دکتر مهدی مسلم نجف آبادی

دکتر مهدی مسلم نجف‌آبادی

سال ۷۳ سالی بود که دکتر نجف آبادی کنکور دادن. اون زمان کنکور دانشگاه‌­های دولتی و آزاد از هم جدا بود. بعد از کنکور می­بینن که پزشکی دانشگاه هرمزگان و داروسازی دانشگاه آزاد قبول شدن (اون سال­ها فقط دانشگاه آزاد تهران داروسازی داشت) و سرِ دوراهیِ سختی بینِ انتخابِ یکی از این دو رشته قرار می­گیرن. اما از اون­جایی که دیدن داروسازی رشته بهتریه و آینده روشن­‌تری هم داره و ترجیحشون این بود که تو همین تهران بمونن، پس انتخابشون شد داروسازی!!!
مثل بیش­تر دانشجوهای داروسازی، حین درس خوندن کار هم می­کردن (همون شیفتای داروخونه). سال ۷۹ داروسازی عمومی رو تموم می­کنن و دو سه سالی مشغول کار می­شن و بعد هم ورود به صنعت جذاب داروسازی. در صنعت حدود شش ماهی به­‌عنوان مدرپ شروع به کار می­کنن. کجا؟ تو یکی از شرکت‌­های چند ملیتی. خب اون موقع واردات دارو خیلی آزادتر از الان بود. اولین حقوقی که به‌­عنوان مدرپی دریافت کردن، ماهی ششصد هزار تومان بود. از روز اول هم دوست داشتن داروسازی رو به­‌معنای واقعی کلمه تجربه کنن و چون مدرپ بودن بابِ میلشون نبود و چیزی نبود که جذبشون کنه، مدرپی رو رها می­کنن. فکر کنم بهتر باشه از زاویه دید خودشون به این موقعیت­‌های شغلی نگاه کنیم:

»این­­که مدرپی و کار داروخونه علاقه من نبود، به این معنی نیست که این فرصت‌­های شغلی، بالاتر یا پایین­تر از بقیه است. اما بحث علاقه است. یکی بازرگانی دوست داره، یکی شیفته صنعته، یکی عاشق داروخونه است و یکی هم سودای مدیریت داره. هر کسی می­تونه انتخاب خودش رو داشته باشه. مثل اینه که تو داروسازی شما باید 215 واحد پاس کنید و این وسط ممکنه از یه درسی مثل ادبیات خوشت نیاد و در مقابل عاشق فیزیکال فارمسی باشی. اما باید هر دو رو بگذرونی. حالا ممکنه ادبیات رو با 12 پاس بشی و فیزیکال رو با 20 (البته فکر کنم یکم اغراق کردن دکتر). همه اینا جزئی از داروسازی هستن و نمی­شه گفت یکی مهم­تره و اون یکی اهمیتی نداره. کار تو داروسازی هم همینه. «

آقای دکتر در نهایت دیدن این کار با روحیات و خلقیاتشون سر سازگاری نداره. بنا به اتفاقی، با مدیر عاملِ وقتِ شرکت داروسازی رازک آشنا شدن و اون­جا مشغول شدن. البته باید بگم که درآمدشون از ماهی ششصدهزار تومان رسید به دویست و نود هزار تومان! یعنی وقتی مدرپی رو رها کردن، چیزی حدود پنجاه درصد از درآمدمشون رو  از دست دادن. اما عشق به داروسازی و روشن بودن آینده این کار باعث شد تاب بیارن. یکی دو سالی پاش وایسادن و تو صنعت حسابی آب­‌دیده شدن. دیگه شرایط مالیشون هم جوری شد که تو یه سری مقاطع خاصی، جزء گرون­ترین داروسازای صنعت بودن. درسته که به­‌خاطر علاقشون برای یه مدت درآمدشون نصف شد، ولی خب هیچ­وقت هم پیشیمون نشدن به حدی که خودشون می­گن: »اگه الان هزار بار دیگه هم برگردم و درآمدم اصلا صفر هم بشه، بازم همین راه رو می­رم. «

بعدها برای خوندن pharmaceutical technology یا همون فناوری دارویی به کشور سوییس رفتن و اون­جا این رشته رو گذروندن. لازمه بگم که یه سری کشورها هستن که سیستم آموزششون تو داروسازی متفاوته و اتفاقاً سوییس یکی از همین کشورهاست. یعنی چیزی به­‌عنوان دکتری حرفه­‌ای داروسازی ندارن. تو خیلی از کشورها مثل ایران 6 سال درس می‌خونی و دکترِ حرفه­‌ای می­شی. اما تو کشورای دیگه لیسانس و فوق لیسانس و بعد هم دکتری داروسازی دارن. وقتی دکتر نجف‌­آبادی اپلای کردن، مدرک داروسازی عمومیشون در ایران، معادل بود با لیسانس فارمسی در سوییس. چون سیستم آموزش اونجا اصلا چیزی به اسم دکتری حرفه‌­ای نداشت. بعد از دو سال درس خوندن، مستر یا همون فوق لیسانسشون رو در رشته فناوری دارویی گرفتن. بعد از تحصیل هم مجددا در صنعت مشغول شدن. حالا این­که اصلاً این رشته چیه و چی­کار می­کنه؟ بهتره از زبون خودشون بخونیم:

»رشته‌­ای به اسم فارماسیوتیکس داریم و این رشته در واقع دانش طراحی داروهاست اما در ایران رشته‌­ای به­‌نام فناوری دارویی نداریم. تفاوت این دو رشته اینه که در فارماسیوتیکس، فرد دانشِ طراحی دارو رو کسب می­کنه و خیلی چیزای دیگه که مرتبط با صنعت هست. البته تا جایی‌ ­که من میدونم و شاید اشتباه می­کنم. اما بعید می­دونم این­جا تو فارماسیوتیکس به بچه­‌ها راجع به چیزی مثل هواساز تدریس کنن، یا طراحی اتاق تمیز و validation، qualification، documentation، و … .چیزی که تدریس می­شه بیش­تر طراحی دارو و در بهترین حالت فرمولاسیون داروهاست. البته من این رشته رو نخوندم تا جایی که دیدم و با بچه‌­ها صحبت کردم می­دونم. اما فناوری دارویی، هرآن­چه که در مورد تکنولوژی‌­های دارو هست رو در بر می­گیره. بنابراین به­‌طور خیلی تخصصی، ماشین­‌آلاتی که درگیر تولید دارو در مقیاس صنعتی هستن، تو این رشته مورد مطالعه قرار می­گیره. همین­طور مسائل validation، documentation و دستگاه­‌هایی مثل آب­ساز، هواساز و مهندسی داروسازی که مرتبط با تولید دارو هستن رو مطالعه می­کنه. البته همه این­ها در کنار فرمولاسیون. می­تونم بگم این رشته ترجمه فارسیش می­شه داروسازی صنعتی که با فارماسیوتیکس متفاوته. لذا وقتی این رشته رو خوندم، ادامه کارم رو دوباره در صنعت از سر گرفتم. منتها این بار با داشتن یه علم بسیار خاص در مورد صنعت و کارم رو تو همین شرکت­‌های دارویی ایرانی ادامه دادم. «

 درآخر هم بگم که بعد از این­که از سوییس برگشتن، حدود یک­سال به‌­عنوان مدیر تولید شروع به کار کردن. البته صرفاً تو یک شرکت نبودن و هنوزم نیستن. شاید همین الان با 11-10 شرکت، با عناوین شغلی مختلف، فعالیت دارن.