Faricimab که با نام تجاری Vabysmo به فروش میرسد، یک مونوکلونال آنتیبادی است که برای درمان دژنراسیون نئوواسکولار وابسته به سن ماکولا (nAMD) و ادم ماکولای دیابتی (DME) بهکار میرود. در این مقاله به بررسی بیماری nAMD و DME، مکانیسم عمل داروی Faricimab و عوارض جانبی آن میپردازیم. با ما همراه باشید!
دژنراسیون نئوواسکولار وابسته به سن ماکولا (nAMD) و ادم ماکولای دیابتی (DME)
nAMD، یک بیماری شایع و پیشرونده است که با نئوواسکولاریزاسیون مشیمیه مشخص میشود؛ عمدتاً جمعیت مسن را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث اختلال تدریجی بینایی میشود. ادم ماکولای دیابتی (DME) به صورت ضخیمشدن شبکیه ناشی از تجمع مایع داخل شبکیه، عمدتاً در لایههای پلکسیفرم داخلی و خارجی ظاهر میشود. اعتقاد بر این است که این بیماری ناشی از نفوذپذیری بیش از حد عروق شبکیه است.
شبکیه تا حد زیادی بدون عروق است تا عملکرد مؤثر گیرنده نور را تسهیل کند. در عوض، شبکیه از هر دو شبکه مویرگی شبکیه و مشیمیه تغذیه میشود که آسیبشناسی آنها منجر به بیماریهای عروقی شبکیه و مشیمیه مانند DME، AMD و انسداد ورید شبکیه (RVO) میشود.
همچنین بخوانید: صنعت بیوتکنولوژی دارویی | ارزش بازار و موقعیتهای شغلی
مکانیسم عمل داروی Faricimab
Faricimab میتواند به طور همزمان فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) و آنژیوپروتئین 2 (Ang-2) را مورد هدف قرار دهد. با این اتفاق Faricimab مهاجرت و تکثیر سلولهای اندوتلیال را کاهش میدهد و امکان تثبیت ساختارهای عروقی را فراهم میکند. در نتیجه نشت عروقی کاهش مییابد.
این دارو که در ژانویه 2022 توسط FDA تایید شد، یک آنتیبادی انسانیشده (Humanized) است. این نوع از آنتیبادیها، آنتیبادیهایی از گونههای غیر انسانی هستند که توالیهای پروتئینی آنها برای افزایش شباهت به آنتیبادیهایی که بهطور طبیعی در انسان تولید میشوند، اصلاح شدهاند. Faricimab از طریق تزریق داخل زجاجیه تجویز میگردد.
همچنین بخوانید: داروی Rezlidhia | درمان لوکمی حاد میلوئیدی
عوارض جانبی Faricimab
از شایعترین عوارض ایجادشده توسط Faricimab، میتوان به دیدهشدن خون بر روی سفیدی چشم (خونریزی ملتحمه) اشاره کرد. سایر عوارض این دارو شامل درد، ناراحتی یا سفتی قفسه سینه، کهیر، خارش و بثورات پوستی است. تاکنون مطالعهای در خصوص تأثیر این دارو بر باروری، بارداری و شیردهی گزارش و ثبت نشده است.