یکی از خطاهایی که ذهن ما ممکن است به آن گرفتار شود، خطای هزینه هدررفته است. ممکن است کسبوکاری را راهاندازی کنیم و آن کسبوکار وقت، انرژی و هزینه مالی زیادی از ما بگیرد، ولی باز هم حاضر نیستیم آن را رها کنیم. گاهی لازم است فراموشکردن را یاد بگیریم.
خطای هزینه هدررفته چیست؟
خیلی وقتها در بسیاری از کارها اصرار بر ادامهدادن راهی داریم که چندین بار آن را امتحان کردهایم و جواب نگرفتهایم، ولی چون آن راه را شروع کردهایم، آن را ادامه میدهیم. به بیان دیگر هزینه هدررفته در حقیقت بهمعنی اصرار به یک اشتباه و ادامه آن بهدلیل هزینه زیادی که تا حالا روی آن انجام شده، است.
گاهی یک شخص در بازار بورس سهمی را خریداری میکند و آن سهم زیانده میشود، ولی همچنان آن سهم را نگه میدارد؛ زیرا بر این باور است که زمان و سرمایه خود را روی این سهم گذاشته و اگر آن را بفروشد، ضرر کرده است. اگر خوب فکر کند، متوجه خواهد شد که در هر حالت ضرر کرده و هر چه زودتر بفروشد، جلوی ضرر بیشتری را گرفته است.
داستانی درباره خطای هزینه هدررفته
یکی از دوستانم سالهاست از رابطه عاشقانه پر از مشکلش زجر میکشد. نامزدش بارها به او خیانت کرده است و هر دفعه هم پشیمان برگشته و التماس کرده که دوستم او را ببخشد. دوستم میگوید: «انرژی زیادی صرف این رابطه کردهام و کنار گذاشتنش آن کار اشتباهی است.»
همچنین بخوانید: چرا ابرها را به شکلهای گوناگون میبینید؟| توهم دستهبندی
خطرناکترین حالت خطای هزینه هدررفته وقتی است که زمان، پول، انرژی یا عشق زیادی صرف چیزی کرده باشیم. این هزینه دلیلی میشود برای ادامهدادن. پس گاهی تلاش کن گذشته را فراموش کنی! زیرا هرچه بیشتر سرمایهگذاری کنیم، هزینه هدررفته بیشتر خواهد شد و بیش از پیش مجبور به ادامهدادن میشویم.
راهکار برونرفت از خطای هزینه هدررفته
راهکار، فراموشکردن گذشته است. برای تصمیمگیری منطقی باید هزینههایی که تا امروز کردیم را فراموش کنیم و فقط به ارزیابی هزینهها و سودهای آینده بپردازیم.
منابع:
کتاب «هنر شفاف اندیشیدن»