانمارکی، میتوانید مراحل معادلسازی را انجام دهید که به قرار زیر است:
- ترجمه مدارک تحصیلی و کاری به زبان انگلیسی و یا دانمارکی و دریافت تأییدیه این مدارک
- گذراندن دوره زبان Danish بهمحض ورود به خاک دانمارک
- گذراندن دوره آزمون آزمایشی در صورت نیاز (این آزمون در صورتی برگزار میشود که بین مدارک و آموزشهای فرد متقاضی با کشور دانمارک، تفاوت بسیاری وجود داشته باشد)
- قبولی در آزمون داروسازی
- گذراندن دورههای مرتبط با قوانین وزارت بهداشت و درمان در دانمارک
- کار در داروخانه بهعنوان تکنسین
- درخواست مجوز کار در دانمارک
درخواست بهعنوان یک داروساز واجد شرایط از یک کشور ثالث (غیر اتحادیه اروپا / منطقه اقتصادی اروپا)
مدارک زیر باید همراه با درخواست مجوز کار بهعنوان داروساز در یک داروخانه محلی دانمارکی یا داروخانه بیمارستان ارائه شود. لطفاً توجه داشته باشید که چندین مورد از مدارک باید بهعنوان کپی تأییدشده ارائه شود:
- نامه درخواست
- کپی گواهیشده مدرک به زبان اصلی (بهعنوان مثال کپی صفحات مربوطه در گذرنامه، کپی کارت اجازه اقامت اگر در دانمارک اقامت دارید و مدرک شناسایی دیگری ندارید)
- اگر نام شما در اثر ازدواج تغییر کرده است، لطفاً یک کپی از سند ازدواج را نیز ارسال کنید.
- رزومه (CV)
- کپی اصل گواهی پایان موفقیتآمیز مدرک داروسازی
- کپی گواهی از مراجع ذیصالح در کشور مبدأ مبنی بر اینکه شما حق فعالیت داروسازی را دارید (نباید بیش از سه ماه از این گواهی گذشته باشد)
- کپی از مطالب دانشگاه محل تحصیل شما. همچنین باید مشخص شود که چه تعداد درس در هر دوره جداگانه دریافت کردهاید.
- برنامه تحصیلی (برنامه درسی) – شرح موضوعات تحت پوشش در هر دوره تحصیلی (پیوست بهصورت فایل PDF)
- پیوند به فرم درخواست که در آن مدارک ذکرشده در بالا باید ارسال شود (اینجا کلیک کنید)
لازم به ذکر است که مدارک باید یکجا ارائه شود. رسیدگی به درخواست شما قبل از دریافت تمام مدارک فوق انجام نمیشود؛ بلکه بعد از ارائه مدارک، سازمان بهداشت و درمان دانمارک باید آنها را بررسی و تأیید کند.
مجوز اقامت و کار
مجوز کار بهعنوان تکنسین داروخانه یا داروساز در یک داروخانه محلی یا داروخانه بیمارستانی در دانمارک، با اجازه اقامت یا اجازه کار یکسان نیست. برای کسب اطالعات بیشتر در مورد مجوزهای اقامت و اجازه کار، اینجا کلیک کنید.
درآمد داروسازان در دانمارک
داروسازی و رشتههای مرتبط به بهداشت و درمان همواره از رشتههای پرتقاضا بوده و از بازار کار خوبی نیز برخوردار است. بالطبع با توجه به حساسیت بالای این رشته و تقاضای بازار، درآمد بالایی را نیز دریافت خواهند نموند. مهارت، سطح تحصیلات، سابقه کاری فرد و شهری که در آن فعالیت میکند، از عواملی است که بر میزان حقوق و درآمد یک داروساز در هر کشوری تأثیرگذار است. در کشور دانمارک بهازای هر سال سابقه کاری، 16 درصد حقوق داروساز افزایش مییابد. حقوق داروسازان با مدرک کارشناسی ارشد چیزی حدود 58 درصد بیشتر از حقوق داروسازان با مدرک کارشناسی است.
