برای موفقشدن در صنعت داروسازی، مهارتهای نرم بسیار مهم هستند. مهارتهای مدیریتی و رهبری تیم یکی از این مهارتها است که بهراحتی قابلتوسعه است و میتوان با یادگرفتن و توسعه آن به فردی متمایز تبدیل شد. در این مقاله به بررسی ارزش و اهمیت مهارتهای مدیریتی و رهبری میپردازیم. با ما همراه باشید!
رهبری یا Leadership چیست؟
این مفهوم در تعریفی ساده، بهمعنای رهبری یک گروه از مردم و یا اعضای یک سازمان است. در تعریفی دیگر، رهبری توانایی یک فرد یا گروهی از افراد برای تأثیرگذاری و هدایت پیروان یا اعضای یک سازمان، جامعه یا تیم است. از نگاهی دیگر، رهبری ایجاد تغییرات مثبت در سازمان از طریق برنامهریزی دقیق، چشمانداز و استراتژی است. توانمندسازی نیروی کار و تصمیمگیری انطباقی نیز از دیگر وظایف یک رهبر خوب است. در واقع رهبری بهمعنای ریسککردن و بهچالشکشیدن وضع موجود است. رهبر کسی است که همیشه ابتکار عمل را به دست میگیرد و تلاش زیادی برای تحقق چشمانداز شرکت میکند و این تنها دلیلی است که اطرافیان آنها را دنبال میکنند. رهبران به دیگران انگیزه میدهند تا به چیزهای جدیدتر و بهتر دست یابند. همچنین یکی از ویژگیهای حیاتی آنها توانایی ایجاد نوآوری و دیدن وضعیت از نگاهی متفاوت است.
رهبران تصمیمهای درست و گاهی دشوار میگیرند. آنها چشمانداز روشنی را بیان میکنند، اهداف قابل دستیابی را ایجاد میکنند و دانش و ابزار لازم برای دستیابی به آن اهداف را در اختیار اعضای سازمان قرار میدهند. یک رهبر موفق بهخوبی میتواند از پس مشکلات سازمان برآمده و آنها را مدیریت کند.
همچنین بخوانید: 5 مهارت نرم مورد نیاز برای کار در واحد مارکتینگ
مدیریت یا Management چیست؟
مدیریت بهمعنای نحوه سازماندهی و هدایت جریان کار، عملیات و کارمندان برای دستیابی به اهداف شرکت است. یک مدیر، مسئول انجام چهار وظیفه مهم مدیریت است: «برنامهریزی، سازماندهی، رهبری و کنترل». اولین وظیفه یک مدیر، تعیین اهداف است. این اهداف با توجه به سطح مسئولیت مدیر ممکن است برای تکتک کارکنان، بخشها یا کل سازمان باشد. البته مدیر استراتژی، باید مسیر رسیدن به اهداف را نیز ترسیم کند. رسیدن به اهداف سازمانی مستلزم قراردادن افراد مناسب در مکانهای مناسب است.
مدیران میتوانند نقش مهمی در انتخاب افراد برای پستها و پروژهها داشته باشند. آنها با سازماندهی مناسب میتوانند سازمان را به اهداف تعیینشده برسانند. مدیران با انگیزه دادن به افراد سازمان، آنها را ترغیب میکنند تا برای موفقیت سازمان و رسیدن به مقصود، تمام تلاش خود را بکنند. برای این کار مدیر باید مهارتهای ارتباطی بسیار بالایی داشته باشد. یکی از شاخصهای دیگر یک مدیر خوب، توانایی ارزیابی تیم و اعضای آن است. مدیران باید زمانی را صرف سنجش موفقیت تیمهای خود و میزان رسیدن به اهداف کنند. هرچه این ارزیابی را بهتر انجام دهند، تصمیمهای بهتری میگیرند و سازمان سریعتر به اهداف خود خواهد رسید.
تفاوت مدیریت و رهبری چیست؟
شاید در این نگاه اول تفاوت چندانی نداشته باشند؛ اما در واقع این دو مفهوم تفاوتهایی با یکدیگر دارند. شاید بتوان گفت که همه مدیران نمیتوانند رهبران خوبی باشند. مدیریت، کنترل یک گروه یا گروهی از افراد بهمنظور دستیابی به یک هدف مشخص است؛ اما رهبری، توانایی یک فرد برای تأثیرگذاری، ایجاد انگیزه و توانمندسازی دیگران برای مشارکت در موفقیت سازمان است. مدیر فقط اطمینان حاصل میکند که عملیات روزانه مطابق انتظار انجام میشود؛ اما یک رهبر بهمنظور تعیین جهت، الهامبخشیدن و ایجاد انگیزه در تیم خود با اعضا ارتباط برقرار میکند. مدیران ترجیح میدهند وضعیت موجود را بپذیرند و هیچ تلاشی برای تغییر آن نمیکنند؛ اما رهبران برای تغییر وضعیت تلاش کرده و نوآوری را در سازمان احیا میکنند. برای همین یک رهبر میپرسد «چه چیزی و چرا؟»؛ درحالیکه یک مدیر روی سؤالهای «چگونگی» تمرکز میکند.
قابل ذکر است که میتوان همزمان هم مدیر و هم رهبر بود، اما نمیتوان بهطور قطع گفت که یک رهبر عالی میتواند یک مدیر خوب باشد یا برعکس.
همچنین بخوانید: مهارتهای نرم در صنعت داروسازی | برنامهریزی پروژه
مدیریت و رهبری در صنعت داروسازی
برای کار در هر شرکت دارویی به مهارتهای مدیریتی نیاز است. با این مهارت افراد میتوانند پروژهها را کنترل، ریسکها را ارزیابی و پروژهای را راهاندازی کنند. اغلب اوقات، پروژه ممکن است نیازمند کار با گروهی از افراد باشد و باید دانست که چگونه اعضای تیم و وظایف آنها را به شکل مؤثر مدیریت کرد. در صنعت داروسازی یک رهبر صرفنظر از اینکه در کجای صنعت کار میکند، باید اخلاقمدار باشد (هرگز کیفیت و ایمنی را به هیچ قیمتی به خطر نیندازد)، همیشه بیماران و مصرفکنندگان را بهعنوان کاربران نهایی در تمام تصمیمات در نظر داشته باشد، بینا باشد، عملکرد را هدایت و با فروتنی رهبری کند. البته که در بخشهای مختلف صنعت رهبرها ویژگیهای یکسانی ندارند، اما شاید بتوان گفت که سه مهارت اصلی و برتر برای رهبر بودن در صنعت داروسازی اخلاقیبودن، الهامبخش بودن و داشتن ارتباط مؤثر است.
منابع:
coursera | linkedin | emeritus | simplilearn