یک فرد برای مشغول‌شدن در صنعت داروسازی علاوه بر دانش و مهارت فنی (که بسیاری از افراد واجد آن هستند)، باید مهارت‌های نرم مختلفی داشته باشد تا در میان سایر متقاضیانی که برای موقعیت‌های مورد نظر در این صنعت رقابت می‌کنند، متمایز شود. در این مقاله به بررسی یکی از این مهارت‌های نرم، یعنی برنامه‌ریزی پروژه یا Project planning می‌پردازیم. با ما همراه باشید!

برنامه ریزی و مدیریت پروژه

Project planning چیست؟

برنامه‌ریزی پروژه مهارتی است که به نحوه تکمیل یک پروژه در یک بازه زمانی خاص، معمولاً با مراحل تعریف‌شده و منابع تعیین‌شده، اشاره می‌کند. این برنامه‌ریزی می‌تواند با ابزارهای مختلف به‌صورت دستی یا با استفاده از نرم‌افزار‌های مختلف مدیریت پروژه انجام شود. به بیان دیگر Project planning یکی از مراحل مهم در هر پروژه است که باعث می‎‌شود یک ایده ناملموس به واقعیت تبدیل شود. در برنامه‌ریزی پروژه محدوده و اهداف پروژه باید مشخص باشد و چگونگی و زمان انجام کار‎‌ها و وظایف برای رسیدن به اهداف پروژه نیز تعیین شود. به‌علاوه باعث تسهیل ارتباطات بین اعضای سازمان، تسهیل مدیریت و پیشرفت پروژه نیز می‌شود و امکان نظارت و کنترل مؤثر یک پروژه و مدیریت ریسک پروژه را فراهم می‌کند.

همچنین بخوانید: مهارت‌های نرم لازم برای کار در واحد تحقیق و توسعه

برنامه‌ریزی پروژه و نحوه طراحی آن

سه بخش اصلی جهت برنامه‌ریزی یک پروژه عبارتند از: محدوده، بودجه و جدول زمانی. محدوده تعیین می‌کند که یک تیم پروژه چه کاری انجام دهد و چه کاری انجام ندهد. در این مرحله مدیر پروژه باید اهداف عملکردی را تعیین کند. در بخش بودجه، مدیران پروژه باید هزینه پروژه، منابع انسانی و یا سایر منابع مورد‌نیازِ پروژه را تعیین کنند و برای جدول زمانی، مدت زمان مورد انتظار برای تکمیل هر مرحله از پروژه مشخص می‌شود.

مدیریت پروژه

مراحل مدیریت یک پروژه

برای مدیریت طرح پروژه ابتدا باید ذی‌نفعان تعریف شوند (ذی‌نفعان شامل کسانی هستند که به پروژه علاقه دارند). آن‌ها می‌توانند شامل مشتری یا کاربر نهایی، اعضای تیم پروژه، سازمان‌های خارجی یا افراد علاقه‌مند باشد. در مرحله بعدی باید نقش تمام ذی‌نفعان مشخص شود. در گام بعدی باید جلسه‌ای با حضور تمام ذی‌نفعان برگزار شود و برای ذی‌نفعان، نقش و محدوده آن‌ها، اهداف، بودجه و برنامه مشخص شود. بعد از برگزاری جلسه و جمع‌بندی نظرات ذی‌نفعان، باید اهداف تعیین‌شده قبلی و طرح پروژه اصلاح شود. بعد از این مرحله باید وظایف اولویت‌بندی شوند و فهرست وظایف لازم برای دستیابی به اهداف و اولویت‌بندی آن‌ها بر اساس اهمیت و وابستگی‌ها مشخص شود.

همچنین بخوانید: صنعت داروسازی و راه‌های ورود به آن

نمودار گانت می‌تواند در این مرحله از طراحی پروژه، مفید باشد. در گام بعدی باید برنامه زمانی، مشخص و ریسک‌ها ارزیابی شوند و با مشخص‌کردن خطرات، استراتژی کاهش آن‌ها تعیین شود. سپس طرح نهایی با تمام ذی‌نفعان به اشتراک گذاشته می‌شود و در صورت نیاز اصلاح می‌شود.

برنامه ریزی پروژه با نرم افزار

برنامه‌ریزی پروژه با نرم‌افزار

نرم‌افزارهای برنامه‌ریزی و مدیریت پروژه این فرایند را تسهیل می‌کنند و یادگرفتن نحوه کار با آن‌ها می‌تواند باعث پیشرفت شغلی و فردی شود. برخی از این نرم‌افزارها عبارتند از: نرم‌افزار مدیریت پروژه Project Management Software که شامل مجموعه‌ای از نرم‌افزارها است و برای برنامه‌ریزی پروژه‌ها، پیشبرد فرایندها، تعیین مسئولیت‌های پرسنل برای هر بخش از پروژه و… به کار می‌روند. یکی از دیگر نرم‌افزارهای مدیریت پروژه  Trello است. ترلو یک نرم‌افزار تصویری تحت وب بوده و به دلیل پشتیبانی کامل زبان فارسی، محیط ساده و قابل فهم، یکی از نرم‌افزار‌های محبوب است. یکی از نرم‌افزار‌های ایرانی بسیار کاربردی و محبوب نیز میزیتو است که می‌توان گفت قابلیت رقابت با سایر نرم‌افزارهای خارجی و ایرانی را دارد.

همچنین بخوانید: کار در واحد تحقیق و توسعه مناسب چه کسانی است؟

Project planning در صنعت داروسازی

رشد یک شرکت داروسازی به سطح پروژه‌هایی که اجرا می‌کند بستگی دارد. یک شخص برای شناخت منابع و تخصیص عاقلانه آن‌ها به این مهارت نیاز دارد. در واقع این منابع برای تکامل شرکت ضروری هستند. همچنین باید از این مهارت استفاده کرد و دانست که چگونه هزینه‌های بودجه را هنگام برنامه‌ریزی یک پروژه کنترل کرد. یکی از بخش‌هایی که مهارت Project planning در آن اهمیت ویژه‌ای دارد، بخش تحقیق و توسعه است. می‌توان گفت یک تیم تحقیق و توسعه عالی، مهارت‌های استثنایی‌ای در سازماندهی دارد و افراد آن خودانگیخته هستند، در مدیریت زمان عالی بوده و سطح بالای مسئولیت‌پذیری و مالکیت آن‌ها، تضمین‌کننده پایبندی افراد به اجرای برنامه است تا از تحویل به‌موقع پروژه اطمینان حاصل شود. Project planning مهارت بسیار پیچیده‌ای است و برای تسلط بر آن باید مقالات بیشتری خواند و بسیار تمرین کرد.

منابع:

www.techtarget.com

www.pharmiweb.com