همچنین با گذشت یک سال و نیم، یک افزایش حقوق 12 درصدی نیز اتفاق میافتد. در نهایت میتوان گفت میزان درآمد یک داروساز معمولاً حدود 55-50 هزار کرون دانمارک در ماه است. گرچه رقم گفتهشده با توجه به موقعیت شغلی و گرایش فرد میتواند اندکی متفاوت باشد.
همچنین بخوانید: مهاجرت داروسازان به استرالیا | راهها و شرایط
مهاجرت تحصیلی
شاید بتوان گفت انتخاب کشور دانمارک برای تحصیل انتخاب موفقی باشد؛ زیرا با دردستداشتن مدرک تحصیلی از دانشگاههای دانمارک، در هیچ کشوری نهتنها نیاز به معادلسازی نخواهید داشت، بلکه بهراحتی در زمینه کاری مورد علاقه خود میتوانید مشغول به کار شوید. بهعلاوه هنگام شروع تحصیل اجازه انجام کارهای دانشجویی را دریافت خواهید کرد.
اما خوب است در نظر داشته باشید که هزینه زندگی در دانمارک در مقایسه با بسیاری از کشورهای اروپایی بالاست. همچنین ممکن است برای برخی افراد یادگیری زبان دانمارکی مسئله جالبی نباشد؛ زیرا زبان دانمارکی زبان کاربردی و پرطرفداری در سطح جهان نیست و در صورتی که قصد مهاجرت به کشور دیگری را داشته باشید، برایتان کاربردی نخواهد داشت؛ اما باید زمان و هزینه را صرف یادگیری این زبان کنید.
در کشور دانمارک رشته داروسازی بهصورت دکتری پیوسته نیست. دانشجو باید مراحل تحصیل داروسازی در کشور دانمارک را به ترتیب از کارشناسی (حداقل به طول مدت 3 سال)، کارشناسی ارشد (با طول دوره حداقل 2 ساله) و دکتری (با متوسط طول دوره 3 سال) بگذراند.
تحصیل داروسازی در این کشور یک برنامه دانشگاهی پنج ساله است. البته این برنامه برای تکنسینهای داروسازی یک برنامه سه ساله است. اگر تحصیلات شما در این رشته کمتر از پنج سال است، توصیه میکنیم برای مجوز کار بهعنوان تکنسین داروخانه اقدام کنید.
زبان تحصیل
همانطور که پیشتر ذکر کردیم، زبان دانمارکی بهعنوان زبان رسمی و رایج در تمام بخشهای دولتی، آموزشی و عموم مردم دانمارک وجود دارد و از تمامی کسانی که با اهداف مختلف به این کشور وارد میشوند، انتظار میرود تا بتوانند در حد موردنیاز خود بر این زبان مسلط شوند. دانشجویان نیز بهعنوان افرادی که قصد دارند بهمدت طولانی در این کشور اقامت داشته باشند، باید نسبت به یادگیری آن اقدام کنند.
تحصیل در دانمارک به دو زبان دانمارکی و انگلیسی امکانپذیر است که البته به دانشگاه انتخابی بستگی دارد. بهعنوان مثال در دانشگاه کپنهاگ، هنگام آغاز رشته داروسازی، باید مدرک زبان دانمارکی خود را به دانشگاه ارائه دهید. تحصیلات در دوره کارشناسی به زبان دانمارکی است. اما دوره کارشناسی ارشد و دکتری فرصت بهتری جهت انتخاب زبان انگلیسی است و شما میتوانید دروسی را به این زبان پشت سر بگذارید. داشتن مدرک آیلتس و یا تافل به همراه سطح A در زبان دانمارکی مورد درخواست تمام دانشگاههای این کشور است که باید نسبت به کسب آنها اقدام کنید.
