LIVTENCITY با نام تجاری maribavir، داروی جدیدی است که توسط FDA برای درمان سایتومگالو ویروس نهفته که پس از پیوند اعضا ممکن است فرد را درگیر کند، مورد استفاده قرار میگیرد. CMV نوعی از هرپس ویروسها است که میتواند سبب مشکلات جدی و حتی مرگ در بیماران پیوندی گردد. در این پست به جزئیات بیشتری در مورد این دارو میپردازیم. با ما همراه باشید!
همچنین بخوانید: جلوگیری از حمله آسم با داروی Tezspire
سایتومگالو ویروس
CMV یا سایتومگالوویروس در واقع ویروس شایعی است که بیشتر افراد را در طول عمر آلوده میکند. در واقع، بیشتر افراد سالم علائم یا نشانههای آن را نشان نمیدهند. این ویروس در بدن فرد باقی میماند و به هنگام ضعیفشدن سیستم ایمنی پدیدار میشود. این بهویژه میتواند زمانی رخ دهد که فرد عضو پیوندی دریافت کرده باشد. طیف اندامهایی که این ویروس میتواند درگیر کند، متفاوت است. در واقع آلودگی این دسته از بیماران با این ویروس میتواند منجر به پسزدن بافت پیوندی و در موارد وخیم منجر به مرگ شود. درحدود 56-16 درصد افرادی که پیوند اعضا و حدود 70-30 درصد افرادی که پیوند مغز استخوان دریافت میکنند، از این ویروس عارضه میپذیرند. در ادامه به معرفی داروی LIVTENCITY در درمان CMV میپردازیم.
مکانیسم عمل داروی LIVTENCITY
داروی LIVTENCITY شرکت ژاپنی تاکدا، توانست در 23 نوامبر 2021، تأییدیه FDA را کسب کند. این دارو در واقع یک داروی نسبتاً گران میباشد. قیمت هر عدد قرص آن چیزی حدود 232 دلار و بسته 28 عددی آن چیزی حدود 7000 دلار است. این دارو روزانه باید دوبار مصرف شود و درمان با آن تا 8 هفته ادامه پیدا کند.
مکانیسم عمل این دارو با مهار آنزیم PUL97 ویروسی میباشد که آنزیم حیاتی همانندسازی ژنومی ویروس است. در واقع، مطالعات فاز سه نشان میدهد که LIVTENCITY بهصورت مؤثری روی پاکسازی تقریباً کامل این ویروس اثر داشته است. بر خلاف سایر درمانها، این دارو هم برای نوع بازگشتی و هم نوع مقاوم ویروس تأثیرگذار است.
همچنین بخوانید: جلوگیری از حمله آسم با داروی Tezspire
عوارض و تداخلات LIVTENCITY
از عوارض داروی LIVTENCITY میتوان به برهمخوردن تعادل چشایی، تهوع، استفراغ، اسهال و خستگی اشاره کرد. همچنین تجویز این دارو با سایر داروهای ضد ویروس نظیر گانسیکلوویر، والگانسیکلوویر نیز پیشنهاد نمیشود. بهعلاوه ممکن است مقاومت به این دارو نیز مشاهده شود؛ بنابراین لازم است که تستهای مقاومت و مانیتورینگ مصرف دارو، درصورتی که شخص به درمان به خوبی پاسخ نمیدهد، صورت پذیرد.