درمان سرطان به معنی استفاده از جراحی، پرتو، داروها و سایر روش‌های درمانی برای از بین بردن کامل تومور، کوچک کردن آن و یا توقف پیشرفتش است. درمان­‌های بسیاری برای سرطان وجود دارد که بسته به شرایط، درمان مناسب اتخاذ می­‌شود. هدف کادرپزشکی در وهله اول از ریشه­‌کنی بیماری است. در صورت مهیا نبودن شرایط، هدف اصلی کادردرمان بر مبنای افزایش طول عمر بیمار قرار داده می‌­شود.

سرطان

مراحل درمانی سرطان

درمان­‌های سرطان به مراحل زیر تقسیم‌بندی می‌­شود:

  • درمان اولیه (Primary treatment): هدف از درمان اولیه حذف کامل توده سرطانی از بدن و یا کشتن تمام سلول­‌های سرطانی است. هر نوع درمان سرطان موجود را می­‌توان به‌عنوان یک درمان اولیه استفاده کرد، اما رایج‌­ترین درمان اولیه سرطان، جراحی است.
  • درمان کمکی (Adjuvant treatment): هدف درمان کمکی از بین‌بردن سلول­‌های سرطانی‌­ای است که ممکن است پس از درمان اولیه باقی بمانند. این درمان انجام می‌­شود تا از عود مجدد بیماری جلوگیری شود. درمان‌های کمکی رایج شامل شیمی‌درمانی، پرتودرمانی و هورمون‌درمانی است.
  • درمان تسکینی (Palliative treatment): این نوع درمان به کاهش عوارض جانبی درمان اولیه یا علائم و نشانه‌های ناشی از خود تومورها کمک می‌­کند. درمان­‌های ذکرشده در درمان کمکی اینجا نیز به­‌کار می­‌آیند. درمان تسکینی را می‌­توان به موازات درمان اولیه پیش برد.

همچنین بخوانید: Sunitinib و Erlotinib | مقایسه دو داروی ضد سرطان

در تمام مراحلی که برای درمان سرطان ذکر شد، داروهای مختلفی استفاده می‌­شوند. Paclitaxel و Docetaxel دو دارویی هستند که در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرند و در ادامه این مقاله به بررسی و مقایسه آن­‌ها خواهیم پرداخت.

داروی Docetaxel

Docetaxel که با نام تجاری Taxotere به فروش می‌­رسد، یک داروی شیمی‌درمانی است که در درمان سرطان­‌های مختلفی از جمله سرطان سینه، سر و گردن، معده، پروستات و سرطان سلول غیر کوچک ریه استفاده می‌­شود. این دارو ممکن است به‌تنهایی و یا در ترکیب با دارویی دیگر به‌ ­کار رود. استفاده از این دارو به‌صورت تزریق درون رگ است. مکانیسم عمل Docetaxel این­‌گونه است که در عملکرد طبیعی میکروتوبول­‌ها اختلال ایجاد کرده و در نتیجه تقسیم سلولی را مختل و متوقف می­‌کند.

ضد سرطان

عوارض جانبی شایع این دارو شامل ریزش مو، سیتوپنی، بی‌حسی، تنگی نفس، حالت تهوع، استفراغ و دردهای عضلانی است. سایر عوارض جانبی شدید شامل واکنش‌­های آلرژیک و احتمال به‌وجودآمدن سرطان‌­های دیگر است. عوارض جانبی این دارو در افراد مبتلا به مشکلات کبدی شایع‌­تر است. استفاده در دوران بارداری ممکن است به جنین آسیب برساند.

داروی Paclitaxel

Paclitaxel که با نام تجاری Taxol به فروش می­‌رسد، یک داروی استفاده­‌شده در شیمی‌درمانی است که در درمان سرطان تخمدان، مری، سینه، ریه، سارکوم کاپوسی، دهانه رحم و پانکراس به ­کار می­‌رود.

ضد سرطان

عوارض جانبی رایج این دارو عبارتند از: ریزش مو، سرکوب مغز استخوان، بی‌حسی، واکنش‌­های آلرژیک، دردهای عضلانی و اسهال. سایر عوارض جانبی Paclitaxel شامل مشکلات قلبی، افزایش خطر عفونت و التهاب ریه است. در باب استفاده از این دارو این نگرانی وجود دارد که استفاده در دوران بارداری باعث نقص مادرزادی شود. همانند Docetaxel، Paclitaxel نیز با ایجاد اختلال در تقسیم سلولی عمل می‌­کند.

همچنین بخوانید: درمان سرطان پستان با داروی خوراکی ORSERDU

فارماکوکینتیک داروهای ضد سرطان

در مورد فارماکوکینتیک این دو دارو، فراهمی زیستی Paclitaxel حدود 6.5% اندازه­‌گیری شده­ است. در صورتی که همین شاخص برای Docetaxel نامعلوم است. هردوی این داروها protein binding خوبی حدود 98% دارند. متابولیزه‌­شدن هر دو دارو توسط کبد انجام می­‌شود اما نیمه‌عمر Docetaxel حدود 5 ساعت بیشتر از Paclitaxel است.

سخن پایانی

در این مطلب ابتدا درباره درمان‌­های ضد سرطان به‌طور مفصل صحبت شد و سپس در همین راستا از دو دارویی که در شیمی‌درمانی به­ کار می‌­روند نام برده ­شد. تفاوت­‌های این دو دارو در عوارض جانبی و فارماکوکینتیک، دست پزشک را برای اتخاذ برنامه درمانی درست کاملاً باز می­‌گذارد.

منابع:

mayoclinic | wikipedia | Paclitaxel