مدارک مورد نیاز برای اپلای
تحصیل در رشتههای مختلف نیازمند مدارک مختص خود است و تحصیل داروسازی در دانمارک نیز از این اصل مستثنی نیست. مدارک مورد نیاز برای اپلای رشته داروسازی در دانمارک بهطور کلی در ذیل آورده شده است:
- مدارک هویتی، گذرنامه و پاسپورت
- توصیهنامه از اساتید سالهای قبل
- انگیزهنامه
- مدرک زبان انگلیسی آیلتس با حداقل نمره 6.5 و یا مدرک تافل با نمره قبولی بالا و یا مدرک A زبان دانمارکی
- نامه پذیرش تحصیلی از دانشگاه موردنظر
- سند ازدواج (در صورت تأهل)
- فیش پرداختی هزینهها
- نامه تمکن مالی
تحصیل در مقطع کارشناسی داروسازی
اپلای داروسازی در دانمارک به دو طریق قبولی در آزمون ورودی و یا بدون آزمون ورودی صورت میپذیرد. سادهترین روش تحصیل، اخذ پذیرش از دانشگاههای بدون آزمون ورودی است. البته این روش مربوط به دانشگاههایی میشود که اعتبار پایینتری دارند. معمولاً دانشگاههای خصوصی به این خاطر که همانند دانشگاههای دولتی از حمایت دولت بهرهمند نیستند، بدون آزمون ورودی برای متقاضیان واجد شرایط پذیرش صادر میکنند. تحصیل داروسازی در مقطع کارشناسی ۵ سال به طول میانجامد و میبایست در این مدت برای ورود به بازار کار کاملاً آموزشدیده و آماده باشید. متقاضیان رشته داروسازی در دانمارک در ۴ سال اول تحصیل، همه تعلیمات ابتدایی و عملی لازم در خصوص این رشته را آموزش دیده و در انتهای سال تحصیلی جهت کسب تجربه عملی در داروخانهها و شرکتهای داروسازی مشغول به کار خواهند شد. با تحصیل در این مقطع میتوانید اقامت دائم نیز دریافت کنید.
تحصیل کارشناسی ارشد داروسازی
کارشناسی ارشد در علوم دارویی بر مراحل مختلف فرآیند توسعه دارو متمرکز است. از کشف و توسعه مواد فعال جدید تا تأثیر و استفاده از آنها در بیماران را آموزش میدهند. جهت پذیرش و تحصیل در علوم دارویی، متقاضی باید دارای مدرک کارشناسی مرتبط با تحصیل داروسازی در دانمارک و دورههایی در موضوعات بیولوژیکی و شیمیایی باشد و فرد باید مدرک لیسانس را در مدت پنج سال در رشته داروسازی در دانمارک تکمیل کرده باشد. دوره تحصیل در این مقطع معمولاً دو سال طول میکشد و دانشجویان قادرند در طول تحصیل خود کارهای پارهوقت در زمینه رشته تحصیلی انجام دهند.
شایان ذکر است که تحصیل در این مقطع نیازمند قبولی در آزمون EUC است؛ در غیر این صورت درخواست شما پذیرفته نخواهد شد. همانند تحصیل در مقطع کارشناسی، داشتن مدرک زبان آیلتس و یا تافل معادل آن با نمره بالا از دیگر شروط تحصیل داروسازی در دانمارک در مقطع کارشناسی ارشد است.
