همانطور که پیشتر درباره دیابت صحبت کردیم (مقایسه امپاگلیفلوزین و داپاگلیفلوزین)، دیابت نوع 2 نوعی بیماری مزمن است که با سطح بالای قند در خون مشخص میشود. این نوع دیابت زمانی رخ میدهد که سلولهای بدن در برابر اثر طبیعی انسولین (که گلوکز موجود در خون را به داخل سلولها هدایت میکند)، از خود مقاومت نشان میدهند.
در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، لوزالمعده به افزایش سطح گلوکز خون با ساخت بیشتر انسولین برای حفظ سطح طبیعی قند خون پاسخ میدهد. با وجود اینکه انسولین بیشتری توسط پانکراس تولید میشود، بهدلیل تغییر شکل گیرنده یا عوامل دیگر، این انسولین قادر به انجام وظیفه خود نخواهد بود. بدین ترتیب سطح گلوکز خون افزایش مییابد.
کنترل سطح قند خون در دیابت نوع 2
برای فرد مبتلا به دیابت نوع 2، کنترل سطح قند خون در یک بازه معین از اهمیت بالایی برخوردار است. نگهداشتن سطح قند خون در یک سطح مطلوب و پایدار میتواند در پیشگیری یا به تأخیرانداختن بروز بیماریهای جدی مانند بیماری قلبی، از دستدادن بینایی و بیماری کلیوی، کمککننده باشد. در همین راستا، داروهای بسیاری در مارکت وجود دارد که بعضاً بازار بسیار داغی را پیشِ روی خود میبینند. بعضی داروها نیز اخیراً توسط FDA تأییدیه خود را برای ورود به مارکت دریافت کردند. Brenzavvy یکی از این داروهاست که در ادامه بیشتر راجع به آن خواهیم خواند.
داروی Brenzavvy
Brenzavvy یک داروی نسخهای است که همراه با رژیم غذایی و ورزش برای بهبود سطح قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده میشود. این دارو متعلق به دستهای از داروها به نام مهارکنندههای سدیم-گلوکز 2 (SGLT2) است. ناقل سدیم-گلوکز 2 (SGLT2) ناقلی است که مسئول بازجذب اکثریت گلوکز از فیلتر گلومرولی کلیه در توبول پروگزیمال کلیه است. این دارو با کاهشِ بازجذبِ کلیویِ گلوکزِ فیلترشده، عمل میکند و در نتیجه دفع گلوکز از طریق ادرار را افزایش میدهد. SGLT2 در توبول پروگزیمال کلیه بهوفور یافت میشود و همین موضوع میتواند اثر دارو را تقویت کند.
تجویز Brenzavvy در دیابت نوع 2
Brenzavvy به شکل قرصهای 20 میلیگرمی به فروش میرسد و در نتیجه مصرف آن بهصورت خوراکی است. تجویز پزشکان معمولاً بهصورت روزی یکبار قبل یا بعد صبحانه است. این دارو در سال 2023 توسط FDA تأیید و روانه بازار شد. بررسیهای زیادی روی این دارو در حال انجام شدن است که آیا Brenzavvy میتواند جایگزین داروهای معمول و پرمصرف ضد دیابتی شود یا خیر؟
همچنین بخوانید: کاهش وزن و درمان دیابت نوع 2 با داروی Tirzepatide
عوارض جانبی
از عوارض جانبی شایعی که برای این دارو دیده شده است، میتوان به کاهش حجم نامطلوب خون، افزایش ادرار، عفونت مجاری ادراری و عفونتهای قارچی دستگاه تناسلی زنان اشاره کرد. سایر عوارض جانبی این دارو در کمتر از 5% بیمارانِ تحت آزمایش، مشاهده شد؛ عوارضی مانند افزایش LDL-C، سپسیس و عفونت قارچی دستگاه تناسلی مردانه از این دسته عوارض محسوب میشوند.
سخن پایانی
در این مطلب ابتدا به بررسی دیابت پرداختیم و سپس یکی از داروهای تازه تأییدشده ضد دیابتی را بررسی کردیم؛ همانطور که گفتیم، این دارو نیازمند بررسیهای بیشتری است تا برتری آن نسبت به سایر داروهای موجود مشخص شود.