در این مقاله ابتدا به معرفی بیماری آلزایمر و علائم آن میپردازیم و سپس به داروی Leqembi برای درمان آن اشاره خواهیم کرد.
روشن است که آلزایمر در حال حاضر درمان قابل توجهای ندارد و روشهای درمانی پیشنهادشده معمولاً به حفظ مهارتهای ذهنی و کاهش عوارض بیماری کمک میکنند. در همین راستا، Leqembi یکی از داروهایی است که اخیراً توسط FDA تأیید و معرفی شده است. این دارو در جولای 2023 توسط FDA تأیید و مجوز ورود به مارکت را اخذ کرد. در ادامه این مطلب، به بررسی بیشتر این دارو میپردازیم.
آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک بیماری مزمن تخریبکننده سلولهای عصبی میباشد. این بیماری مغزی، شروعی آرام دارد ولی پیشرونده است. رایجترین علامت اولیه آن فراموش کردن اتفاقات تازه یا به سختی بهیادآوردن آنهاست. با پیشرفت بیماری آلزایمر، علائمی مانند مشکلات تکلم، آگاهنبودن به زمان و مکان، نداشتن انگیزه، نوسان احساسات، نداشتن توان مراقبت از خود و مشکلات رفتاری بروز میکند. با بدتر شدن بیماری آلزایمر، فرد از خانواده و جامعه جدا میشود. به تدریج عملکردهای مربوط به بدن از بین میرود و سرانجام مرگ اتفاق میافتد. با وجود اینکه سرعت پیشروی بیماری متفاوت است، عموماً ۳ تا ۹ سال امید به زندگی بعد از تشخیص بیماری در نظر گرفته شده است.
همچنین بخوانید: معرفی داروی Rezzayo | درمان کاندیدیازیس مهاجم
علل بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر زمانی اتفاق میافتد که مقداری غیرطبیعی از پروتئینها که پلاک نام دارند، در مغز شکل گرفته و سلولهای اندامها را تحت تأثیر قرار میدهند. نتیجه تشکیل پلاکها، مختل کردن عملکرد و فعالیت شیمیایی عادی مغز است که منجر به کاهش معنادار ناقلین عصبی میشود. نتیجه این اتفاقات کاهش پیشرونده عملکرد مغز خواهد بود. علت این بیماری احتمالاً شامل ترکیبی از تغییرات مرتبط با سن در مغز، همراه با عوامل ژنتیکی، محیطی و شیوه زندگی است. اهمیت هر یک از این عوامل در افزایش یا کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
داروی Leqembi
Leqembi برای کندکردن پیشرفت بیماری آلزایمر در بیمارانی که در مرحله اختلال شناختی خفیف یا زوال عقل خفیف هستند و همچنین دارای پلاکهای آمیلوئید بتا (Aβ) در مغزشان هستند استفاده میشود. این دارو یک آنتی بادی مونوکلونال است که با کاهش پلاکهای آمیلوئید بتا در مغز عمل میکند و بنابراین پیشرفت بیماری آلزایمر را کند میکند. Leqembi در کارآزماییهای بالینی، پلاکهای Aβ مغز را در مقایسه با دارونما به طور قابل توجهی کاهش داد. همانطور که اشاره شد، داروها مانند Leqembi به کنترل بیماری آلزایمر کمک میکنند اما آن را درمان نمیکنند.
عوارض جانبی Leqembi
مهمترین عارضه جانبی مشاهدهشده برای این دارو، ARIA (Amyloid Related Imaging Abnormalities) نام دارد. Leqembi اشکال تجمعیافته Aβ را هدف قرار میدهد که میتواند باعث ناهنجاری ARIA شود. ARIA یک عارضه جانبی است که معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمیکند اما ممکن است تهدیدکننده زندگی قلمداد شود. ARIA معمولاً به صورت تورم موقت در نواحی مغز دیده میشود که عموماً با گذشت زمان برطرف میشود. برخی از افراد همچنین ممکن است لکههای کوچکی از خونریزی در داخل یا روی سطح مغز داشته باشند و با احتمال کمتر، مناطق بزرگتری از خونریزی در مغز رخ میدهد. سایر عوارض جانبی مشاهدهشده برای این دارو شامل گیجی، مشکل در راه رفتن، تشنج، سرگیجه و… است.
همچنین بخوانید: داروی جدید Elfabrio | درمان بیماری فابری
سخن پایانی
در این مطلب، به بررسی بیماری آلزایمر پرداخته شد. سپس داروی تازه تاییدشده Leqembi مورد بحث قرار گرفت. مطالعات و تحقیقات بیشتر درمورد بیماری آلزایمر میتواند منجر به تولید داروهایی شود که نه تنها از پیشرفت بیماری جلوگیری میکنند بلکه در درمان آن نیز نقش بهسزایی خواهند داشت.
منابع:
drugs | drugbank | nia.nih.gov | paziresh24