«آیا تا به حال زمان صرف چیزی کرده‌ای که در آینده احساس کنی ارزشش را نداشته؟ به انجام کاری که می‌دانی برایت مضر است، اصرار کرده‌ای؟ سهام خود را خیلی زود یا خیلی دیر فروخته‌ای؟ موفقیت را نتیجه کار خود و شکست را نتیجه تأثیر عوامل بیرونی دانسته‌ای؟ روی یک اسب به‌اشتباه شرط بسته‌ای؟ این‌ها نمونه‌هایی‌ از خطاهایی‌اند که همه ما در تفکر روزمره خود دچارشان می‌شویم؛ اما با شناخت چیستی آن‌ها و دانستن نحوه شناسایی‌شان، می‌توانیم از آن‌ها دوری کنیم و تصمیم‌های هوشمندانه‌تری بگیریم.»

آنچه خواندید، خلاصه کوتاهی از کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» بود که نویسنده مطرح سوئیسی، رولف دوبلی، آن را نوشته و عادل فردوسی‌پور، علی شهروز و بهزاد توکلی آن را به فارسی ترجمه کرده‌اند، نکته مهم و محوری این کتاب، این است که همواره در جهان با مفاهیم متضادی مانند زشتی و زیبایی، اشک و لبخند، پیروزی و شکست و… روبه‌رو هستیم که هریک به دیگری معنا می‌دهند.

آدمی در طول زندگی خود، خواسته یا ناخواسته، دچار خطاهای زیادی در ابعاد مختلف می‌شود، ولی شناخت و پیش‌بینی خطاهای پیش رو کار مشکلی است. اگر یک کتاب (شبیه یک دائرة‌المعارف) لیست جامعی از این خطاها را پیش روی ما قرار داده و ذهن را از خطاهای کرده و ناکرده‌اش آگاه کند، می‌توان پیش‌بینی کرد که می‌تواند احتمال بروز خطاهای بعدی را کاهش دهد. عدم آگاهی منجر به عملکردهای غلط می‌شود و بدون شک آگاهی می‌تواند از درصدی از این خطاها جلوگیری کند. عموم خطاهایی که از انسان سر می‌زند، از نحوه تفکر اون نشأت می‌گیرد؛ پس به‌نوعی خطاهای ذهنی‌اند. این کتاب شما را در برابر خطاهای خود قرار می‌دهد و فرصت آنالیز مجدد ذهن و عملکرد شما را فراهم می‌کند.

آیا دانشگاه هاروارد شما را باهوش‌تر جلوه می‌دهد؟

توهم بدن شناگر نکته مهم مطرح‌شده در این فصل است و به‌عنوان عامل بسیاری از شکست‌ها در مسیر تحصیل و کار و … معرفی می‌شود. تعریف این توهم یعنی در بسیاری از موارد آن چه دقیقاً علت و عامل است، نادیده گرفته می‌شود؛ مثلاً آن چه در مسیر تحصیلی اهمیت دارد، استعداد و تلاش کافی است و حتی تحصیل در بهترین دانشگاه‌ها نیز نمی‌تواند جایگزین این دو عامل باشد یا برای ادامه‌دادن یک رشته ورزشی باید توانایی و آمادگی بدن در نظر گرفته شود. ما عموماً درگیر حواشی‌ای می‌شویم که ما را از اصل داستان باز می‌دارند و در انتها چون به عامل اصلی توجهی نشده، منجر به شکست می‌شوند. هاروارد به‎‌عنوان یکی از برترین دانشگاه‎‌های جهان مطرح است و بسیاری از افراد فوق‌العاده در آن‎جا تحصیل کرده‌‎اند. آیا این بدان معناست که هاروارد موسسه بسیار خوبی است؟ ما نمی‌دانیم. شاید دانشگاه متوسطی باشد که صرفاً نخبه‌ترین دانشجوها را جذب می‌کند.

توهم بدن شناگر

توهم بدن شناگر

نسیم طالب، مقاله‌نویس و تاجر، تصمیم گرفت فکری به حال چند کیلوگرم اضافه‌وزن خود کند. او به چندین ورزش فکر می کرد، اما دونده‌ها استخوانی و غمگین به نظر می‌رسیدند؛ بدنساز‌ها پهن و ابله و بازیکنان تنیس؟ آه! طبقه نیمه‌مرفه جامعه! اما به‌نظر او شناگرها با آن بدن‌های خوش‌ترکیب و خطوط عضلانی، جذاب بودند. او تصمیم گرفت به استخری در محله‌اش برود و هفته‌ای دو بار در آنجا تمرین کند.

کمی بعد، متوجه شد که تسلیم یک توهم شده. شناگران حرفه‌ای به‌خاطر تمرین زیاد، بدن‌هایشان زیبا نمی‌شود؛ بلکه به‌خاطر اندام مناسبشان است که شناگران خوبی می‌شوند. فرم کلی بدن آن‌ها یکی از عوامل انتخابشان است و نه نتیجه فعالیت‌های ورزشی‌شان.

سخن پایانی

با توجه به موضوع توهم بدن شناگر، هرگاه ترغیب می‌شوی که توان خود را صرف برخی از کارها کنی، حواست را جمع کن. از شکم شش‌تکه تا ظاهر آراسته و درآمد بالا گرفته، تا عمر طولانی و شادمانی و حتی یک رفتار به‌خصوص. ممکن است در دام توهم بدن شناگر بیفتی. قبل از تصمیم‌گرفتن برای شروع کار، به آینه نگاه کن و درباره چیزی که می‌بینی، با خودت صادق باش.

منبع:

کتاب «هنر شفاف اندیشیدن»