همچنین بخوانید: مهاجرت داروسازان به کشورهای عربی | راهها و شرایط
تحصیل دکتری داروسازی در دانمارک
بهمنظور تبدیلشدن به یک محقق داروسازی و بالابردن مهارت خود در حوزه مورد نیاز، میتوانید در مقطع دکتری با هدف به معاینه دارو، عفونت و ایمنی، روشهای داروسازی و… به تحصیل بپردازید. در این مقطع آموزشهای تحقیقاتی یکپارچه و گسترده مورد نیاز در آینده شغلی شما ارائه میشود. طول این دوره 3 سال است و شامل یک ترم مطالعه اضافی و 2.5 سال کار و ارائه پایاننامه است. متقاضیان اپلای در مقطع دکتری میبایست آماده ارائه اطلاعات پزشکی دقیق برای برنامههای بالینی، مدیریت و توزیع دارو و حفظ محیط کار ایمن باشند. نکته مهم در خصوص تحصیل دکتری داروسازی جهت کسب موافقت استاد راهنما یا سوپروایزر برای کسب پذیرش این است که فرد باید رزومه قوی خود، از جمله مدرک زبان (آیلتس 7)، معدل بالا، مقالات ژورنالی و پروپوزال مرتبط با رشته خود را به استاد راهنما ارائه کند.
تخصص داروسازی در دانمارک
تخصص در داروسازی را میتوان از مقطع کارشناسی ارشد به بعد دانست؛ زیرا دانشجویان بهصورت حرفهای در رشته خود متخصص خواهند شد. در این دوره میتوان یکی از دو گرایش داروسازی بالینی و داروسازی فناوری را انتخاب کرده و با آغاز تخصص داروسازی دانش ویژه پزشکی، دانش پاتوفیزیولوژی انسان و دارو، دارودرمانی بیماران خاص و مهارت استفاده از روشهای تحقیق بالینی و آمار زیستی را کسب کنید.
شما بهعنوان یک کارشناس ارشد در داروسازی فناوری باید دانش و صلاحیتهای زیر را به دست آورید:
- دانش کافی از جذب، توزیع، متابولیسم و دفع داروها
- دانش روشهای تجربی و برنامهریزی تجربی در داروخانه فناوری
- صلاحیتهای لازم در زمینه استفاده و تولید داروها
برنامه کارشناسی ارشد با یک پروژه مهم دانشگاهی یا همان پایاننامه که حدود ۶ ماه است و دانشجو با کسب آن حق استفاده از عنوان داروسازی MSc را به دست میآورد، پایان مییابد.
آزمونهای ورودی داروسازی دانمارک
برای پذیرش در دانشگاههای دانمارک بهخصوص دانشگاه کپنهاگ باید معدل 6 را مطابق با سیستم آموزشی این کشور کسب کنید. شرط پذیرش عمومی این است که تحصیلات متوسطه را گذرانده باشید. برای بعضی کشورها تحصیلات متوسطه کافی نیست و شما باید تحصیلات خود را با یک یا دو سال آموزش عالی یا دو دوره تکمیل کنید.
در واقع در مجموع چهار درس را مجدداً سپری خواهید نمود که باید در دو درس از دروس فیزیک، شیمی، زیستشناسی و علوم زمین به نمرات A و B دست یابید. البته نمره مدارک زبان انگلیسی و دانمارکی نیز خود نوعی آزمون محسوب میشود و باید نمره بالاتر از 6.5 را در آیلتس و 83 در تافل را ارائه دهید.
دارندگان مدرک لیسانس نیز باید در رشتههای شیمی و بیولوژیک مجموعاً حداقل 120 واحد شامل 15 واحد شیمی و زیستشناسی را سپری کرده باشند. هنگامی که بتوانید تمامی این الزامات را فراهم سازید، میتوانید بهعنوان دانشجوی داروسازی به تحصیل مشغول شوید.
