پروتئین­‌ها از کاربردی‌­ترین مولکول­‌های زیستی در بدن انسان هستند. وظایف آن­‌ها از شرکت در ساختمان سلول تا فرآیند رونویسی و گیرنده‌ها متغیر است. از دست دادن پروتئین­‌ها به هرنحوی می­‌تواند تهدیدکننده باشد. بیماری برگر یکی از مواردی است که در آن شاهد از دست‌رفتن پروتئین‌ها هستیم؛ جلوگیری از دفع پروتئین­‌ها از طریق ادرار یکی از گام‌­های درمانی و حمایتی مؤثر در بیماری برگر است. در مطلب پیش‌ِرو، از داروی Filspari صحبت خواهیم کرد که در همین زمینه کاربرد دارد و اخیراً توسط FDA تأیید شده است. با ما همراه‌ باشید!

داروی Filspari

بیماری برگر چیست؟

نفروپاتی IgA که با عنوان بیماری برگر (Berger Disease) شناخته می‌­شود، یک بیماری کلیوی است که ناشی از اختلال در سیستم ایمنی می‌باشد. این بیماری مشخصاً نوعی گلومرولونفریت یا التهاب در گلومرول کلیه است و نوع مهاجم بیماری برگر (Aggressive Berger’s disease) می‌­تواند به سایر اندام‌­ها مانند قلب و کبد حمله کند.

بیماری برگر

بیماری برگر، با رسوب IgA در کلیه‌­ها اتفاق می­‌افتد که متعاقب آن التهاب ایجاد می‌­شود. مجموعه این اتفاقات منجر به آسیب بافت کلیه خواهد شد. از مهمترین علائم بیماری برگر، وجود خون در ادرار است. پروتئینوری یا وجود پروتئین اضافی در ادرار نیز از دیگر علائم شایع این بیماری است.

مکانیسم اثر Filspari

داروی Filspari که اخیراً در سال 2023 تأییدیه FDA را گرفت، برای درمان نفروپاتی IgA در بیمارانی به‌کار می­‌رود که با خطر پیشرفت سریع بیماری روبه‌رو هستند. این دارو تأیید شد تا پروتئینوری را در افراد مبتلا کاهش دهد. Filspari با نام ژنریک Sparsentan به شکل قرص‌­های 400 میلی­‌گرمی به فروش می­‌رسد.

Filspari

در مقایسه با irbesartan، این دارو کاهش پروتئینوری را به‌طور قابل توجهی بیشتر انجام می‌دهد. همچنین، Filspari اولین درمان غیرسرکوب‌گر سیستم ایمنی برای کاهش پروتئینوری در بیماران نفروپاتی IgA است. مکانیسم عمل این دارو به صورت آنتاگونیستی است. در واقع مولکول­‌های دارو آنتاگونیست دوگانه گیرنده اندوتلین تایپ A و گیرنده آنژیوتانسین II تایپ 1 هستند.

همچنین بخوانید: درمان ماکولای شبکیه چشم با داروی جدید Faricimab

عوارض Filspari

از شایع‌­ترین عوارض مشاهده‌­شده برای Filspari می‌­توان به مشکلات کبدی، نقص‌­های جدی تولد و کاهش بیش از اندازه فشار خون، اشاره کرد. افزایش پتاسیم خون و نیز احتباس مایعات از دیگر عوارض جانبی این دارو هستند. اینکه آیا دارو می­‌تواند کاهش عملکرد کلیه را در مبتلایان کندتر کند یا خیر، هنوز اثبات نشده­ است. برعکس، بعضی مطالعات دلالت بر بدترشدن عملکرد کلیه دارند. به همین دلیل، پزشک متخصص باید حین درمان با Filspari به‌طور مداوم عملکرد کلیه بیمار را زیر نظر داشته ­باشد.

منابع:

wikipedia.org

drugs.com

drugbank.com