لوکمی حاد میلوئیدی (Acute Myeloid Leukemia) یا به اختصار AML، یکی از انواع سرطان خون است. این نوع لوکمی، سلول‌های مغز استخوان یا میلوسیت‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد و روندی حاد دارد. در این بیماری مغز استخوان فرد، میلوبلاست‌ها (نوعی گلبول سفید)، گلبول‌های قرمز یا پلاکت‌های غیرطبیعی می‌سازد. داروهایی که در درمان این نوع لوکمی بکار می‌روند شامل آرسنیک تیروکساید، آزاسیتیدین، سروبیدین، سیکلوفسفامید و… می‌باشند. در مطلب پیش‌رو، به بررسی داروی Rezlidhia که به تازگی تاییدشده، می‌پردازیم. این دارو در درمان نوع خاصی از این لوکمی کاربرد دارد. با ما همراه باشید!

درمان جدید لوکمی

داروی Olutasidenib با نام تجاری Rezlidhia

Olutasidenib با نام تجاری Rezlidhia، یک مهارکننده انتخابی و قوی ایزوسیترات دهیدروژناز-1 (IDH1) است که توسط FDA در دسامبر 2022 تایید شده‌است. این دارو برای درمان لوکمی میلوئیدی حاد عود‌کننده یا مقاوم به درمان (AML) در بیماران مبتلا به IDH1 حساس تجویز می‌شود. این دارو با قیمتی حدود 16,963$ برای 30 عدد کپسول به فروش می‌رسد.

داروی Rezlidhia

مکانیسم عمل داروی Rezlidhia

جهش IDH1 در انواع مختلف سرطان مانند گلیوما، AML، کلانژیوکارسینوم داخل کبدی، کندروسارکوم و سندرم‌های میلودیسپلاستیک (MDS) رایج است و منجر به افزایش 2-هیدروکسی گلوتارات (HG) می‌شود. HG متابولیتی است که در تومورزایی شرکت می‌کند. Olutasidenib به طور خاص IDH1 جهش‌یافته را مهار می‌کند و یک مزیت درمانی در سرطان‌های جهش‌یافته با IDH1 ارائه می‌دهد.

مکانیسم عمل داروی Rezlidhia

سایر مهارکننده‌های IDH1 مانند ایووسیدینیب (ivosidenib) نیز برای درمان AML عود‌کننده یا مقاوم به درمان تایید شده‌اند. Olutasidenib قادر به نفوذ به سد خونی‌مغزی است و همچنین برای درمان سندرم میلودیسپلاستیک (MDS) و همچنین تومورهای سالید و گلیوما نیز مورد ارزیابی قرار گرفته‌است.

همچنین بخوانید: درمان سرطان و خودایمنی با T-regs | استارت‌آپ Gentibio

عوارض جانبی داروی Rezlidhia

از عوارض داروی Rezlidhia می‌توان به حالت تهوع، یبوست، اسهال، استفراغ، درد معده یا زخم‌های دهان اشاره کرد. همچنین مشکلات کبدی، از دست‌دادن اشتها، خستگی، خارش، تیرگی ادرار، مدفوع به رنگ خاک رس و یرقان نیز به‌عنوان عوارض جانبی گزارش شده‌است.

تولیدکنندگان این دارو به بیماران خود اعلام کردند که درصورت داشتن مشکلات کبدی، بارداربودن و یا شیردهی حتما قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنند.

منابع:

www.rezlidhia.com | www.fda.gov/drugs