همچنین بخوانید: بهترین دانشکدههای داروسازی ایران و جهان
دانشگاههای برتر دانمارک
در ابتدای امر متقاضیان باید اطلاعات اولیهای در زمینه رتبهبندی انواع دانشگاههای داروسازی دانمارک به دست آورند. در دانمارک دانشگاههای مختلفی رشته داروسازی را ارائه میکنند. چند مورد از دانشگاههای برتر دانمارک را ذکر میکنیم:
- University of Copenhagen
- Technical University of Denmark
- University of Southern Denmark
- Aarhus University
هزینه تحصیل داروسازی در دانمارک
سیستم آموزشی دانشگاههای اروپایی بر این مبناست که دانشجو باید شهریه لازم را به دانشگاه پرداخت کند. البته دانشجویان بومی کمترین شهریه و شهروندان اتحادیه اروپا شهریهای یکسان یا کمی بیشتر را به دانشگاه پرداخت میکنند. این در حالی است که دانشجویان بینالمللی از سایر کشورها باید هزینهای تا دو برابر سایرین را به دانشگاه پرداخت کنند.
- هزینه تحصیل داروسازی در دانمارک در دانشگاه کپنهاگ ۶۰۰۰۰ کرون دانمارک
- شهریه داروسازی در دانشگاه جنوبی کپنهاگ ۸۰۰۰۰ کرون دانمارک
همچنین بخوانید: درآمد داروسازان در کشورهای مختلف چقدر است؟
بورسیههای تحصیلی داروسازی در دانمارک
ممکن است بپرسید آیا شرایط تحصیل رایگان نیز وجود دارد؟ پاسخ مثبت است اما نه به صورت کاملاً رایگان. هر مقطع تحصیلی هزینههای خاص خود را دارد و حتی در صورت وجود بورسیه نیز این هزینهها پابرجا خواهد بود. از برآورد هزینهها بهصورت دقیق مطلع شوید.
بورسیه داروسازی در دانمارک از سوی دانشگاه و یا دولت میتواند انگیزه خوبی برای رسیدن به پذیرش در دانشگاههای این کشور باشد؛ اما خوب است واقعگرایانه به این موضوع توجه داشته باشید که رشتههای علوم پزشکی بهندرت در میان بورسیههای تحصیلی قرار میگیرند و دانشجویان باید تا حد ممکن توانایی پرداخت شهریه خود را داشته باشند.
البته بورسیه تحصیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بهصورت قابل توجهی وجود دارد که میتوان با ارائه مدرک دوره قبل خود با معدل و رزومه خوب از آنها بهرهمند شد. هم اکنون دانشگاه کپنهاگ برای دانشجویان دوره دکتری داروسازی بورسیه تحصیلی ارائه میدهد که افراد با هر ملیتی میتوانند جهت دریافت آن اقدام کنند. در بورسیه تحصیلی فاکتورهای مهم مانند سن و ریز نمرات بهشدت مورد توجه دانشگاه بوده و در هنگام انجام مصاحبه مهارت زبانی شما را بهعنوان یک فاکتور مهم مدنظر خواهند داشت.
متوسط هزینه زندگی در دانمارک
کشور دانمارک، یکی از پرهزینهترین کشورهاست. اما به همین میزان نیز سطح درآمد در این کشور بالاست و با داشتن یک شغل متوسط، میتوانید بهراحتی از پس هزینههای گزاف زندگی در این کشور برآیید. برای داشتن یک زندگی کاملاً معمولی در کشور دانمارک، حداقل میبایست 700 الی 900 یورو را بهصورت ماهانه هزینه کرد. این رقم به کرون دانمارک حدود 5000 تا 7000 کرون میشود. با توجه به این حقیقت که هزینههای زندگی در هر یک از شهرهای کشور دانمارک بسیار متفاوت است، در شهرهای کوچک میتوان حتی با هزینهای معادل 2500 کرون در ماه نیز زندگی متوسطی داشت. گرچه این مبلغ در شهرهای بزرگ تا 3500 کرون نیز میتواند افزایش یابد. بهطور متوسط، هزینههای زندگی در شهر کپنهاگ برای یک خانواده 4 نفره، تقریباً 25 هزار کرون است. این در حالی است که این هزینه برای یک نفر به تنهایی حدود 7 هزار کرون است.