در سال 2012 سرطان پانکراس هفتمین عامل مرگ ناشی از سرطان‌ها در سطح جهان بود و عامل مرگ 1/38 میلیون نفر در سال 2008، سرطان‌های ریوی گزارش شد. در ادامه هردوی این سرطان‌ها را بررسی کرده و به بررسی دو داروی مؤثر در درمان آن‌ها می‌پردازیم.

سرطان سلول­‌های غیرکوچک ریوی

سرطان­‌های سلول­‌های کوچک (SCLC) و غیر کوچک ریوی (NSCLC)، دو نوع اصلی سرطان ریه هستند. NSCLC حدود 85 درصد از کل سرطان­‌های ریوی را تشکیل می‌­دهد. این نوع از سرطان ریه نسبت به SCLC، به شیمی‌درمانی حساس نیست و برای درمان آن، درصورت امکان، از جراحی استفاده می‌­شود که ممکن است با شیمی‌درمانی نیز ترکیب شود. شایع‌­ترین انواع NSCLC، کارسینوما سلول سنگفرشی، کارسینوما سلول بزرگ و آدنوکارسینوما است؛ البته چند نوع دیگر هم وجود دارند که کمتر دیده شده‌­اند.

ضد سرطان

سرطان پانکراس

سرطان پانکراس (Pancreatic cancer) زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های درون غده پانکراس به‌صورت کنترل‌نشده شروع به تکثیر کرده و یک توده تشکیل دهند. توده و سلول­‌های تولیدشده توانایی متاستاز و حمله به سایر بخش‌­های بدن را دارند. از انواع سرطان پانکراس می‌توان به آدنوکارسینومای پانکراس اشاره کرد که حدود 85% بیماران را شامل می‌­شود. تومورهای اعصاب و غدد نوع دیگری از سرطان پانکراس است که از سلول­‌های تولیدکننده هورمون به وجود می‌آیند.

ضد سرطان

همچنین بخوانید: درمان سرطان پستان با داروی خوراکی ORSERDU

دو داروی ضد سرطان

ارلوتینیب و سانی‌تینیب دو داروی ضدسرطان هستند که در درمان سرطان­‌های ذکرشده و برخی سرطان­‌های دیگر نقش مهمی دارند. در مطلب پیش­رو به بررسی این دو دارو و مقایسه آن­‌ها با یکدیگر خواهیم پرداخت.

Erlotinib

این دارو که تحت نام تجاری Tarceva به فروش می­‌رسد، دارویی است که برای درمان NSCLC و سرطان پانکراس به­ کار می­‌رود. Erlotinib برای استفاده پزشکی در ایالات متحده در سال 2004 تأیید شد. راه مصرف این دارو از طریق دهان است. از لحاظ فارماکوکینتیکی، Erlotinib فراهمی زیستی حدود 59% دارد و نیمه عمر آن در بدن حدود 36 ساعت می‌­باشد.

ضد سرطان

مکانیسم عمل و عوارض جانبی

مکانیسم عمل Erlotinib به این صورت است که گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی (EGFR) را مهار می‌کند.

عوارض جانبی دیده­‌شده برای این دارو شامل بثورات پوستی، اسهال، درد عضلانی، درد مفاصل و سرفه است. مشکلات ریوی، مشکلات کلیوی، نارسایی کبد، سوراخ‌شدن دستگاه گوارش، سکته مغزی و زخم قرنیه از عوارض جدی داروی Erlotinib است. همچنین استفاده از این دارو در زمان بارداری ممکن است به جنین آسیب برساند.

همچنین بخوانید: رادیوفارمسی یا داروسازی هسته‌ای چیست؟

Sunitinib

Sunitinib که تحت نام تجاری Sutent به فروش می­‌رسد، یک داروی ضد سرطان است و توسط FDA و در سال 2006 برای درمان سرطان سلول کلیوی (RCC) و دستگاه گوارش مقاوم به Imatinib تأیید شد. نیمه عمر این دارو در بدن حدود 40 تا 60 ساعت برآورد شده ­است.

ضد سرطان

مکانیسم عمل و عوارض جانبی

این دارو که یک مولکول کوچک است، با مهار گیرنده تیروزین کیناز (RTK) فعالیت می‌­کند.

شایع­‌ترین عوارض جانبی مشاهده‌­شده برای Sunitinib شامل خستگی، اسهال، حالت تهوع، بی­‌اشتهایی، فشار خون بالا، زردی پوست، واکنش‌­های پوستی و تورم دهان است. بیشتر این عوارض جانبی را می‌­توان با مراقبت­‌های­ حمایتی، قطع دوز یا کاهش دوز مدیریت کرد.

سخن پایانی

در این مطلب دو سرطان سلول‌­های کوچک ریوی و پانکراس شرح داده ­شد. درمورد دو داروی نسبتاً مشابه Erlotinib و Sunitinib به گفت‌وگو پرداختیم و دیدیم که این دو دارو علی‌رغم مشابهت­­ در درمان، از لحاظ نوع سرطانی که درمان می­‌کنند تفاوت‌هایی با هم دارند.

منابع:

pezeshket | wikipedia